Idén már 4. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház az országosan egyedülálló Bábos Drámaíró Versenyt 2017. március 23-26. között, Békéscsabán.

A verseny március 23-án, csütörtökön este 17 órakor kezdődik, amikor a Békés Megyei Hírlap aznap megjelenő számának cikk címei közül kihúzzák azt, melyből később a három író a verseny során egy éjszaka alatt színdarabot alkot. A megnyitón idén cirkusz a Napsugárban, a Fővárosi Nagycirkusz műsorát is megtekinthetik az érdeklődők.

Ezt követően az írók elvonulnak, hogy 12 óra leforgása alatt megírják egyfelvonásos bábdarabjaikat. Idén Sebők Bori, Tóth Réka Ágnes és Pozsgai Zsolt szállnak ringbe az írók közül. Csütörtökön este kerül kisorsolásra az is, hogy melyik színészcsapat, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni.

Az éjszaka folyamán megszületik a három darab, majd péntek reggel kerül kisorsolásra, hogy mely rendező, melyik csapattal és íróval dolgozik együtt a következő napokban.

Ezek után a három báb-színészcsapat egy-egy meghívott rendező vezényletével áll neki előadást kovácsolni a megszületett munkából. Idén a három rendező a Színház- és Filmművészeti Egyetem három végzős bábrendező hallgatója: Szenteczki Zita, Szilágyi Bálint és Varsányi Péter állítja színpadra a produkciókat. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeihez a pécsi Bóbita Bábszínházból és a debreceni Vojtina Bábszínházból, valamint a Békéscsabai Jókai Színházból érkeznek vendégszínészek. Társrendező a pécsi Bóbita Bábszínház.

A csapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. Feladatuk továbbá, hogy mindhárom darabhoz bábokat, bábos kellékeket készítsenek, így a műhelyek is 24 órás készenlétben állnak. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végig követhetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

A kész előadásokat a közönség március 26-án, vasárnap 15 órától tekintheti meg az Sík Ferenc Kamaraszínház színpadán. 

A verseny folyamatáról a blogírók, Varga Tamás (napsugarbab.hu) és Takács Vera (Gyermekszínházi Portál) aktív szerepvállalásának köszönhetően napra kész információk olvashatók majd a napsugarbab.hu-n és a Napsugár Bábszínház facebook oldalán. 24 óra alatt készül el a Bárka irodalmi, művészeti folyóirat bábos drámaíró különszáma. A lapot már szombaton este olvashatja a bemutató közönsége.

A rangos szakmai zsűri a következő díjakat adja ki 2017-ben:

  • A legjobb színésznő
  • A legjobb színész
  • A legizgalmasabb férfi karakter
  • A legizgalmasabb női karakter
  • A legjobb rendező
  • A legjobb dráma

A nézők pedig szavazhatnak a nekik legjobban tetsző előadásra, mely közönségdíjat kap majd.

Tíz ország artistaművészeinek egybehangzó szavazatával alakult meg a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület a Cirkuszi szomszédolás című műsor zárónapján a Fővárosi Nagycirkuszban.

2017. március 19-én a Fővárosi Nagycirkuszban ünnepélyes keretek között megalakult a CECA (Central European Circus Art Association), a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület. Az alapító tagok – elsősorban artistaművészek és a cirkuszművészethez aktívan kapcsolódó háttérszakmák képviselői, táncosok, zenészek, műszaki dolgozók, rendezők, cirkuszmenedzserek – a Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszi szomszédolás című műsorának sikere kapcsán döntöttek úgy, hogy szükség van egy olyan szervezetre, amely a cirkuszművészet közép-európai regionális érdekeit képviseli. „Összefogás, respekt és egymás művészetének elfogadása” – ezzel a mottóval és célkitűzéssel fogadták el az alapszabályt. A cirkuszművészet az emberi teljesítőképesség határait feszegető, társadalmi üzeneteket hordozó és kifejező előadó-művészeti ág; s a tervezett új budapesti nemzeti cirkuszközpont egyben a közép-európai régiót is hivatott kiszolgálni.

Az új egyesület felvételét kéri mindkét nagy világszervezetbe: a Cirkuszművészeti Világszövetségbe (Fédération Mondiale du Cirque), valamint az Európai Cirkuszművészeti Szövetségbe (European Circus Association), azok programját magára nézve is iránymutatónak tartja. A most alakult szervezetnek tagja lehet valamennyi artistaművész, cirkuszművészethez kapcsolódó háttérdolgozó, cirkusztámogató, akinek  aktív kapcsolata van a közép-európai cirkuszi régióval.

Az alapító tagok között szerepelnek Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Magyarország művészei és cirkuszi szakemberei.  Az elnökség tagjai: Adriana Folco Knie (Olaszország/ Ausztria), Viktor Yarov (Ukrajna), Manfred Kannacher (Németország), Hunyadi János Mátyás „Arkan” (Románia). Az egyesület elnöki posztjára Fekete Péter miniszteri biztost, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját választotta a közgyűlés.

100 éve született Baross Imre, az artistaképzés jeles alakja, iskolánk alapítója és első igazgatója. Ebből az alkalomból a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium és fenntartónk, a MACIVA Nonprofit Kft. megemlékezést és díszelőadást tart a Fővárosi Nagycirkuszban 2017. április 27-én.

A Fővárosi Nagycirkusz január 28-án bemutatott műsorában a szomszédos és a visegrádi országok cirkuszművészete került a középpontba. A Cirkuszi szomszédolás című produkcióban egymást kiegészítve léptek porondra a környező országok tehetséges artistái – ezzel is azt hangsúlyozták, hogy együtt, egymásra figyelve, egymástól tanulva milyen sokra vagyunk képesek.

Tiéd a porond a Cirkuszi világnapon!

2017. március 17., péntek

Tud pacsit adni a kutyusod?  Betéve ismeri az „Ül!” és „Fekszik!” vezényszavakat? Visszahozza a labdát? Hatalmasat tud ugrani? Vicces, amikor futóversenyt játszotok? Bármilyen trükkel is jelentkezz, mi mindet díjazzuk!

A cirkuszművészet, és a színház világába tekinthetnek be az érdeklődők a Baross Imre Artistaképző nyílt napjain. 

Díszelőadás artistadíjakkal  

2017. március 17., péntek

Díszelőadásssal ünnepelte a március 15-ei nemzeti ünnepet a Fővárosi Nagycirkusz. Napközben a cirkusz előtt tett tavaszköszöntő köröket a jövő héten újra műsorra kerülő Lúdas Matyi a cirkuszban című produkciónk szamarakkal vontatott szekere, az előadás Kisbírója, vagyis Maka Gyuszi pedig ki is kiáltotta a produkció hírét a járókelőknek, majd a díszelőadásra érkezőknek.

Március 15-e alkalmából az Országház Kupolatermében több elismerés mellett át adták a Kossuth díjakat is. Áder János köztársasági elnök hangsúlyozta: Az egyes ember és a nemzetek sorsát nem a vakszerencse, hanem a teljesítmény, a becsületes munka és az időtálló egyetemes értékekhez való ragaszkodás alakítja - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán az Országházban, a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán, amikor megköszönte a kitüntetettek munkáját. Az elismeréshez a Fővárosi Nagycirkusz, és Fekete Péter miniszteri biztos ezúton is gratulál.

A világ legnagyobb cirkuszművészeti konszernje, a több mint 40 orosz állami kőcirkuszt irányító cirkuszvállalat, a Rosgoscirk igazgatójának, D. E. Ivanovnak a meghívására érkezett Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az udmurt fővárosba, a jubileumi 10. Nemzetközi Cirkuszfesztiválra.

Cirkuszba menni egyedül is szórakoztató élmény, mégis úgy az igazi, ha a család együtt lehet részese a csodának.

A Fővárosi Nagycirkusz társulata szívből gratulál Ifj. Richter Józsefnek és csapatának az első Bukaresti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon elért sikeréhez!

A magyar cirkuszművészet Európában és a világban betöltött szerepe volt a témája februárban a havonta jelentkező ARTista Cafe beszélgetéssorozatnak a Fővárosi Nagycirkusz manézsában.

Hírlevél feliratkozás


  

Legolvasottabb híreink