Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Fővárosi Nagycirkusz gyermeknapi programjának központi témája a költő Toldi című műve köré összpontosult. Erő-térré alakult a Fővárosi Nagycirkusz előtti terület, ahol kicsik és nagyok bátorságpróbákon tehették próbára az erejüket: petrencés-rúdtartó versenyen, akadálypályán, malomkő hajításban, ügyességüket pedig a drótkötélen való egyensúlyozásban. Az igazán bátrak pedig a nyakukba vehettek egy óriáskígyót. Az aszfalton krétákkal mutathatták meg művészi tehetségüket, a levegőbe pedig hatalmas színes buborékokat varázsoltak a gyermekek.

Hol is lehetne hitelesebben, élményszerűbben beszélni geometriáról, súrlódásról, centrifugális erőről vagy akár földrajzról, különböző nemzetiségek sajátosságairól, mint a cirkusz porondján.

A Fővárosi Nagycirkusz havi cirkuszművészeti műsoros-beszélgetős pódiumestjének, az ARTista Cafénak a nyári szünet előtti utolsó iskolai hónapban a témája az oktatás formái, lehetőségei lesz a cirkuszban.

IDŐPONT: 2017. MÁJUS 29. HÉTFŐ 18.00
HELYSZÍN: FŐVÁROSI NAGYCIRKUSZ

A Fővárosi Nagycirkusz 2016 őszétől különleges tanórákra várja azokat az innovatív, kísérletező kedvű pedagógusokat és diákokat, akik nem megszokott körülmények között kívánják átadni, elsajátítani a tananyagot. A fizika, matematika, biológia, magyar nyelv és irodalom tantárgyak után 2017. május 24-én, szerda este egy különösen kényes téma került feldolgozásra Marosi Antal újságíró és dr. Balogh Sándor mentőorvos, igazságügyi orvos-szakértő vezetésével: a kábítószerek.

Az Antarktisz gyermekei – Jégbe zárt cirkuszvilág című előadás után egy budapesti gyermekotthon gyerekei és az Óbudai Árpád Gimnázium diákjai emelkedett, jókedvű nevetgéléssel várták a rendhagyó órát. A ziccert nem hagyta ki a jéggel borított manézs melletti pisznire lépő Marosi Antal sem, azzal a kérdéssel kezdte, hogy „Mit érzünk a cirkuszban?” A válasz adta magát, nem is váratott sokáig: örömöt.

 

„Ez volt ám az ember, ha kellett, a gáton,

Nem terem ma párja hetedhét országon;

Ha most feltámadna s eljőne közétek,

Minden dolgát szemfényvesztésnek hinnétek.”

/Arany János: Toldi/

 

Arany János születésének 200. évfordulóján a Fővárosi Nagycirkusz gyermeknapján életre kel Toldi Miklós! Azaz sok kis Toldi Miklós, hogy kiderüljön: ki a legerősebb a vidéken! Izgalmas játékok sora vár a bátor jelentkezőkre, akadálypályákon kell átkelnie a kis vitézeknek, s aki merész, még egy kvízjátékban is próbára teheti tudását.

Van mit tennie annak, aki nyáron jeget akar varázsolni!

 Habár még csak május közepe van, a hőmérséklet lassan eléri a 30 fokot, a Fővárosi Nagycirkusznak még több dolga akad azzal, hogy a legjobb formában tartsa a Jégbe zárt cirkuszvilág – Antarktisz gyermekei című jégcirkuszi produkciójához épített jégpályáját.

Akitől a jég is megdermed

2017. máj. 19., péntek

A Fővárosi Nagycirkusz történetében először próbálkozunk „jéggyártással” Antarktisz gyermekei – Jégbe zárt cirkuszvilág műsorunk alatt. Mindehhez segítséget kapunk a magyar hűtéstechnika egyik virtuózától, a COOL Klímától, amely több éves szakmai tapasztalatával támogatja munkánkat.

Különleges élményben volt része a napokban a Baross Imre Artistaképző Szakgimnázium tanulóinak: beleshettek a Budapesten szereplő, világhírű Cirque du Soleil Varekai című előadásának próbájára.

Elindult a Baross Imre Artistaképzőben az előadó-művészeti háttérszakmák képzése. Ennek kapcsán a Békéscsabai Színitanház a Baross Imre Artistaképző intézet első vidéki tagintézménye lett. Ebből az iskolából évek óta a legkiválóbb fény, hang és videotechnikusok kerülnek ki, az ország megannyi színházában, jelentős külföldi előadóhelyeken dolgoznak e tanszakon végzett fiatalok.

MINDEN CIRKUSZJEGY NYER!

2017. máj. 12., péntek

A szerencse forgandó, de nem a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol minden teljes árú belépő nyer! Játssz velünk, pörgesd meg a szerencsekereket és gazdagodj egy cirkuszi ajándékkal! A lehetőség a Tiéd minden szombaton és vasárnap a 11 és 15 órás előadásokon!

RANDEVÚ A CIRKUSZBAN

2017. máj. 12., péntek

Lepje meg párját egy különleges cirkuszi élménnyel! Töltsenek el egy romantikus estét a cirkuszban, majd vacsorázzanak kedvezményesen a Gundel étteremben! Randevújegyükkel egy feledhetetlen wellnesshétvégét is nyerhetnek!

Az igazgatói páholyban találkoztunk a héten Budapesten vendégszereplő Varekai című darab sztár artistáival, akik Fekete Péter miniszteri biztos meghívására tekintették meg a Jégbe zárt cirkuszvilág - Antarktisz gyermekei című műsorunkat. Hangos, támogató hurrogásokkal biztatták mindvégig a manézsban dolgozó kollégáiknak, az előadás végén álló tapssal köszönték meg a munkájukat.

Lejöttünk a földre

2017. máj. 08., hétfő

A Recirquel nevű magyar újcirkuszi társulatot bemutató Mi ez a cirkusz? című filmben megható szerepben tűnik fel Simon Árpád 90 éves artista. Tehetséges, csinos fiatal artista hölgyet tanít, mentorál nagy szeretettel és önzetlenséggel.

Hírlevél feliratkozás


  

Legolvasottabb híreink