Műsorunk

 

Family Urunov

Kutyaszám (Oroszország)

 

A kutya és az ember barátsága hosszú múltra tekint vissza. Ezt a hűséges kapcsolatot használják fel, s mutatja be a Family Urunov tagja, Laura Urunova és kedves kis négylábúi. Több mint tíz trükkön keresztül bizonyítják a kutyák, hogy nemcsak aranyosak, hanem rendkívül tanulékonyak és okosak is. Az szinte alapgyakorlatnak számít, hogy négy helyett két lábon közlekednek, s mindemellett a szabad két végtagjukkal trükköznek vagy valamilyen tárgyat ügyesen mozgatnak. A cirkuszban már megszokottnak tekinthető látványelem, a karikán átugrás itt is szerepel, de kétségtelenül az az egyik legsikeresebb momentum, mikor a kutya és gazdija egyszerre ugrókötelezik. A látványos finálé sem maradhat el: 8 különböző méretű kutya összefogódzkodva vonul körbe a porondon, ezzel teljesen megnyerve a nagyérdemű publikumot. Ez a szám a világon mindenhol sikert arat, például 2015-ben a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon az egyik legszórakoztatóbb produkcióként tartották számon.

 

Totti Alexis

Bohóc (Spanyolország)

 

Egy valamirevaló cirkuszból sosem hiányozhat az örök nevettető, a fehérre meszelt arcú, gyerek kedvenc játékos: a bohóc. Az idei felhozatalban ezt a hálás szerepet többek között Totti Alexis tölti be. Családja generációk óta műveli a bohócmesterséget, és nem volt kérdés, hogy Alexis milyen hivatást választ majd. A ringben sokszínű, és ami még fontosabb, egyedülálló megjelenésű: a legtöbb bohóccal ellentétben Totti szívesen meg is szólal, sőt, énekel is! Folyamatosan keresi a megújulás lehetőséget, előadásába szívesen bevon különleges állatokat, illetve saját családját is. A görbe tükör természetesen adott: esetlenségünket, emberi mivoltunkat tárja elénk, mókás helyzetekben.

 

Paul Chen

Monocikli (Németország)

Világbajnok egy keréken

Professzionális és rendkívül látványos show-t mutat be a porondon Paul Chen kétszeres monocikli világbajnok. A portugál és kínai felmenőkkel rendelkező német artista 1995-ben találkozott először a cirkuszművészet egyik legrégibb zsánerével, s az évek során több bajnoki címet is szerzett Németországban, 2002-ben pedig a német Kaderteam formációval másodszorra is elnyerte a világbajnoki címet ebben a sportágban. Produkciójában megjelenik a lent-fent folyamatos váltakozása, az elrugaszkodás, majd a visszaesés örökös körforgása. Paul Chen a klasszikus kerékpáros trükköket ötvözi a kemény BMX streetstyle elemekkel: megküzdve a lehetetlennel lépcsőkön, rámpákon és trambulinon repül át, majd gyors, hihetetlen távolságokat átívelő ugrásait nyugodt és erőteljes pillanatokkal ellensúlyozza műsorszámában.

 

Silver Power

Erőemelő szám (Magyarország)

Szakrális ölelés

A Silver Power erőemelő száma ősi misztikumot idéz. Az ezüstös köntösbe bújtatott látványvilág, a meditatív zene, a szakrális mozdulatok férfi és nő kapcsolatának egy távoli univerzumába repítik el a nézőt. A magyar páros a Rippel fivérekhez hasonló, magas színvonalú erőemelő produkcióval érkezik a fesztiválra, azonban műsorszámuknak külön mondanivalót ad a nemek közötti különbség, a nyers erő és a mozdulatok finomságának keveredése formálja egyedivé előadásmódjukat. A duó Németország legnagyobb utazócirkusza, a Circus Roncalli Panem et circenses című műsorának fellépőjeként bemutatkozott Düsseldorf, Köln, Berlin és Bréma közönsége előtt is.

 

Jeton

Zsonglőr (Németország)

Az elegancia művészete

Szesztilalom, némafilmek, Chaplin, szürrealizmus, Ford A-modellje, ragtime, jazz, swing és a dixie – ó, igen, azok a boldog ’20-as évek! Jeton, a gentleman, a kávéházak hangulatát eleveníti fel produkciójában, amelyet átsző az elegancia, a sikk és a jó modor. Sétapálca, szivar és keménykalap megjelenésének emblematikus jegyei, ugyanakkor eszközei is zsonglőrprodukciójának. Mint szenvedélyes előadóművészt, Jetont is hajtja a vágy, hogy felejthetetlen műsorszámaival elvarázsolja a közönséget. Ő volt az első német zsonglőr, aki 2013-ban átvehette a Nemzetközi Zsonglőrszövetség Excellence díját. Fellépett már II. Margaret dán királynő előtt, de produkcióival bejárta Európát, Ázsiát és Ausztráliát is, s mindenhol hatalmas sikert aratott az általa képviselt elegancia művészete.

 

Family Urunov

Liberty- lovas szám (Oroszország)

Szabad szárnyalás

A fehér ló ősi mondák és legendák szereplőjeként a szabadság, a tisztaság, az erő, a misztikum megtestesítője. A fehér paripa tanítja, vezeti, segíti lovasát. Az Urunov család lovas produkciója egy ló és egy nő misztikus tánca az éjszakában. A paripa váratlanul vágtázik be a manézsba, ahol kibontakozik ember és állat őszinte, földöntúli kapcsolata. A ló szabadon, mindenféle felszerelés nélkül lép a porondra, a produkció szabadidomítással született meg, a közös tanulás és a kölcsönös bizalom formálta páratlanul festőivé és esztétikussá. Az orosz cirkuszi család harmadik generációjának tagjai gyermekkoruk óta foglalkoznak állatokkal, főként lovakkal és kutyákkal, számos díj boldog tulajdonosai, s Budapestre is visszatérő fellépőként érkeznek: 2002-ben Bronz Bohóc- és különdíjat is átvehettek a magyarországi fesztiválon.

 

O.G. Juniors

Ugródeszkaszám (Magyarország)

 

Határozottan lépdelsz. Megállsz. Behunyod szemed. Összpontosítasz. Kívülről a világ összes zaját kizárod, hiszen azonnal beleugrasz az ismeretlenbe. Elrugaszkodsz, hallod a deszka dobbanását és repülsz. Az oly makacs gravitációt pillanatokra legyőzve szállsz a cél felé. Mert a sikerhez bátorság kell. S épphogy elkezdtél szárnyalni, már érzed a másik biztonságot nyújtó kezét. Mert egyedül nem megy. A négy tehetséges magyar artista fiatal kora ellenére rendkívüli biztonsággal birtokolja a deszkát, s látványos ugrásokkal nyűgözi le a nagyérdeműt egyre több és több országban. A csapat legutóbb a Dnyepropetrovszkban megrendezett fiataloknak szóló cirkuszfesztivált nyerte meg modern, dinamikus ugródeszkaszámával.

 

Extreme Fly

Nyújtószám (Ukrajna)

Az örökmozgó végtelen energiája

Amikor a statikus tér megmozdul, amikor a porondot szétfeszíti az energia, amikor a mozgás szabadsága átlépi a hely-idő kontinuumát, nem lehet más a porondon, mint az Extreme Fly. A négy tehetséges ukrán artistaművész produkciója a perpetuum mobile végtelen energiáját gyúrja át cirkuszművészeti kuriózummá. A manézsban felépített három nyújtóból álló szerkezeten hihetetlen ugrásokkal, repülésekkel tartják mozgásban a teret, mozdulataik szimmetriája pedig felerősíti az időtlenség érzetét. A csapat tagjai 2013 júniusában találkoztak, és hozták létre különleges formációjukat, amellyel bejárták a világot, felléptek Németország, Malajzia, Svédország, Franciaország és Törökország közönsége előtt is.

 

Eonys 

Navfrage - rúdszám (Franciaország)

A hajótörött magánya

Tánc- és cirkuszművészet elemeit kombinálja rendkívül intenzív, emocionális produkciójában Eonys, aki egy régi artistacsalád harmadik generációs tagjaként keresi egyéni hangját kiaknázva a modern cirkuszművészet által felkínált utakat és lehetőségeket. Rúdszámában egy hajótörött alakját formázza meg finom érzékenységgel ábrázolva a társaitól elszakadt, egyedül, a tengeren vergődő ember magányát, tehetetlenségét és kiszolgáltatottságát. A művész 2012-ben hozta létre ezt a produkciót, amellyel a Loir-et-Cher-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon első díjat nyert, a Bayeux-ben megrendezett cirkuszfesztiválon harmadik helyezést ért el, valamint a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is szerepelt.

 

Family Urunov

Cabriolet - lovas szám (Oroszország)

 

Az Oroszországból érkező cirkuszi családot 2002-ben már megismerhette a magyar közönség, hiszen részt vettek akkor is a budapesti cirkusz fesztiválon, ahol bronz bohóc díjat és különdíjat is kaptak. Idén a harmadik generáció mutatja be Cabriolet című műsorszámukat, amiben lovakkal és kutyákkal dolgoznak együtt tökéletes összhangban. Nem véletlen a profizmus, hiszen már gyermekkoruk óta állatok idomításával foglalkoznak. Egy a 19. században játszódó romantikus történet elevenedik meg a produkcióban, melynek előkelősége és fennköltsége remekül idézi a kor életérzését.

 

Duo Pykhov

Running on the waves - drótszám (Oroszország)

La donne e mobile

Szokatlan, bámulatos produkcióval érkezik a Duo Phykov orosz páros a fesztiválra. Újragondolt kötéltáncot láthat a közönség, hiszen a mutatvány nem két állványra kifeszített dróton történik, hanem egy félhold adja a teret és a látványt. A folyton hullámzó, mozgásban lévő hajó, a zenei aláfestésként szolgáló élő dobszó olykor harcias, olykor lágy formákat eredményez, megelevenedik a reneszánsz kor szépsége, a menüett és a balett lépései külön pikantériát kölcsönöznek a műsorszámnak. Magunk előtt látjuk az egymással viaskodó városállamok flottáit, báltermeit, lugasait, amelyekből lassan felépül a reneszánsz világ festői képe. Az Ezüst Bohóc-díjas Yana PyKhova 2014-ben alkotta meg ezt a különleges számot férjével, aki dobon kíséri őt a produkció alatt.

 

Sergey Novikov

Opposition - gurtniszám (Ukrajna)

Sziszifuszi küzdelem

Az ember folytonos felfelé törekvése, a transzcendens szféra elérése sok művészt, filozófust foglalkoztat, elengedhetetlen tehát, hogy a cirkuszművészet is a saját nyelvén fogalmazza meg gondolatait erről a témáról. Sergii Novikov Opposition produkciója erre tesz kísérletet, a béklyóiból szabadulni kívánó ember jelenik meg a manézsban, aki a felemelkedés nehéz, sziszifuszi küzdelmét ábrázolja az akrobatikus mozdulat eszközével. A szakrális zene vallásos, misztikus térbe helyezi a produkciót, amelyet felerősít a fehér szín szimbolikája. A szakmai felkészültség páratlan művészi érzékkel párosul műsorszámában, amely katartikus élményhez juttatja a közönséget. Az ukrán artista 10 éven keresztül sportgimnasztikával foglalkozott, majd 2009-től uralma alá vonta a gurtnit is. A modern irányzat jegyében létrejött produkciójával, amelyet 2011-ben alkotott meg, bejárta a világot, fellépett Németországban, Franciaországban és Oroszországban; bemutatkozott az amerikai Ringling Cirkuszban, valamint a kínai Zhuhai városában, és számos cirkuszfesztiválon is sikeresen szerepelt.

 

Troupe Skokov

Hintaszám (Oroszország)

 

A Rosgoscirk fesztiváldíjas Skokov csoport hintaszáma nem csupán a bámulatos duplaszaltók miatt meggyőző. A csapat tagjainak egymásban való bizalma és összhangja példaértékű, a kemény munka meghozza gyümölcsét: mozdulataik másodperc-pontosak és hibátlanok. Előadásuk nagy összetartásról és kitartásról mesél, ahogyan egymás után mutatják be gravitációt meghazudtoló ugrásaikat és rendületlenül segítik egymást. A produkció, amelynek koreográfiája a társulatvezető és koreográfus Alekszandr Skokov munkáját dicséri, az elmúlt években meghódította a cirkuszvilágot.

 

Finálé

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Az előadások hossza szünettel együtt körülbelül 2 és fél óra.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadásban a nyugalom megzavarására alkalmas fény- és hanghatások fordulhatnak elő.

Ha részletes információkat szeretne a jegyvásárlásról, kérjük kattintson ide:


INFORMÁCIÓK A JEGYVÁSÁRLÁSRÓL

 

Hírlevél feliratkozás


  

Legolvasottabb híreink