BALANCE 2015

BALANCE 2015

Teibler-csoport

Deszkaszám (Magyarország)

Igazi magyar virtust, ezzel együtt, vagy éppen ezért, tradicionális produkciót lát a közönség a Teibler-csoport előadásában, akik célul tűzték ki, hogy felelevenítsék az egyik legklasszikusabb magyar artista-mutatványt, a deszka-számot. A kilencfős csoport vezetője Teibler Tamás, akivel a csoport másfél éve dolgozik a most látható attrakción. A mutatványt külön érdekessé teszi a csoport nagy létszáma, így nem mindennapi élményben lehet része a publikumnak. Mint azt Teibler Tamás egy interjúban elmondta, nem csupán jellegében próbálnak a magyar cirkusz-hagyományokhoz kapcsolódni, hanem a jelmezek és a zeneválasztás terén is. A csoport, s ez nem elhanyagolható, a nemzetközi porondon is sikerrel szerepel, 2014-ben egy nagyszabású szicíliai turnén kápráztatta el a közönséget. A külföldi vendégszereplések mellett, természetesen, a magyar nézőkről sem feledkeznek meg, idén már láthatóak voltak a Cirkuszok Éjszakája rendezvénysorozat keretein belül is.

 

Denny Montico

Oroszlánszám (Olaszország)

A cirkuszt látogató „nagymacskák szerelmeseinek” nem mindennapi izgalomban és meglepetésben lesz részük Denny Montico jóvoltából, aki oroszlánjaival kápráztatja el a közönséget. Az olasz mester, mint macskarajongó a házi kedvenceivel, úgy él együtt oroszlánjaival. A ragadozók hol a porond valamelyik oldalára ugrálva, hol két lábra állva mutatják meg, hogy miért is nevezik őket a állatok királyának; máskor tetszhalottként nyúlnak el a földön, vagy épp élvezik a mesterükkel való – nem ritkán testi – játékot. A hatalmas nagymacskák és idomárjuk Olaszországból érkeztek, hogy összeszokott csapatként lélegzetelállító produkcióval emeljék az előadás fényét. Műsoruk a finom eleganciát, a tökéletes koncentráltságot és a felszabadult játékosságot tükrözteti egymásba, ami az olasz idomár művészi alázatát és odafigyelését dicséri. Az oroszlánok számára nem létezik lehetetlen kérés, egy mosoly, egy jutalomfalat vagy taps reményében gazdájuk minden kívánságát teljesítik. Harmónia a műsorszámban, ember és vadállat együttmunkálkodásának tökéletes harmóniája.

 

X-Treme Brothers

Handstand (Románia)

Keleti szomszédunkból, Romániából érkezik a Fővárosi Nagycirkuszba az X-Treme Brothers, a portugáliai Louléban megrendezett I. Nemzetközi Cirkuszi Artistafesztivál (I. Festival International Artistas de Circo) bronzérmese. A csapat kivételes egyensúlyérzékkel és összehangolt mozgással bizonyítja, ez a trió vitathatatlanul a műfaj egyik legjobbja. A kis társulat tíz éve dolgozik együtt, karrierjüket nemzetközi sikerek fémjelzik, idén felléptek már egyebek között Svájcban és Franciaországban is. Az olykor a gravitáció törvényét meghazudtoló mozdulatokat különleges hang- és látványvilággal teszik még felejthetetlenebbé.

 

Gerling Troupe

Magasdrót (Kolumbia)

Megtapasztalni a lehetetlent csakis feltétlen bizalom mellett érhető el. Ez az összetartó erő formálja egyedivé a kolumbiai Gerling Csoport produkcióját: olyan vizuális élmény, amely a végső katarzis érzését varázsolja át a mindennapokba. Itt semmi sincs átadva az irrealitásnak: átírva a 19. századba visszanyúló klasszikus magasdrót-számot, a hét artista emberpiramisa a fellegekben épül, miközben egymásra utaltságuk minden pillanatát létező csodaként vetítik ki a kupolás térbe. A levegőben kialakuló piramis nemcsak lélegzetelállító látványt nyújt, hanem példáz is: hogyan válhat egy mutatvány emberi értékek közvetítőjévé. Figyelni egymás minden rezdülésére, érezni a kölcsönös bizalmat, együtt megélni a lehetetlent!

 

Kimberly Lester

Lábzsonglőr (Portugália)

A keleti varázs és a páratlan ügyesség találkozik a rendkívül tehetséges lábzsonglőr, Kimberly Lester produkciójában. Miss Lester családi gyökereit tekintve portugál, a művészet iránti érdeklődését pedig az anyatejjel együtt szívta magába – ugyanis cirkuszi családból származik. Előadásával már bejárta a világot, és számos díj boldog tulajdonosa. A hasonló vállalkozások közül is kiemelkedő bemutatóját az elegancia és az elbűvölő nőiesség jellemzi, amelyet fátyoltánc és hastáncos elemek tesznek még elragadóbbá. Nem számít, hogy légies tárgyakkal vagy elguruló labdákkal dolgozik, előadása hibátlan, tudása pedig minden elismerést megérdemel. A cirkuszművészet igazi gyöngyszemét láthatja az, aki jegyet vált a hölgy produkciójára. Nem fogja megbánni! Kimberly varázslatos performance-a megerősíti hitünket abban, hogy minden lehetséges és elérhető távolságba kerül, ha eléggé kitartóak és határozottak vagyunk abban, amit életcélunknak tűztünk ki.

 

Duo Claire

Levegőszám (Magyarország)

„Rád bízom magam!”, üzeni a két lány a kötélről egymásnak. Nem mindennapi bátorságról és kölcsönös bizalomról tesz tanúbizonyságot a Duo Claire két növendéke, miközben produkcióját egy háló segítségével mutatja be fent a kupolában. A két hölgy most kezdi el aktív artista pályafutását, eddig a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában tanulták leendő szakmájukat, ahonnan az utóbbi időben egyre színvonalasabb performance-ok kerülnek ki. A lányok hálószáma hibátlanul összehangolt, mozdulataik testvériesen egymásra utalt. Mindegy, hogy egy légi terpeszről, átfordulásról, vagy a gravitáció teljes megszégyenítéséről van szó, a lányok nem haboznak eleget tenni a kihívásnak, sem belekapaszkodni – tizedmásodperces pontossággal – a másik jobbjába. Hitük a közös munkában – és partnerükben – elképzelhetetlenül mély, ez képes őket még nagyszerűbb előadásokra sarkallni, amelyek nem csak elbűvölik a közönséget, de emberségből is példát mutatnak – ezért a megnézésük kihagyhatatlan.

 

Flying Farfans

Fliegende (USA)

A Flying Farfans lélegzetelállítóan látványos fliegende-produkciója – ahogy a cirkusz több más mostani látványossága is – csúfos foltot ejt a gravitáció becsületén: nem más ez, mint élet a levegőben, méterekkel a biztos talaj fölött, ahol a vérprofi artisták igazán elevenné válnak, s minden mozdulatuk magabiztosságot és energikusságot sugároz. A magasban bemutatott triplaszaltó csupán a kezdet! Az amerikai társulat a nézők elé tárja a cirkusz igazi meztelenségét, amikor is nemes egyszerűséggel magára az emberi testre helyeződik át a mutatvány hangsúlya, s arra, hogy mi mindenre képes ez a test, miközben önmagával is küzd. A trapéz pedig kiváló eszköz az egyedülállóan lenyűgöző bizalomjátékhoz, amelynek során az ember megtanul feltétel nélkül bízni önmagában és a partnerében is; a nézők számára pedig igazolást nyerhet a tézis, miszerint minden lehetséges, ha igazán figyelünk egymásra – a valóban egymásra figyelünk.

 

Duo White Fantasy

Zsonglőr (Ukrajna)

Egy cirkusz nem igazi cirkusz zsonglőrök és akrobatikus mutatványok nélkül! De mi történik, ha ezeket a műfajokat gondosan összegyúrja két igazán páratlan művész? Olyan egyedi és utánozhatatlan produkció születik, amelyet ritkán láthat a nagyérdemű, ám a Duo White Fantasy a budapesti közönség számára is elhozza ezt a különleges élményt! A kettőst alkotó Dmitrij és Szergej előtt már gyermekkorban sem volt kérdés, hogy a cirkusz varázslatos világának szentelik életüket. A két kimagasló tehetség a kijevi iskolában találkozott először, s kölcsönös érdeklődéssel fordult egymás munkássága felé, így természetesnek tetszhetett a közös alkotás felé tájékozódás is, melynek köszönhetően világszerte bebizonyíthatták, hogy a kíváncsiság, a kitartás és az újdonságok iránti nyitottság hármas együttese mindig valami kiemelkedőt hoz létre.

 

Flying Ball

Akrobatikus kosárlabda show (Ukrajna)

Az ukrán kosárlabdacsapat számában a sport cirkuszművészeti elemekkel keveredik, a műfajok közti játéknak az eredménye pedig egész bámulatosan egyedi. Azok számára lehet igazán élvezetes ez a produkció, akiket nem oltottak be humor ellen, ugyanis a csapat rendkívül szellemesen – s olykor némi öniróniával is – fogja meg a sport frázisait, miközben a közönség valóban úgy érezheti, hogy egy óriási tétmeccsen szurkol a kedvencének. A lendületes, nagy energiákat megmozgató társulat mindemellett különböző térformációk segítségével mutat rá arra, mennyire fontos a csapatmunka, hiszen a köztük lévő végtelen összhang teszi igazán nagyszerűvé és szerethetővé az akrobatikus elemekkel fűszerezett produkciót.

 

Gerling Troupe

Halálkerék (Kolumbia)

A csendnek feszülő drót időnkénti zaklatott pendülése remegteti meg a pattanásig feszülő várakozást, és mikor már azt hinnénk, túl vagyunk a veszélyen, rákövetkezik egy újabb lélegzetelállító szám. Dupla halálkereket látunk gurulni a kifeszített dróton. Ha eddig nem tapasztaltuk meg az egymásba vetett vak bizalom fontosságát, a kolumbiai teljesítmény tapintható fogalommá nemesíti az érzést. Mutatványukban ezúttal nem kettő, hanem négy artista teszi kockára életét a dupla halálkerék görgetése közben: kettő a kerék belsejében, míg kettő a tetején tartja egyensúlyban a kifeszített dróton guruló kereket. Ebben a számban nemcsak a testek érintkezése, de a tárgy általi összeköttetés is fontossá válik: a „hogyan” és a „mikor” minden pillanata meghatározó erejű. A csapat a moszkvai Idol Nemzetközi Cirkuszfesztiválon való fellépése után Magyarországra érkezik, hogy a lehetetlent megkísértve mutathassa meg, mit is jelent valójában a balance, azaz, egyensúlyban lenni egymással, a világgal és önmagunkkal.

 
 

Eva Chris

Kisállatszám (Németország)

Emberi tulajdonságok és ösztönös megnyilvánulások együttes létezését viszi porondra előadásában Eva Chris, németországi idomárhölgy. Kisállatszámában házikedvencek kapnak főszerepet, játékosságuk saját, ügyességük gondozójuk munkáját dicséri. A kapcsolatteremtés és a szavakon túli kommunikáció eredményeként élvezhetjük a nyolc kiscica elemi adottságait felülíró játékot, az ezúttal ügyességi kellékekkel – és kis tappancs nyomokkal – benépesített cirkuszi talajon. Mit jelent idomárnak lenni? Átlépni a megértés és megértetés láthatatlan korlátján, gesztusokban, mozdulatokban megnyilvánuló szeretettel foglalkozni, tanítani és a legtöbbet kihozni az állatokból, nemcsak türelmet, de odaadást is igényel, olyan tulajdonságokat, amelyeknek hiánya napjainkban egyre inkább megtapasztalható. A cicák pajkosságán, tanulékonyságán és a feladatok végrehajtásán felül, az együtt-létezés örömének csodáját is kínálja a kisállat-produkció.

 

Pascal

Bohóc (Hollandia)

A hollandiai származású Pascal gyerekkora óta tudatosan készül rá a magas szintű, gesztusokat és mimikákat tréfába olvasztó szórakoztatásra. A Németországban élő előadóművész először négyévesen fordult meg cirkuszban, nagybátyja jóvoltából. Az ott látott bohóc-tréfák ajtót nyitottak számára a cirkuszi életút fele, és ezt a különleges létformát azóta is lankadatlan elhivatottsággal gyakorolja. Tapasztalt előadói háttere (Medrano Cirkusz, Holland Nemzeti Cirkusz, Benidorm Cirkusz) biztos talajt szolgáltat az állandóan fejlődésben lévő produkcióihoz, melyek, többszöri átformálásuk után, mára inkább nevezhető komikus-színházi, mintsem hagyományos bohóc-jeleneteknek. A ritmikus füttyszó mögé rejtett tréfákból talán nem tudjuk kikövetkeztetni a bohóc világmegváltó gondolatait, de érezzük azt a kisugárzást, amely összeköthet vele mindnyájunkat – történhet ez szó szerinti matrózkötéllel, vagy csupán egy elejtett pillantással. Pascal kiváló clown-darabján keresztül szólítja meg az embereket, miközben szórakoztat és sejtet, egyúttal szétszakítva egymáshoz is láncol, majd az újrahangolt hagyomány komikumában láttatni enged egy láthatatlan világot.

 

Finálé

 

Képgaléria az előadásról

 

Eva Chris Macskaszam
Flying Ball
Flying Farfans
Kimberly Lester
Pascal Bohoc
Teibler Csoport
The Gerlings Halakerek
The Gerlings Magasdrot
Uad 4652
Uad 4689
Uad 4863
Uad 4888
Uad 4904
Uad 5002
Uad 5056
Uad 5127
Uad 5146
Uad 5308
Uad 5336
Uad 5404
Uad 5418
Uad 5419
Uad 5423
Uad 5440
Uad 5467
Uad 5485
Uad 5582
Uad 5588
Uad 5616
Uad 5651
Uad 5665
Uad 5767
Uad 5840
Wduo Claire
White Fantasy
X Tremebro

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink