Cirkusz a javából 2012

A Cirkusz a javából című előadás 2012 augusztus 26.-ig volt látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Szinte kivétel nélkül külföldi cirkuszművészeket, artistákat láthattunk, akik nemzetközi színtereken is elismerést szereztek. Az egyetlen magyar fellépője a shownak Veres Henrik, zsonglőr, aki hihetetlen gyorsasággal képes labdákat pattogtatni, és megszámlálhatatlan mennyiségű labdát képes egyszerre a levegőben tartani.

A porondon a mára már legendássá vált Rastelli bohócok szórakoztattak, de találkozhattak a vékony kötélen egyensúlyozó Molly Saudekkel, és a Saabel Family gyönyörű lovaival és husky kutyáival is. A lélegzetelállító előadások közé tartozott a Volkov Dou légiesen könnyed produkciója, és a Flyying Mendonça csoport tagjainak trapézról trapézra repülése is. Megcsodálhattuk, ahogy a gyönyörű Alexandra a kézen egyensúlyozás számában hihetetlen hajlékonyságáról is tanúbizonyságot ad.

Andrey és Nataly Shirokaloff tigrisekkel és párducokkal bemutatott vadállat produkciója után a 2 órás műsort a Troupe Fantasy mulatságos és akrobatikus műsora zárta.

Cirkusz a javából 2012

 

A Cirkusz a javából című előadás művészei

 

 

 

Veres Henrik

zsonglőr

Veres Henrik látszólag olyan, mint bármelyik fiatal: szereti a rockzenét és a farmernadrágot. Az egyetlen különbség, hogy szédületes gyorsasággal pattogtatja a labdákat. Az ismert magyar cirkuszdinasztiából származó fiatal zsonglőr már Európa több cirkuszában fellépett.

 

Saabel Family

magasiskola lovaglás és kutyaszám

Gyönyörű fekete fríz és hófehér lovaival Andalúziát varázsolja a porondra a Saabel család. A látványos produkcióban két generáció mutatja be tehetségét: míg a szülők nyeregből irányítják a lovak elegáns mozgását, lányuk, Alexandra tűzpiros ruhában táncol a flamenco pergő ritmusára. Másik, a hideg északot idéző produkciót a vidám szamojéd és husky kutyák teszik feledhetetlenné: lelkesen ugorják át az akadályokat, szaladják körbe a manézst. Igaz, néha megmakacsolják magukat.

 

Molly Saudek

kötéltáncos

Hagyományos polgári családban nőtt fel Molly Saudek, aki gyermekkorában a nézőtéren ülve szeretett bele a cirkusz varázslatos világába. A sikeres táncos és tornász karrier után kötéltáncosként kápráztatja el a rangos varieték és világhírű cirkuszok közönségét. Molly Saudek a párizsi Festival du Cirque de Demain aranyérmese, a 8. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon pedig bronzéremmel jutalmazta a nemzetközi zsűri. .

 

Duo Volkov

levegőszám

Alexander és Julia Volkov lírai duettjét technikai tökéletesség és harmonikus könnyedség jellemzi. A látványos produkció egy „légies” szerelem története.

 

Flying Mendonça

trapéz

A Flying Mendonça alapítói a cirkusz világában nőttek fel. Számos nehézséget kellett leküzdeniük, míg 2006-ban az ötfős csapat a lélegzetelállító trapézszámmal ezüstérmet nyert Varsóban az Európai Cirkuszfesztiválon. Azóta Európa több cirkuszában és számos televíziós show-ban léptek fel.

 

Andrey & Nataly Shirokaloff

vadállatszám

Mesebeli világot teremt Nataly és Andrey Shirokaloff előadása, amely idén februárban a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a zsűri különdíját kapta. A régi kastély romjai című produkció egy végtelen szerelem történetét meséli el látványos elemekkel, párducokkal és tigrisekkel.

 

Alexandra Saabel

handstand

A gyönyörű Alexandra szüleivel az elegáns és látványos állatprodukciókban is fellép, magának azonban egy másik műfajt választott: a kézen egyensúlyozást. Tízévesen önszorgalomból kezdte gyakorolni a pozíciókat, ma már érett művészként lép a porondra, hogy poétikus produkciójával elkápráztassa a közönséget.

 

Rastelli zenebohócok

 

A Rastelli név igazi legenda és maga a cirkusztörténelem. A Rastelli bohócok először a harmincas években léptek közönség elé. Az elmúlt évtizedekben a fiatalok váltották az időseket, a számok stílusa és a kompozíció azonban semmit sem változott. A Rastellik remek bohócok és virtuóz zenészek.

 

Troupe Fantasy

deszka szám

Eleven és vidáman flörtölő piactérré változtatja a porondot a Troupe Fantasy. A fiúk a nézőtéren ülő hölgyekre kacsintgatnak, a lányok kacéran mosolyognak az ugrások között. A román csoport tagjai mindent tudnak: szaltózni, repülni, „tornyot építeni” és mindezt jókedvűen teszik.

 

Közreműködik a Fővárosi Nagycirkusz zenekara Maka Attila vezetésével

Konferanszié: Tóth Olivér

Rendezők: Eötvös György és Richter József

Fénytervezők: Pergel Lajos, Kiss András

Hangtechnika: Lantos Balázs

Porondmester: Percze László

 

 

Kapcsolódó videók az előadásról

 

A cirkusz, ahogy még sosem látta 2012

Kíváncsi arra, mit lát egy légtornász, amikor elengedi partnere kezét a magasban? Most megnézheti. Az alábbi filmet ugyanis a cirkusz művészeire, kellékekre rögzített kamerákkal vették fel, így a rövid videó teljesen más szemszögből mutatja be a porond világát.

 

A Cirkusz a javából előadás videója 2012

A cirkusz varázslatos és küzdelmes világát leginkább a dinasztiák ismerik. Azok a családok, akiknek mindennapjai a manézsban és a manézs közelében telnek. Ahol a kunsztokat szüleiktől lesik el a gyermekek, a legendás trükköket nem tanulják, hanem öröklik, a fiatalok pedig viszik tovább a több száz éves hagyományt. A Cirkusz a javából című előadás az európai tradicionális cirkusz legjobbjait vonultatta fel.

 

Képgaléria az előadásról

 

120
130
140
190
210
220
230
240
250
260
280
290
300
310
330
340
360
390
110
150
160
170
200
270
320
350
380

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink