Főnix – Tűzcirkusz - 2019

Főnix – Tűzcirkusz

2019. január 19. – március 10.

Januárban lángba borul a Fővárosi Nagycirkusz porondja! Nemzetközileg elismert magyar artistaművészek, kirobbanó sikerű produkciók a világhírű Rippel Brothers rendezésében: Főnix – Tűzcirkusz január 19-től március 10-ig a Fővárosi Nagycirkusz műsorán!

Tüzes, misztikus, akrobatikával, illúziókkal és egzotikus állatokkal teli cirkuszműsorral indul a 2019-es év a Fővárosi Nagycirkuszban, a Rippel Brothers – Rippel Ferenc és Rippel Viktor – rendezésében. Az elmúlt években jég és víz borította a porondot, most tűzbe burkolózik a jól ismert manézs. A klasszikus cirkuszi produkció tematikája a tűz köré épül, amely mindent megváltoztatott az emberiség fejlődésében. A tűz eredete, ereje és fontossága elevenedik meg a porondon a világhírű magyar artistaművészek látványos produkcióiban, akik a cirkuszművészet varázslatos nyelvén idézik meg az őselem különböző formáit. A tűzből születik meg a Főnix, e különleges, mitikus lény, mely a történelem során számtalan halandó képzeletét rabul ejtette. E szent madár életének végén meggyullad, és saját hamvaiból újjászületik, mint az önmagát megújító lélek, így vált az idők folyamán a megújulás, a feltámadás, a tisztaság, az erő, a gyógyítás, az alkotás, a teremtés szimbólumává. Energiája inspirál, cselekvésre, kreativitásra serkent, mint a Fővárosi Nagycirkusz január 19-én bemutatásra kerülő műsora: tanít, motivál, elgondolkodtat és elkápráztat egyben.

A Főnix – Tűzcirkusz produkcióban magyar világsztárokat láthat a közönség: porondra lép a magasdrót nagymestere, Simet László, aki motorral mutatja be produkcióját a ferde dróton, valamint egy szédületes halálkerék-számban is lenyűgözi a nagyérdeműt. A többszörös díjnyertes Richter-család ifjú tagja, Richter Kevin egzotikus teve- és zebraprodukciót mutat be a manézsban, valamint a magyar virtust idéző, dinamikus zsokészámmal kápráztat el a Richter Kevin lovasakrobatacsoport. Látványos tűzshow-val kelti életre a tüzet az Anima Prizma tűzzsonglőr-csapat, Nagy Molnár Dávid, az illúzió mestere tűzmágusként varázsolja el a közönséget. Az előadás rendezője, a Rippel Brothers egy óriáskockán mutatja be erőemelő-számát mesterfokon. A jövő nemzedéke is porondra lép a Fővárosi Nagycirkusz műsorában: a négy főből álló Rippel Brothers Akadémia Tűzangyalai egy lenyűgöző légtornász-bemutatóval, a TwirlinGirls – Jerabek Csenge és Faludi Szilvia – egy lendületes görkorcsolyaszámmal, Faludi Szilvia pedig egy látványos karikaszámmal ejti rabul a nagyérdeműt. Az előadás egyetlen külföldi fellépőjeként az argentin Diaz Brothers egy nem mindennapi „kopogós” számot mutat be a porondon.

 

Gábor Anita

Főnix, a Tűzmadár

Magyarország

 

Kiskunhalasi gimnáziumi tanulmányai alatt szeretett bele a színművészetbe, majd Békéscsabára került, ahol a helyi színi tanodában töltött el három évet. Első, számára legfontosabb szerepe a Horgas Ádám által rendezett Dzsungel könyvének Túnája volt. Folyamatosan azon igyekszik, hogy korlátait megismerje és átlépje. 2016-ban lépett először a Fővárosi Nagycirkusz porondjára, a Lúdas Matyi a cirkuszban előadásban az Irgalom nevű ludat személyesítette meg, decemberben a szikramanók vezetőjeként kápráztatta el a nagyérdeműt, most pedig a Főnix bőrébe bújva varázsolja el a nézőket.

 

Maka Gyula

Tűzvarázsló

Magyarország

 

2013 márciusa óta a fővárosi nagycirkusz konferansziéja. Az idén 30 esztendős műsorvezető professzionális színészként több mint tíz évet játszott színpadon, de mint mondja, a cirkuszban találta meg igazán önmagát, az “igazi hangját”, itt érzi igazán otthon magát. Most Tűzvarázslóként mutatja be nekünk a tűz ezer arcát.

 

Vass Szilárd

Varázslótanonc

Magyarország

 

Színművészként számos színházban láthatta már a közönség: játszott alternatív társulatoknál (Atlantis Színház, Merlin Színház), szerepelt kőszínházakban (Vígszínház, Pesti Színház, Weöres Sándor Színház). Bohócdoktorként 15 évig tagja volt a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnak, rengeteg beteg gyermek arcára csalva mosolyt. Ezt követően Szombathelyen megalapította saját bohócdoktor csapatát, létrehozva ezzel a Dr. Bohóc Mosolyszolgálatot. A Fővárosi Nagycirkusz több előadásában is feltűnt már, ezúttal szó szerint a tűzzel játszik, hiszen ő alakítja a Tűzvarázsló csetlő-botló tanítványát, aki saját kárán tapasztalja meg, hogy a tűz veszélyes is lehet, ha elszabadul.

 

Simet László

Ferde drótszám motorral
Halálkerék

Magyarország

 

László szüleitől tanult meg járni a drótkötélen. Egyike a világ legképzettebb kötéltáncosainak, aki új csúcsokat hódított meg a nemzetközi porondon a magasdrót műfajában. Azon utolsó artisták közé tartozik, akik biztosító kötél nélkül mutatják be produkciójukat bármilyen magasságban. Fellépett a 2012-es londoni olimpia és a paralimpia záróünnepségén, bejárta a világot, a legnívósabb helyeken lépett fel, többek közt a Cirque du Soleil "La Nouba" című műsorában és számos nagyszabású rendezvényén. Kínában a Wuhani, valamint a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon megnyerte az aranydíjat, valamint számos más díjat nyert nemzetközi fesztiválokon. Tehetségét számos szakmai díjjal jutalmazták, többek között Hortobágyi Károly-díjjal, 2006-ban a köztársasági elnök kitüntette a Lovagkereszt Érdemrenddel, a magyar cirkuszművészet terjesztéséért végzett kiemelkedő munkájáért. 2014-ben a X. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon szemaforszámáért elnyerte az ezüstdíjat.

Főnix – Tűzcirkusz előadásunkon két számmal is fellép: egy kifüggesztett dróton motorozik végig a manézs felett a magasban, majd szenzációs halálkerék-számával borzolja a nézők idegeit.

Rippel Brothers

FLOW handstand

Magyarország

 

Kitartás, erő és belső tűz! Az előadást rendező Rippel Brothers – Rippel Ferenc és Rippel Viktor – produkciójában a cirkusz világa ötvöződik az összművészettel! A többszörös fesztiváldíjas, valamint Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett előadóművészek karrierjük során kilencszer állítottak fel világrekordot, immár 3 éve a Sport és a Művészet Nagyköveteiként is tevékenykednek. Eddig több mint tízezer alkalommal hódították meg a világ színpadait, a mai napig külföldi nagy show-k és TV-műsorok állandó sztárjai, elhivatottságuk és profizmusuk révén az elmúlt 30 évben egyedülálló eredményeket értek el az artistaművészetben. Teljesen egyforma testfelépítésüknek köszönhetően műsorszámaik sokkal változatosabbak a hasonló artistaprodukciókhoz képest, fizikai erejük és egyensúlyérzékük segítségével ott lebegnek a lehető és a lehetetlen határmezsgyéjén. Produkcióik rendezésében ötvöződik az előadó-művészet, a cirkusz és a tánc világa.

 

Rippel Akadémia Tűzangyalai 

Légtorna-show 

Magyarország

 

A fiatalság lángja kelti életre a tűz kecsességét a Rippel Akadémia Tűzangyalainak csodás produkciójában, amelyben a fiatal tehetségek lenyűgöző mutatványokat mutatnak be a négy lengő tissue-n. A Rippel fivérek által kifejlesztett egyedi képzési rendszernek köszönhetően a Rippel Brothers Akadémián tanuló több mint ezer diákokból eddig már sok világhírű artistaművész került ki. Tanítványaikkal együtt szervezett közös műsoraikkal trendeket diktálnak. 2009-ben nyitották meg az iskolát, amely a fokozott érdeklődésnek köszönhetően 2017-ben újabb telephellyel bővült.

 

Richter Kevin / Richter Kevin lovasakrobata-csoport

Teve- és zebraszám / zsokészám

Magyarország

 

Richter Kevin 2001-ben született nyolcadik generációs artistacsalád gyermekeként. Lovasakrobata szülei mellett igen korán elkezdett lovakkal foglalkozni. Egyik első, húgával közös számukban Kevin egy pónifogatot hajtott be a porondra, a kocsiból pedig a királykisasszonynak öltözött Angelina integetett. Következő állomásként a családi hagyománynak számító lovasakrobatika következett. Húgával együtt mutattak be bravúros számot: Kevin a porondon körbefutó ló hátán állva tartotta Angelinát, aki Kevin vállára állt fel. A Richter Flórián Cirkusz 2017-es műsorában tevékkel és zebrákkal mutatott be állatszámot az akrobatikus számok mellett. 2018 januárjában Kevin "posta" száma nyitotta meg a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált: két lábbal két lovon állt, a porondra egyesével befutó lovak a két lába között futottak el, ő pedig elkapta a vezetőszárat. Guinness rekordként 20 lóval mutatta be ezt a számot.

Főnix – Tűzcirkusz műsorunk közönségét egzotikus állatszámával ejti rabul, amelyben tevéket és zebrákat vonultat fel a porondon, valamint a Richter Kevin lovasakrobata-csoport vezetőjeként bemutatja őseitől örökölt virtuóz tehetségét egy lenyűgöző zsokészámban.

 

Nagy Molnár Dávid

Illúzió-show

Magyarország

 

A tűz maga a testet öltött varázslat – táplál, formál és pusztít! Nagy Molnár Dávid harminc éve kápráztatja el látványos, humoros bűvészműsoraival közönségét – így többek között a Fővárosi Nagycirkusz Az univerzum fényei műsorában is fellépett –, amelyek által második helyezést ért el a drezdai FISM Bűvész Világbajnokságon, Magyarországon pedig a Kulturális Minisztérium Nívódíjával jutalmazták. A többszörös fesztiválnyertes bűvész az V. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál "Legjobb Magyar Előadóművész" díját is elnyerte. A sokoldalú illuzionista szinte minden típusú rendezvényen szórakoztatott már, most szenzációs trükkjeivel tűzmágusként bűvöli el közönséget.

 

Diaz Brothers 

Gaucho-tánc

Argentína

 

A dél-amerikai pampák tüzes, szenvedéllyel fűtött, végtelen világát hozza el az argentin csapat Magyarországra, amely tökéletesen ötvözi a precizitást, ritmust és mozgást egy dinamikus, erőteljes produkcióban. A három testvér Argentína népi hagyományaira épülő különleges gaucho-táncot ad elő a két vagy három nehéz golyóból álló, bőrrel bélelt és két kötélhez kötött eszközök, a boleadorák segítségével. A hagyományok szerint a gauchok – a dél-amerikai cowboyok – Uruguay, Argentína és Brazília déli pampáin ezekkel vadásztak szarvasmarhákra. Ők kezdték el a boleadorákat kísérőeszközként használni a bombo legueróval (dobbal) néptáncuk során. Később a boleadorák színpadi szerepet kaptak erős vizuális hatásuk miatt, manapság pedig ez a kivételes tehetséget igénylő műsorszám a dél-amerikai cirkuszok kedvelt produkciójává nőtte ki magát.

 

Anima Prizma

Tűz-show

Magyarország

 

Az Anima Prizma csapata 2013-ban alakult, azóta is stabilan négy taggal rendelkezik. Ars poeticájuk, hogy megjelenítsék az előadó-művészet ezer arcát, a benne rejlő misztikumokkal és belső folyamatokkal, mögöttes tartalmakkal együtt. Minden előadásuk az emberben rejlő érzelmek sokaságát tükrözi, melyekben a különböző kifejezésmódokat, mint a tánc, légtornász, vagy akár tűzzsonglőr produkció elegyítik szerves egésszé. Bár a karakterek mind különböző látásmóddal és kiforrt egyéniséggel rendelkeznek, a mondanivaló közös, annak sokszínűségét a kifejezésre választott megannyi nyelv adja. Számos sikert értek már el hazánkban és külföldön egyaránt: bemutatkoztak Luxembourgban, Törökországban, Horvátországban és a Maldív-szigeteken, sikereket arattak Sziget Fesztiválon, de feltűntek többek között a Pappa pia című filmben is.

 

TwirlinGirls – Jerabek Csenge és Faludi Szilvia / Faludi Szilvia

Görkorcsolyaszám / Karikaszám

Magyarország

 

A fiatalság tüzes örvénye ragadja magával a közönséget Jerabek Csenge és Faludi Szilvia lendületes, magával ragadó görkorcsolyaszámában. A Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium volt diákjai már felléptek a 2018-as Cirkuszok éjszakáján és a Lúdas Matyi a cirkuszban előadáson a Fővárosi Nagycirkuszban. Főnix – Tűzcirkusz című műsorunkban fergeteges görkorcsolyaszámuktól szikrázni fog a manézs, Faludi Szilvia szenzációs karikaszámával pedig a teremtés legfelső magasságaiba röpít el minket.

 

 

Képgaléria

 

001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
020
021
022
023
024
025
026
027
028
029
030
031
032
033
034
035
036

 

Jelmez, díszlet, kellék

 

A Főnix


A Tűzvarázsló


Varázslótanonc


Főnixjelmez


Táncosok


Díszlettervek


Inspiráció


Zászló

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink