Második alkalommal rendezték meg a Pesti Magyar Színházban az Akadálymentesítés az előadó-művészet területein elnevezésű egész napos konferenciát ma délelőtt. Az eseményt Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos nyitotta meg. Az első plenáris előadást Marosi Antal, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ sajtófőnöke tartotta, aki a Fővárosi Nagycirkusz akadálymentesítő programjáról beszélt.

A Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese október 12-i premierjének másnapján, délután három órakor tartották a Fővárosi Nagycirkuszban a műsor szakmai premierjét. Az elsősorban a cirkuszi szakmának szóló díszbemutató mindig hangsúlyos szerepet játszik az intézmény életében.

A gyerekkori barátnőm is nagy cirkuszrajongó, ezért elhívtam magammal a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese tegnapi premierjére, aminek nagy örömmel tett eleget. Miután átvettük a jegyeket, megnéztük a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren álló Hófödte Álom – Néprajzkutatók képei Jakutiából című kiállítást, amely tökéletes alapot adott az új műsor premierjéhez, ugyanis az előadás a jakut kultúrára épül.

A gyerekkori barátnőm is nagy cirkuszrajongó, ezért elhívtam magammal a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese tegnapi premierjére, aminek nagy örömmel tett eleget. Miután átvettük a jegyeket, kíváncsiságunk a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren álló nagy, fehér jurta-szerű sátorba húzott minket.

Tudtad-e? – Az ősi doromb hangszer

2019. október 11., péntek

Varázslatos ősi, misztikus világ elevenedik meg az október 12-én induló, téli műsorunkban. A világ leghidegebb lakott területéről, Jakutföldről, hivatalos nevén a Szaha Köztársaságból, az Oroszországi Föderációból érkező artistaművészek egy különleges és gazdag természetközeli kultúra képviselői, akik híven ápolják sámánisztikus világképük gyökereit. A jakutok egyik legfontosabb idiofon hangszere a doromb (dorombér, dongó, szájdoromb), amit a jakutok khomusnak neveznek. Ez a különleges hangszer teret kap a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című műsorunkban is.

Hófödte Álom – Néprajzkutatók képei Jakutiából címmel nyílik kiállítás október 12-én, a Fővárosi Nagycirkusz előtti területen felépített sátorban, ahol a jakut kultúrával ismerkedhet meg a közönség. Ennek kapcsán beszélgettünk Mészáros Csabával, a kiállítás kurátorával.

Állati barátságok a cirkuszban

2019. október 04., péntek

Ma van az Állatok világnapja, amit 1931 óta minden év október 4-én, az állatok védőszentjének, Assisi Szent Ferencnek az emléknapján ünneplünk. Az állatok meghatározó részét képezik az életünknek, szeretnünk, óvnunk és védenünk kell őket. Állat barátaink szebbé teszik a mindennapjainkat, rengeteg dolgot tanulhatunk tőlük, általuk. Sokuk a családunk igazi és nélkülözhetetlen tagjaiként élik le az életüket. Nincs ez másképpen az artistaművészeknél sem, ezért e kedves nap alkalmából összegyűjtöttünk pár gondolatot a Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című köteteinkből.

Ma délelőtt, a Fővárosi Nagycirkusz művészbüféjében tartottuk az október 12-én induló Hófödte Álom - Ősi cirkuszi mese című műsorunk sajtótájékoztatóját. Az eseményen szó esett a műsor tartalmi és kulturális hátteréről, egy különleges műsorszámról, a Lázár Ervin programról, valamint a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai programjáról.

A Hófödte álom – Ősi cirkuszi mese című előadásunk október 12-én kerül műsorra, amiben jakut artistaművészek produkcióit csodálhatja meg a közönség. Ennek kapcsán Kerezsi Ágnes néprajzkutató izgalmas jakutföldi élményeiről mesélt nekünk, amit egy cikksorozat keretében közlünk oldalunkon! Az ötödik részben a mamut csontfaragásról és az élő sámánizmusról mesél.

Tegnap az Óbudai Árpád Gimnáziumba látogatott a Fővárosi Nagycirkusz Tanulj cirkuszt! programjának készségfejlesztő csapata. Az indiai cserediákok és magyar fiatalok tanáraikkal együtt nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a cirkuszpedagógiai foglalkozásba.

Ma van a zene világnapja. Ennek apropóján a Fővárosi Nagycirkusz profi zenészekből álló állandó zenekarának vezetőjét, Szakál Lászlót kérdeztük a zenei kulisszatitkokról.

A Hortobágyi Károly-díjas Silver Power erőemelő duó - Kranitz Krisztián és Füzy Anita – artistaművészeket a Minszki Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a szakmai zsűri erőemelő produkciójáért Különdíjban részesítette.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink