2007-ben hívta életre a Cirkuszművészeti Világszövetség (Fédération Mondiale du Cirque) az Európai Cirkusznapot, amely hamarosan akkora népszerűségre tett szert, hogy 2010 óta Cirkuszi Világnap néven, minden április harmadik szombatján világszerte megünneplik a sokszínű cirkuszművészet műfajtát. E jeles napot ünnepelve a Fővárosi Nagycirkusz Atlantic Flight - Nagy Cirkuszi Utazás című vízi cirkuszi előadásai közötti szünetekben változatos programokkal várta a cirkuszművészet rajongóit.

Április 14-én, 21-én és 28-án, szombati napokon, 20:45-től megtekinthető a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál felvételeiből készült összeállítás az M5 műsorán! 14-én az A műsorról készült felvétel tekinthető meg, 21-én, a Cirkuszi Világnapon a B műsorról készült felvétel, 28-án pedig a díjátadó gálaműsor felvétele!

A Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével tér vissza a Margitszigeti Szabadtéri Színpad nyári repertoárjára az egyik legkedveltebb zenés szórakoztató színpadi műfaj, az operett.

Ifjú artisták, szerencsekerék és lufiállatkák! Kezdetét vette a Cirkuszi Világnap a Fővárosi Nagycirkuszban, ami egész nap tart! Mindenki kipróbálhatja ügyességét és bátorságát és ízelítőt kaphat a cirkuszi artisták életéből ebből az alkalomból! Várunk mindenkit szeretettel!

Denis Hayes amerikai egyetemistának, az Earth Day Network alapítójának hála, 1970 óta április 22-én világszerte megünneplik a Föld napját különféle programokkal, melyek célja, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti kincseinek megóvására. Magyarországon 1990 óta ünnepelünk az Earth Day Network koordinálta programokkal, melyekhez a Fővárosi Nagycirkusz is csatlakozott.

A Fővárosi Nagycirkusz valamennyi dolgozójának nevében szeretettel köszöntöm születésnapja alkalmából Eötvös Tibort, Szandit, az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnökét sikeres életpályája valamint a cirkuszművészetért tett értékes munkája előtt tisztelegve.


Fekete Péter,
A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója

A mai 15:00 órai Atlantic Flight – Nagy cirkuszi utazás vízi cirkusz előadásunkat megtekintette Lyudmila Schevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkuszigazgatója, a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének a tagja, valamint partnere, Ivan Shviets cirkuszproducer is.

„Egy nagyon gyönyörű előadás volt, amelyik európai színvonalú! Találkozzunk Kijevben!” – nyilatkozták nekünk előadás után.

Április 21-én ünnepeljük az idei Cirkuszi Világnapot, amit minden április harmadik szombatján tartunk. Ezt az eseményt 2007-ben indította el a Cirkuszművészeti Világszövetség (Fédération Mondiale du Cirque) Európai Cirkusznapként, ami hamarosan olyannyira népszerűnek bizonyult az egész világon, hogy 2010-ben átkeresztelték Cirkuszi Világnapnak. Szerte a világon az egyik legnagyobb nemzetközi cirkuszünnepnek számít, hirdetve, hogy ez a műfaj nem ismer határokat.

Idén ünnepeljük a modern cirkuszművészet 250 éves évfordulóját. A világszerte zajló ünnepség-sorozat először Budapesten, január 8.-és 14. között, a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon vette kezdetét. 250 év alatt a cirkuszművészet minden társadalmi réteghez eljutott, inspirációt, és fejlődést hozva a többi művészeti ágba. Ezáltal is bizonyítva létjogosultságát, mert nem csak szórakoztat, hanem a kultúra szerves részét képezi, ezért a cirkuszművészet fennmaradása és ápolása közös társadalmi érdekünk.

Ma 10 órakor tartották meg a Fogasházban az idei Sziget Fesztivál sajtótájékoztatóját, amin a Fővárosi Nagycirkusz is képviselte magát, hiszen, ahogy a korábbi évek során, úgy idén is fellépnek a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium diákjai is mindennap 14:15 órától egy különleges produkcióval, melyet Sámuel Tétreault, a világhírű 7 Fingers kanadai cirkusztársulat igazgatója és társalapítója koreografált.

Atlantic Flight - Nagy Cirkuszi Utazás vízi cirkusz előadásunkon fellép a Dosov csoport is erőemelő- és ugródeszkaszámukkal!

Április 22-e a Föld napja, ebből az alkalomból szerte a világon különféle eseményeket rendeznek, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A Föld napját először 1970-ben tartották, ma 193 országban ünneplik az Earth Day Network koordinálásával. Ez egy olyan esemény, amiben részt vesz a Fővárosi Nagycirkusz is.

Hírlevél feliratkozás


  

Legolvasottabb híreink