Tavaszi műsorunk világhírű magyar sztárjával, a Hortobágyi Károly- és többszörös cirkuszfesztivál díjas artistaművésszel, ifj. Richter Józseffel beszélgettünk a Fővárosi Nagycirkuszban látható, feleségével közösen előadott páratlan produkciójukról, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválhoz kötődő élményeiről és az általa igazgatott Magyar Nemzeti Cirkusz következő szezonjáról.

Péntek este az Óbudai Waldorf Iskolában a hatodik osztályos tanulók a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Tanulj cirkuszt! programjának segítségével mutatták be Ellentétek című egész estés cirkuszművészeti darabjukat. Helyszíni riportunkban Hornyák István készségfejlesztőt és a darab szellemi atyját, Papp András pedagógust kérdeztük az előadás létrejöttéről.

 

A Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium fix sitz workshopot hirdetett a Cirque du Soleil NeXgen programjának partnereként, melynek célja légtornász tehetségek felkutatása és artista pályára segítése, valamint edzők és trénerek továbbképzése volt. A workshop létrejöttéről, lényegéről és a tapasztalatokról kérdeztük a magyar és külföldi szakembereket, valamint néhány résztvevőt.

 

Tegnap Richter Sándor artistaművész a Fővárosi Nagycirkusz műtárgygyűjteményének gyarapítása céljából felajánlotta kézegyensúlyozó számához évtizedeken át használt trombitáját. Az idén Művészeti életpálya elismerésben részesített artistaművész patinás hangszere mellett fellépő kosztümökkel, rekvizitekkel, valamint digitalizálás céljából fotó- és videóanyagokkal gyarapította a cirkusz muzeális anyagát. Az átadás a Fővárosi Nagycirkusz Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállításán zajlott.

 

Ifj. Richter József és felesége Merrylu Richter ma ünneplik a hatodik házassági évfordulójukat. Ismerjétek meg a világkalsszis artistaművész házaspár megismerkedésének és házasságkötésének nem mindennapi történetét.

A HÓNAP MŰTÁRGYA

2020. február 13., csütörtök

Lassan végéhez közeledik a tél, az utazócirkuszok már készülnek az indulásra, hogy megkezdjék a újabb szezont. A hideg évszakot téli szállásukon töltötték, ahol állataikkal együtt pihenhettek, gyakorolhattak újabb számaikra,megjavították a rekviziteket.

 

Hazánkban 2008 óta ünneplik februárban egy héten át a Házasság hete elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a házasság intézményét és rámutasson azokra az értékekre, amelyek által boldog és sikeres éveket tölthetnek együtt a házaspárok. Ennek apropóján a Fővárosi Nagycirkusz gondozásában megjelent Cirkuszi csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című kötetekből válogattunk izgalmas és szép történeteket az artistaművészek egymásra találásáról.

 

Hazánkban 2008 óta ünneplik februárban egy héten át a Házasság hete elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a házasság intézményét és rámutasson azokra az értékekre, amelyek által boldog és sikeres éveket tölthetnek együtt a házaspárok. Ennek apropóján a Fővárosi Nagycirkusz gondozásában megjelent Cirkuszi csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című kötetekből válogattunk izgalmas és szép történeteket az artistaművészek egymásra találásáról.

 

Tegnap a Fővárosi Nagycirkusz manézsában debütált a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium legújabb, egész estés cirkusz-színházi produkciója, a Dzsungel könyve.

A zenekar nélküli utazó cirkuszok pályázatot nyújtottak be az Emberi Erőforrások Minisztériumához hangtechnikai rendszerük fejlesztése, műsoraik művészi és szcenikai hatásának további fokozása érdekében.

 

Fesztivál + — Varázslatos Győztesek című tavaszi műsorunk egyik sztár fellépői, az etiópiai Trio Black Diamond tagjai visszatértek életük egyik nagy megmérettetéséről, a rangos Monte-carlói Ifjúsági Cirkuszfesztiválról, ahol a New Generation Show-ban mérték össze tudásukat a világ legjobb fiatal artistaművészeivel. Az egyhetes verseny-ünnepről Bronz-díjjal és három Különdíjjal térnek vissza a héten a Fővárosi Nagycirkusz közönségéhez díjnyertes gúlaszámukkal.

Búcsúzunk Felföldi Anikótól

2020. február 03., hétfő

Maradj velünk, drága Művésznő!

Szükségünk van Rád! Hogy érezhessük egy-egy felcsillanó mosolyodból, biztató szavadból; mily boldogító felelősség játszani, alkotni, együvé tartozni, élni és megélni.

Sokat tanulhattunk Tőled minderről, s mindezt úgy, hogy sohasem oktattál közben, s különösen nem kioktattál minket, a rajongóidat, a kollégáidat, a Köréd gyülekező, tanácsot, jó szót váró pályakezdőket. Tanulhattunk, mert Te a legtöbbet adtad nekünk, az idődet, s a figyelmedet, és kinyitottál minket Magadra, s a Te világodra. Ahol komoly tétje van minden egyes színpadi és nem színpadi szónak, utánozhatatlanul elegáns, s mégis szenvedélyesen élet közeli stílusa minden gesztusnak a deszkákon innen és túl. Ahol tisztelet jár alkotásnak, alkotótársnak, publikumnak. Ahol lelke, teremtő, létrehozó, és alkotó szándéka van minden percnek, bárhol pereg is le. A rivaldafényben, a színészbüfé zsongásában, a Színészegyesület megbeszélésein, izgatott növendékek színészvizsgáin, ünnepségeken, miket pályatársaidnak szerveztél, vagy csillogó vitorlásodon, a mi tengerünk hullámain táncolva.

Mert Neked a Balaton volt, és maradt a Riviéra

S Mert – miként múlhatatlan slágered hirdeti –

a Lollobrigida és a Sophia Loren, ,

Sőt, a Marina Vlady nekünk te vagy!

 

Mert itt tartottál Magadban egy emberöltőnyi ragyogást a Nagymező utcai Broadway fényéből.

 

S nem túlzás állítani, hogy emberi és művészi fényed beragyogta a porondot is, a Fővárosi Nagycirkusz manézsát, a próbafolyamat s a 100 előadás során, mikor Te, Lúdas Matyi édesanyját alakítottad nagyszabású, összművészeti utakat kereső, új cirkuszművészeti gondolkodást megjelenítő produkciónkban. Elkalandoztál hozzánk, a Városligetbe, hogy jelenléteddel, ölelő kedvességeddel, páratlan szakmai tudásoddal, tapasztalatoddal, kitűnő humoroddal és könnyed eleganciáddal példát mutass nekünk. Most itt a cirkuszban. És magaddal ragadtad mindazokat, akik körülvettek, vehettek: artistától a növendékekig,

Drága Anikó, Te megmutattad, milyen a szeretett publikumhoz méltó művészi színvonal, milyen a kitartó, és eredményes munka. Mércét állítva elénk, az előadó-művészet innenén és túlján.

 

A magyar teátrumok világot jelentő deszkái, majd a világszerte bejátszott deszkák, s az imádott Operettszínház színpada mellett, néhány éve, 2016 őszén, újabb otthont találtál magadnak a Fővárosi Nagycirkuszban. A közös siker után nem szakadtál el tőlünk, jöttél műsort nézni, velünk voltál az ünnepeinken, társulati eseményeinken. S nagy izgalommal készültél velünk együtt erre az idei januárra, Európa egyik legrangosabb cirkuszművészeti eseményére, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra. Készültünk mi is, együtt tapsolunk majd a nézőtéren, ámulva a manézs csodáin, Veled …. a sors, fájdalmasan, másként rendelkezett.

Gyakran mondtad, ha ünnepeltek: napozom kicsit, fürdök a fényben. Szeretted élvezni a melegítőn simogató szeretetet. S tudtad, mit és mennyit kell tenni azért nap-nap után, hogy megtaláljon a fény. S nekünk boldogság volt a közeledben lenni, mert ahol Te voltál, ott kisütött a Nap.

Anikó, elköszönünk most Tőled, mi, a Te cirkuszi családod!

Maradj velünk, maradj meg nekünk, drága Művésznő!

Viszünk magunkkal, tovább, az úton!

 

Kovács Gábor Dénes beszéde, 2020.01.30-án Felföldi Anikó búcsúztató szentmiséjét követően.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink