Zajlik az irodalmi pályázatunk

2018. június 05., kedd

Egymás után érkeznek a cirkusz varázsát, szépségét megörökítő versek és novellák a tollaitokból a CSODA A CIRKUSZBAN nevű irodalmi pályázatunkra.

Újjáéledt hagyomány

2018. február 13., kedd

Régi hagyományt elevenítettek fel 2018. február 12-én este a Fővárosi Nagycirkuszban, ugyanis sok év kihagyás után ismét megrendezték az Artista Bált a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének, és az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének szervezésében.

Véget ért a grandiózus XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely egyben a modern cirkuszművészet 250 éves évfordulóját ünneplő nemzetközi ünnepségsorozat nyitóeseménye volt. 2018. január 14-én, a 19 órakor kezdődő utolsó előadás fináléja után, kiosztották a legjobbaknak járó díjakat.

A XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál kísérőprogramjaként tartott nagyszerű előadásokat a kijevi artistaiskola két csoportja, a PlanSHET és a Quartet DEKRU 2018. január 13-án a Várkert Bazárban.

A XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál sokszínű külső programjai között lépett fel 2018. január 12-én a Várkert Bazárban Méhes Csaba és a Brass in the Five nagysikerű közös produkciójával, ami az Irány Rio! címet viseli.

Túl a bohóctréfákon

2018. január 11., csütörtök

A XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál programjai idén szétfeszítik a Fővárosi Nagycirkusz falait, és elárasztják a várost a klasszikus és újcirkuszi előadások. 2018. január 10-én este, a Nemzeti Színházban lépett fel az odesszai Maski Theatre komikus csoport Maski Cubed című kétórás műsorával.

A január 8. és 14. között tartott XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai megnyitóján, január 9-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki Erdész Lászlót, a legrangosabb angliai Blackpool Tower Circus igazgatóját, a magyar cirkusz-és artistaművészet népszerűsítéséért, a cirkuszi hagyományok megőrzéséért, és a fiatal tehetségek támogatásáért.

2018. január 8. és 14. között Budapestre figyel a világ, mert a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon kezdődik el a modern cirkuszművészet 250. jubileumát köszöntő nemzetközi ünnepségsorozat. A Fővárosi Nagycirkusz városszerte nagyszabású programokkal várja a cirkusz-és társművészetek rajongóit. A világ egyik legszínvonalasabb cirkuszfesztiváljának első napján az artistaművészek látványos bevonulása, és a 250 év Cirkusz, 250 méter cirkuszművészet című időszaki kiállítás megnyitója után Tihany: A magyar cirkusz atyja című dokumentumfilm premier vetítését tekinthették meg az érdeklődők.

2018-ban ünnepeljük a modern cirkuszművészet 250 éves évfordulóját. A világszerte zajló ünnepségsorozat először Budapesten, január 8. és 14. között, a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon veszi kezdetét. 250 év alatt a cirkuszművészet minden társadalmi réteghez eljutott, inspirációt, és fejlődést hozva a többi művészeti ágba. Ezáltal is bizonyítva létjogosultságát, mert nem csak szórakoztat, hanem a kultúra szerves részét képezi, ezért a cirkuszművészet fennmaradása és ápolása közös társadalmi érdekünk. Az első budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté szakemberei, azóta a világ legrangosabb cirkuszfesztiváljai között foglal helyet. A Fővárosi Nagycirkusz idén még színesebb programokkal várja a cirkusz-és a társművészetek rajongóit.

Kleinheincz Csilla: A cirkusz világa

2017. december 14., csütörtök

Kleinheincz Csilla magyar író, szerkesztő, műfordító, akinek novelláit angol, cseh, észt, finn, spanyol és portugál nyelvre is lefordították. Első regénye, a 2005-ben megjelent Város két fül között főhőse Vali, az artistatanonc. Ennek kapcsán megkérdeztük tőle, mi volt az, ami megfogta őt a cirkusz közegében.

Fülöp Dorottya: Havat

2017. december 10., vasárnap

Fülöp Dorottya, az ELTE BTK Kreatív írás minor szakos hallgatója „Havat" című novelláját a már csak három hétig megtekinthető, jobbára teltházas Csodagömb című karácsonyi előadás két fellépője, a lengyel Rafal Walusz bűvész és az osztrák Gärtner-család ihlette.

Cirkuszi csodák

2017. december 04., hétfő

Három éves voltam, amikor édesanyám először elvitt a Fővárosi Nagycirkuszba. Sok év távlatából is feldereng a piros kakasnyalóka édes íze, a sülő pattogatott kukorica illata, az állatok szaga, a jámbor póniló szőrének tapintása. Bár hatalmasnak tűnt számomra a cirkusz nézőtere, még sem éreztem elveszettnek magam.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink