Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki Erdész Lászlót

2018. január 10., szerda

Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki Erdész Lászlót

A január 8. és 14. között tartott XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai megnyitóján, január 9-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki Erdész Lászlót, a legrangosabb angliai Blackpool Tower Circus igazgatóját, a magyar cirkusz-és artistaművészet népszerűsítéséért, a cirkuszi hagyományok megőrzéséért, és a fiatal tehetségek támogatásáért.

Balog Zoltán e szavakkal köszöntötte a művész urat a Fővárosi Nagycirkuszban: „Endrész László artistaművész egy régi magyar artistacsalád hatodik generációjának a tagja, immár huszonhét éve igazgatja a legrégebbi brit Blackpool Tower Circust, ami idén ünnepli százhuszonnégy éves fennállását. Rengeteget tesz azért, hogy a magyar eredetű cirkuszművészet hagyományaival megismertesse a közönséget. 2018 a család éve, ezért érdemes megemlíteni, hogy két fia, a család hetedik generációja sem tér le erről a nagyszerű pályáról. Azt szeretnénk, ha minél több ilyen hírneves család lenne Magyarországon, nem csak a cirkuszi szakmában, hanem másutt is apáról fiúra, anyáról lányra szállnának azok a nagyszerű hivatások, és az a csodálatos művészet, amit mi magyarok meg tudunk mutatni. Ezt szeretnénk elismerni Endrész László munkájával, isten éltesse, gratulálok!”

Majd Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója vette át a szót először magyarul, majd angolul: "Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek kulturális kapcsolatainak gazdagításában szerzett elévülhetetlen érdemeinek elismeréseként Pro Hungarica díjat adományoz."

Endrész László a tapstól nehezen szóhoz jutva, a következő szavakkal köszönte meg az elismerő díjat: "Hölgyeim és Uraim, kedves közönségünk, kollégák, barátok, honfitársak! Ötvennyolc évvel ezelőtt, ebben a manézsban, körülbelül éjfélkor került ránk a sor, hogy gyakoroljuk a számainkat abban a reményben, hogy valamikor külföldre járó magyar artisták legyünk. A sok munkának és a kitartásnak meglett a gyümölcse, tizenhat éves korom óta jártam a világot, mint artista, és ahogy a miniszter úr mondta, huszonhét éve vagyok a Blackpool Tower Circus igazgatója. Hogy mit jelent nekem ez a díj? Ezt a magyar szókincsem nem tudja kifejezni. Miniszter úr, Fekete Péter, Magyarország, nagyon szépen köszönöm!"

Endrész László 1945. április 22-én született anyai ágon a Schlingloff cirkuszi dinasztiába, édesapja privát családból származott, katolikus papnak készült. A háború utáni nehéz körülmények, majd az államosítás minden artista családot nehéz helyzetbe hozott, amiből az egyetlen kiutat az 1954-ben megalakult Magyar Cirkusz és Varieté jelentette, ahol családja is munkát kapott. Miután sikeres felvételi vizsgát tett az Állami Artistaképző Intézetben, szívizomgyulladást kapott, ami kétségessé tette a cirkuszi pályáját. Akaraterejével végül legyőzte a betegséget, és bátyjával a kertükben felállított, saját készítésű rekvizitjükön begyakorolták levegő fliegende számukat, melyet először édesapjuk mutatott be Magyarországon 1920-ban. Ezzel a produkcióval tették le artistavizsgájukat, majd hivatásos artistaként sorra kapták a felkéréseket a világ minden tájáról.

Angliában ismerte meg a Fosset cirkuszi dinasztiából származó feleségét, akitől két fia született, akik elismert bohócok Mr. Boo és Mooki néven. Endrész László először műsorokat rendezett, majd hivatásos impresszárió vizsgát tett, mellyel munkához segítette a tehetséges artistákat a különböző cirkuszoknál. 1980-ban Londonban megalapította saját ügynökségét, majd felkérték a legrangosabb brit cirkusz igazgatójának. Emellett aktívan részt vesz az Európai Cirkuszművészeti Szövetség munkájában, és rendszeresen zsűrizik elismert nemzetközi cirkuszfesztiválokon.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink