250 év cirkusz neves művészekkel - id. Simet László

2017. december 07., csütörtök

250 év cirkusz neves művészekkel - id. Simet László

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon nyílik meg a jövőre 250 esztendős modern kori cirkuszművészet jubileumi évének nemzetközi ünnepségsorozata. Ennek alkalmából egy kiadvánnyal készülünk, amiben neves cirkuszművészekkel készítettünk interjút. Ezeket a cirkuszművészeket a 12. cirkuszfesztiválig mind díszvendégül látjuk egy-egy napra, amely során az arcképük is kikerül a Fővárosi Nagycirkusz aulájában.

December 9-én díszvendégünk lesz id. Simet László. Id. Simet László az újpesti Dózsában tornászott, amikor tizennégy évesen megismerte Balogh Mihály „Baldió”-t, aki megtanította a dróton egyensúlyozás művészetére. Négy év gyakorlás után 1955-ben lépett fel először a Baldió csoporttal, majd 1956-ban cirkusztörténelmet írtak, amikor a Fővárosi Nagycirkuszban bemutatták a legendás hetes piramis számukat. 1965-től duóban lépett fel első feleségével, Czetl Magdával, 1978-ban csatlakozott hozzájuk fiuk, Ifj. Simet László. 1987-től fiával, és menyével lépett fel a világ legrangosabb cirkuszaiban. A Baross Imre Artistaképző tanára volt négy évig, 2013-ban még megcsillogtatta tudását a dróton, Cervantes: Don Quijote című darabjában. Munkájának elismeréseként Hortobágyi Károly-díjjal tüntették ki.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink