A Cirkusz A28 Jegyiroda ünnepi megnyitója

2018. március 08., csütörtök

A Cirkusz A28 Jegyiroda ünnepi megnyitója

A Fővárosi Nagycirkusz – látogatóinak még színvonalasabb kiszolgálása érdekében – új jegyirodával bővült az Andrássy út 28. szám alatt. A Cirkusz A28 jegyiroda hivatalos nyitóünnepségét 2018. március 8-án tartották egész napos állatsimogatóval, zenével, cirkuszi műsorral, szerencsekerékkel, pattogatott kukoricával és kedvezményes jegyvásárlási akciókkal.

A megnyitó Kabai Alex, a Lúdas Matyi a cirkuszban című darab főszereplőjének előadásával indult, majd Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Köszönetét fejezte ki a Nemzeti Színház munkatársainak, hogy befogadták a Fővárosi Nagycirkuszt, és türelemmel viselték, hogy nyulak, kecskék, kakasok, artisták, énekesek, kötéltáncosok és zsonglőrök lepték el az Andrássy út 28-at. Megköszönte a Nemzeti Színháznak, hogy társbérlőként befogadták a Fővárosi Nagycirkuszt és reményét fejezte ki a két intézmény gyümölcsöző együttműködése iránt.

Fekete Péter emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Nagycirkusz a cirkuszművészetet egyenrangú művészeti ágnak tartja az operával, a kortárs tánccal, a komoly zenével és a színművészettel, a Fővárosi Nagycirkuszt pedig a Nemzeti Színházzal az Operaházzal egyenrangú nemzeti előadóművészeti intézményként aposztrofálja. Azzal, hogy Fővárosi Nagycirkusz és a Nemzeti Színház jegyirodája közös helyiségben működik az Operaház mellett, ezt a fajta gondolkodásmódot hivatott ismételten megerősíteni.

Fekete Péter a cirkuszművészet világszerte különleges helyzetéről is tájékoztatta a jelenlévőket. Felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan országok, ahol a cirkusz elhal, mert nem figyelnek oda rá és idejétmúlt szórakoztatási formának tartják. Példaként az Egyesült Államokban tavaly bezárt a Ringling Cirkuszt, valamint a Svédországból, és a skandináv országokból érkező tradicionális cirkuszi famíliák cirkuszainak bezárását hozta fel.

Ugyanakkor kiemelte, hogy vannak olyan országok, ahol megújul a cirkuszművészet, egyre többen járnak cirkuszba, méltatta a kanadai és franciaországi sikereket, ahol rengetegen tanulnak artistának, és a családok rendszeres látogatói a cirkuszoknak. Mivel Magyarország Közép-Európában egyedüliként büszkélkedhet kőcirkusszal, ezért különleges helyzetben vagyunk, és az utóbb említett országokhoz kell tartoznunk. Fekete Péter emlékeztetett rá, hogy a cirkuszművészet egy olyan művészeti ág, amely az emberi teljesítőképesség határait feszegeti, az ember által megvalósítható csodáról szól és fontos társadalmi üzenetekkel bír.

A főigazgató a továbbiakban kitért rá, hogy a Fővárosi Nagycirkusz egész évben, heti öt alkalommal tart nyitva, heti nyolc előadást tartanak az ezerötszáz férőhelyes nézőtéren, aminek megtöltése még a nagy érdeklődés ellenére sem könnyű, hiszen komoly szervezést igényel. Ehhez a munkához állt fel a Fővárosi Nagycirkusz új csapata, élükön Kovács Miklóssal.

Fekete Péter beszéde után Gáldi Mónikát, az iroda szervezési osztályvezetőjét kérte fel, aki szeretettel üdvözölt mindenkit a Fővárosi Nagycirkusz és a Nemzeti Színház közös jegyirodájában. Gáldi Mónika elmondta, hogy a Nemzeti Színház mindig fontosnak tartotta, hogy jó kapcsolatot ápoljon a társintézményekkel és egyben örömét fejezte ki a közös munka iránt, ezért jelképesen átadta az iroda kulcsát Kovács Miklósnak.

Ezt követően Kovács Miklós praktikus információkkal látta el a jelenlévőket a legfontosabb értékesítési információkról: a Fővárosi Nagycirkusz jegypénztárai minden nap tíz órától tizennyolc óráig tartanak nyitva, csakúgy, mint az Andrássy út 28. szám alatt lévő iroda. A cirkuszrajongók online is megvásárolhatják jegyeiket a www.fnc.hu oldalon. Kovács Miklós tájékoztatást adott a Fővárosi Nagycirkusz soron következő műsorainak időpontjairól: március 21. és április 2. között visszatér a Lúdas Matyi a cirkuszban című társművészetekben bővelkedő darab, utána pedig április 7-től egy különleges vízi cirkuszi műsor várja a látogatókat.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink