Ismét audio-narrált előadást tartottak a Fővárosi Nagycirkuszban

2018. március 10., szombat

Ismét audio-narrált előadást tartottak a Fővárosi Nagycirkuszban

Ismét audio-narrált előadást tartottak vak és gyengénlátó társainknak 2018. március 10-én a Fővárosi Nagycirkuszban.

A tizenegy órakor kezdődő előadás előtt Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója és a Győztesek karneválja a cirkuszban című előadás artista sztárjai egyedülálló bemutatót tartottak a két teherautónyi földdel borított manézsban, a Sopronból, Győrből és Mosonmagyaróvárról érkezett vak és gyengénlátó társaink számára. Az izgalmas program keretében bemutatásra kerültek az előadásban használt rekvizitek: a Chinese National Acrobatic Troupe lótuszkocsijai és esernyői, Stanislav Vysotskyi zsonglőr homokkal töltött labdái és a Duo Funcoholics különleges anyagól készült kínai rúdja. A nemrég Guinness rekordot döntő Richter Kevin családjának történetéről és állatokhoz fűződő viszonyukról mesélt, de a Group Gallea tartóemberének izmait is megvizsgálhatták a jelenlévők. Fekete Péter átfogóan ismertette a műsorban bemutatott trükkök lényegét, a rekvizitek anyagát, formáját, méretét és használatát, melyek megismerésében taktilis ingerek segítették vak és gyengénlátó társainkat.

A Fővárosi Nagycirkusz a világon egyedülállóként vezette be a cirkuszi narrálást, mellyel a vak és látássérült emberek hátrányainak enyhítését, esélyegyenlőségük megalapozását, és a társadalom szemléletmódjának átalakítása céljából az előadások akadálymentesítésével speciális szolgáltatást nyújtson, hiszen a látássérült emberek társadalmunk egyenlő tagjai, akiket ugyan úgy megilletnek az alapvető emberi jogok, és a magas szintű szórakozás.

Nagy kihívás volt kialakítani a megfelelő programot, mert a narrálás a verbális művészetek terén megszokott, de a nonverbális területen egyáltalán nem. A megfelelő technikát Fekete Péter miniszteri biztos több színésszel kísérletezte ki a színházból merítkezve, de a cirkuszi előadásoknak megfelelően. Az előadások alatt mobil audio-rendszerrel zajlik a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy az egyik fülön keresztül a narrátor -akár egy sportközvetítésen- percről percre közvetíti az előadás mozzanatait, a szabadon hagyott fül pedig a zenét és a közönség hangulatát juttatja el a látássérült vendégekhez. Az előadás után átbeszélik az ismeretlen elemeket és fogalmakat a még teljesebb élmény érdekében.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink