Huszonhét ország nagykövete látogatott el a Győztesek karneválja a cirkuszban utolsó előadására!

2018. március 11., vasárnap

Huszonhét ország nagykövete látogatott el a Győztesek karneválja a cirkuszban utolsó előadására!

Négy földrész huszonhét országának nagykövete, konzulja és családtagjaik látogattak el 2018. március 11-én a Fővárosi Nagycirkuszba, a Győztesek karneválja a cirkuszban című műsor utolsó előadására.

Magyarország különleges helyzetben van, mert Közép-Európában egyedül mi rendelkezünk kőcirkusszal, emellett régi hagyományaink és kiemelkedő cirkuszi alakjaink is köteleznek minket arra, hogy megőrizzük és tovább fejlesszük méltán világhírű cirkuszművészetünket. Ezért is álmodunk egy új cirkuszművészeti központ, Európa egyik legmodernebb cirkuszépülete, s azon belül egy cirkuszkutató központ megépítéséről, amely elsősorban a magyar és a környező országok, de az egész világ cirkuszi tudástára, könyvtára és múzeuma lehet, ahol különböző témájú konferenciákat, vitaesteket, programokat és workshopokat tarthatnak nem csak a szakmai közönség számára. Ehhez elengedhetetlen a nemzetközi kapcsolatok ápolása.

A Fővárosi Nagycirkusz két éve indította el cirkuszpedagógiai programját, melynek kiemelt részei a rendhagyó órák. Ezeket hétköznaponként az előadások után tartják a porondon olyan témakörökben, amelyek szorosan kapcsolódnak a közoktatási intézményekben megtanult tananyagokhoz, amiket visszaidéznek és megerősítenek az artistaművészekkel és a cirkuszművészetben használt eszközökkel. Az interaktív órák során a gyerekek játszva tanulnak és értelmezik újra a már megtanultakat a porondon, így a hétköznapokban is hasznosítható tudást kapnak. Volt már matematika, biológia, fizika, irodalom és az alsó tagozatosoknak komplex összefoglaló óra. Mindeddig több ezren látogattak el a rendhagyó órákra, volt, hogy egyszerre több mint száz gyermek vett részt rajtuk, s hatalmas érdeklődés övezi a programot mind hazai, mind nemzetközi szakmai berkekben. A diplomáciai találkozás során a magyarországi külföldi iskoláknak is bemutatták a cirkuszpedagógiai programot.

A nagy sikerrel futó Győztesek karneválja a cirkuszban című műsor zárónapján az apró látogatókat a gyereksarokban szerencsekerék, arcfestés, zsákbamacska, ajándékok és pattogatott kukorica várta. A 15 órai záróelőadást Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója és Dr. Pacsay Tomassich Orsolya, volt nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

Fekete Péter az előadás szünetében tartott beszédében a Fővárosi Nagycirkusz Közép-Európában betöltött egyedi szerepét hangsúlyozta, ahol egész évben heti öt alkalommal nyolc előadást tartanak, ami nem valósulhatna meg a nemzetközi cirkuszművészek nélkül, akik a világ minden tájáról érkeznek a Fővárosi Nagycirkuszba. A tervben lévő cirkuszművészeti központ a konferenciák és programok mellett az egész világ cirkuszművészei előtt nyitva áll majd, ahol nem számít a bőrszín, a vallás vagy a nemzetiség.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink