Európa-nap és a cirkuszművészet

2018. máj. 09., szerda

Európa-nap és a cirkuszművészet

1985 óta május 9-én ünnepeljük az Európa-napot, megemlékezve arról, hogy 1950-ben ezen a napon tett javaslatot Robert Schuman francia külügyminiszter az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására a róla elnevezett tervvel, amivel lefektette az Európai Unió alapjait.

Idén lett 250 éves a modern európai cirkuszművészet is, aminek Philip Astley-t tartjuk a modern cirkusz atyjának, aki 1768. január 9-én a londoni Westminster híd környékén nyitotta meg lovasiskoláját, ahol a lovas mutatványok később zsonglőrök, bohócok, akrobaták, kötéltáncosok és bűvészek előadásaival egészültek ki. Ezt az évfordulót ünnepeljük idén világszerte különböző fesztiválokkal és rendezvényekkel, amely eseménysorozat a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivállal indult január 9-én.

Magyarország első állandó cirkuszát, a Barokaldi Cirkuszt 1863-ban alapította Baroccaldi olasz artista, bohóc a budapesti Városligetben, ami 1908-tól Barokaldi Aréna néven működött, majd 1944-ben végleg bezárt. A második állandó cirkuszt a német-holland Wulf Ede cirkuszigazgató létesítette, amit a Fővárosi Tanács 1889-ben hagyta jóvá. Az épületet megnyitás utáni első két évtizedben kétszer is felújították, 1908-ban Beketow Mátyás áthelyezte és megint felújíttatta. Az épületet 1935-től Fényes György vezette, ezért átkeresztelték Fényes Cirkuszra. Az államosítás után a főváros tulajdonába került, és Fővárosi Nagycirkusz lett. Az épületet 1966-ban lebontották, helyére 1971-ben épült a Fővárosi Nagycirkusz új épülete.

A Fővárosi Nagycirkuszban az eltelt évek során nem csak számos elismert külföldi művész lépett fel, de olyan magyar artisták, akik később világhírnevet szereztek külföldi fellépéseikkel. Az Atlantic Flight – Nagy Cirkuszi Utazás vízi cirkusz előadásunkban fellép Axt Elizabeth, aki tavaly a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany-díjat és két Különdíjat nyert. Axt Elizabeth első fellépése is a Fővárosi Nagycirkuszhoz köthető: a Harmadik generáció a porondon című műsorban lépett fel hét évesen, illetve tizenhárom évesen is itt lépett fel szüleivel közös számukban.

Az európai cirkuszművészet sokszínűségét ünnepli a Cirkeuropa Fesztivál is május 11. és 13. között, ahol egy nagyszabású tűzperformance keretében a modern cirkuszművészet 250 évét szimbolizáló 250 láng gyullad majd fel a tűzzsonglőrök jóvoltából.

Kép forrása: retronom

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink