Beszámoló a Cirkeuropa Nemzetközi Fesztiválról

2018. máj. 14., hétfő

Beszámoló a Cirkeuropa Nemzetközi Fesztiválról

2018. május 11. és 13. között a Magyar Zsonglőr Egyesület szervezésében került megrendezésre Budapesten az ingyenes Cirkeuropa Nemzetközi Fesztivál. A három napos programhoz bárki csatlakozhatott, akit érdekelt a az újcirkuszművészeti fesztivál, melynek támája a cirkusz újszerű formái és értelmezése európai viszonylatban volt. Szakmai beszélgetések, utcai és beltéri showműsorok, flashmobok, nyílt órák teremtettek rá kitűnő lehetőséget, hogy mindenki elmélyedjen a cirkuszművészet rejtelmeiben. A fesztivál szakmai bázisa az Inspirál Cirkuszközpont volt, de a város közterei is fesztiválhelyszínekké váltak.

A modern cirkuszművészet 250 éves fennállása alatt minden társadalmi réteghez eljutott, inspirációt és fejlődést hozva a többi művészeti ágba. Ezáltal is bizonyítva létjogosultságát, mert nem csak szórakoztat, hanem a kultúra szerves részét képezi, ezért a cirkuszművészet fennmaradása és ápolása közös társadalmi érdekünk. A cirkuszművészet a szórakoztatás mellett fontos társadalmi üzeneteket közvetít, mint a bizalom, az elfogadás, a szorgalom, a csapatmunka, a kitartás, az erő és az egyenlőség. A Cirkeuropa Nemzetközi Fesztivál célja széles körben megismertetni a cirkuszművészet sokoldalú, varázslatos világát.

Az Inspirál Cirkuszközpontban minden nap egy-egy izgalmas kerekasztalbeszélgetés zajlott, amely a hazai szakma és az újcirkusz iránt érdeklődő közönség számára egyaránt érdekfeszítő volt. Az angol és francia nyelvű előadások alatt első kézből hallhatták a nemzetközi előadóművészek, rendezők és promoterek véleményét és látásmódját arról, hogyan és miként változik az idén 250 éves cirkuszművészet, mik a legújabb trendek, valamint hogy lép ki ez a különleges művészeti ág a manézs tizenhárom méter átmérőjű köréből az utcára és a különböző színpadokra.

A pénteki előadás témája az újcirkusz nyelvezete és esztétikája volt, melynek fókuszába az alkotó- és az előadóművészet került, szombaton a köztéri előadóművészet formáiról és jogosultságáról beszélgettek, fókuszba helyezve az aznapi flashmobokat és utcashowkat. Vasárnap pedig az Európai cirkuszi piacról, azon belül az európai fesztiválokról és piaci szereplőkről folyt a szakmai diskurzus.

Pénteken húsz órától az Inspirál Cirkuszközpontban a The Flock Projekt „mint madárraj” című előadás kápráztatta el a nézőket a SimorÁgTánCirkusz előadásában, amely egy különleges, falon bemutatott vertikáls színház volt, amely a repülés érzését adta át a közönségnek Drávai Zója, Simor Ágnes, Zoletnik Zsófia, Kiss Gergely, Lennart Paar előadásában. 21 órától pedig a Raul Wallenberg rakparton egy különleges és egyszeri show szemtanúi lehettek a környéken járók, ugyanis a modern cirkuszművészet fennállásának 250 éve előtt tisztelegve tűzzsonglőrök által életre hívott 250 láng járta színes táncát a szakavatott kezekben.

Május 12-én szombaton délután Újbudán az All in Two, a Kócos cirkusz és a Steam ON! társulatok szórakoztatták az utca emberét humoros, interaktív, történetmesélő cirkuszi műsoraikkal.

Húsz órától az Inspirál Cirkuszközpontban egy egészen különleges, ötven perces újcirkuszi előadást tekinthettek meg az érdeklődők Twin alike címmel.

A történet egy képzeletbeli világban játszódott, ahol a századközépi vándorcirkuszok hangulata keveredett a füstös revük illatával. Drávai Zója és Zoletnik Zsófia előadásában egy hajuknál összenőtt ikerpár életébe nyertünk bepillantást, akik életükben először tapasztalták meg az egyéni szabadságot, tánc- és mozgásszínházi, levegőakrobatikai, tárgymanipuláció és zsonglőr technikákat felvonultató jelenetek által.

21 órától az A Freak Fusion Cabaret idézte meg a múlt századi vándorcirkuszok misztikus világát némi sötét humorral fűszerezve, varieté hangulatban, melyet látványos zsonglőr, akrobatika, légtornász és burlesque jelenetek gazdagítottak Drávai Zója, Kiss Gergely, Kollányi Julianna, Mező András Pocok, Turai Bálint, Huszka Áron, Fábián Péter, Gaia Santuccio és Zoletnik Zsófia előadásában. A zene Igaz Balázs és Szakál Tamás érdeme volt.

Május 13-án vasárnap a kerekasztal beszélgetésen kívül, egész délután nyílt napot tartottak az cirkusz szerelmeseinek, ahol szakszerű felügyelet mellett kipróbálhatták a cirkuszi eszközöket. A fesztivál a Circollaborative Tool európai projekt keretében került megrendezésre, az Európai Unió oktatási programja, az Erasmus+ támogatásával.

Képforrás: Cirkeuropa oldala

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink