Ebben a manézsban a közönség közelebb van hozzád - Duo Funcoholics interjú

2018. július 11., szerda

Ebben a manézsban a közönség közelebb van hozzád - Duo Funcoholics interjú

Atlantic Flight – Nagy Cirkuszi Utazás műsorunk április 7-étől látható a Fővárosi Nagycirkuszban. A műsorban zsonglőr-, levegő-, gyorsöltöző- és fókaszámon kívül a Duo Funcoholics kínai rúdszáma is látható interjúnkban Konstantin Gvozdetskiy és Victoria Bilyauer artistákat kérdeztük, akik nem csak a manézsban, de a hétköznapi életben is egy párt alkotnak.


Már a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon egyszer jártatok nálunk – sőt, ezüst-díjat is nyertetek. Milyen érzés visszatérni?

Victoria: Nagyon jó érzés! Kifejezetten jobb, mint először, mert így már tudod, mire számíts, amikor ebben az országban vagy!

Konstantin: Igen, nagyon jó részt venni a Fesztivál után egy műsorba, ami tovább tart egy hónapnál! Minél hosszabb, annál jobb!

Victoria: Az is kifejezetten tetszik, hogy ebben a manézsban a közönség közelebb van hozzád, és így látod a reakciójukat.

Mi volt újdonság számotokra, amikor a fesztiválon voltatok?

Konstantin: Nos, számomra semmi, mert én már 2002-ben felléptem a Budapest Cirkuszfesztiválon. De a feleségem először volt itt.

Victoria: Olyan ideges voltam, hogy alig kaptam levegőt – ám most már sokkal nyugodtabb vagyok.

Konstantin, mesélnél arról, milyen volt fellépni az V. Budapest Cirkuszfesztiválon?

Konstantin: Nagyon jól éreztem magam.

Victoria: Ugyanúgy elnyerték az ezüstdíjat!

Konstantin: Egy másik számmal léptünk fel, méghozzá orosz rúdszámmal!

Honnan ered a „Duo Funcoholics” név?

Victoria: Ez eredetileg egy könnyed, vicces szám volt, ami folyton változott egy kicsit az idők során. Mi ennek a romantikus változatát adjuk elő a műsorban, amely során esik az eső. Tehát megtartottuk a nevet, de kicsit változtattunk a stíluson.

Nem csak a manézsban, de a való életben is társak vagytok. Hogyan találkoztatok?

Konstantin: Először lettünk társak a való életben, és csak utána hoztuk létre ezt a számot. Tehát csak utána lettünk társak a munkában is! (nevet)

Victoria: Azonban először Olaszországban találkoztunk. Egy fesztivált tartottak ott, ahol én egy kézi egyensúlyozó számmal léptem fel, ő pedig az orosz rúdszámával.

Kínairúd-számotokkal több díjat is elnyertetek. Szerintetek miben rejlik a szám sikere?

Konstantin: Valójában most már egy kicsit nehezebb kitűnni, mint amikor kezdtük.

Victoria: Mert amikor még elkezdtük, kevesebb volt a kínai rúdszám. Mostanra jóval elterjedtebbé vált.

Konstantin: Akkoriban három-négy jó kínai rúdszámról tudtunk, és úgy gondoltuk, nem lesz gond. Majd, amikor el kezdtünk dolgozni a saját kínai rúdszámunkon, hirtelen mindenki ezen a fajta zsáneren kezdett el dolgozni! (nevet)

Victoria: De számtalan trükköt találtunk ki, hogy a számunk kiemelkedjen, és felhasználtuk azt is, amit a korábbi számaink során tanultunk. Én kézi egyensúlyozó számmal léptem fel, és az ott tanultaknak veszem hasznát, Konstantin pedig az ugrásokban jó.

Konstantin: Valójában manapság már egész keveset ugrálok.

Victoria: Tehát egy kicsit összetettebb az akrobatikánál.

Felléptetek a Moszkvai Fesztiválon is. Mesélnétek erről egy kicsit?

Victoria: Egy nagyon erős fesztivál volt. Nagyon sok pénzt és erőforrást fordítanak arra, hogy Kínából és más a világ más országaiból artistákat hívjanak meg.

Konstantin: Ezekből az artistákból válogatják össze a legjobbakat a fesztiválra!

Victoria: A Moszkvai Fesztivál nagyon erős, akárcsak a Budapest Cirkuszfesztivál.

Konstantin: És tudod, mi pont abból a cirkuszból, a Nikulin Cirkuszból jöttünk, ahol ezt a fesztivált tartják. Azt hinnéd, hogy számunkra könnyű volt bejutni erre a fesztiválra, elvégre a mi cirkuszunk, a saját embereink, de mi sem állhatna távolabb a valóságtól. Mert nem az számít a zsűrinek, hogy honnan jöttél, hanem hogy hogy szerepelsz a manézsban.

Victoria: Igen, de a Moszkvai Fesztiválon léptünk fel először ezzel a számunkkal. Tehát amikor bronz díjjal jutalmaztak minket, az számunkra az arannyal ért fel. Mert ott debütáltunk ezzel a számunkkal, méghozzá egy nagy és erős fesztiválon.

Melyik volt számotokra a legkedvesebb fellépésetek, legyen szó fesztiválról vagy cirkuszi műsorról?

Victoria: Igazából mindegyik fesztiválról vagy szerződéses fellépésünkről jó emlékeket őrzünk.

Konstantin: Minden fesztiválon minden fellépő igyekszik a legjobbat kihozni magából, ezért szeretünk fellépni fesztiválokon. Nem tudnám megmondani, melyik volt a legjobb, mindegyik jó volt.

Mi a véleményetek az Atlantic Flight – Nagy Cirkuszi Utazás vízi cirkusz előadásunkról? Mi az, ami számotokra különbözővé teszi más előadásoktól?

Victoria: A víz. Ugyanis a kínai rúd és a víz nem igazán fér meg együtt.

Konstantin: A víz a kínai rúd legnagyobb ellensége. A por és a víz csúszóssá teszik a rudat. Murad (aki az Atlantic Flight – Nagy Cirkuszi Utazás orosz artistáit szerződtette) találta ki, hogy adjuk elő ezt a számunkat ezen az előadáson – a víz ellen kitalálta, hogy legyen esernyő.

Victoria: Az esernyő Murad ötlete volt.

Konstantin: Kipróbáltuk, mi lenne a legjobb a műsornak és a számunknak.

Victoria: És az esőn is állítottak kicsit, így most a legoptimálisabb a távolság köztünk és a víz között. De néha a szél az esernyő alá fújja az esőt, és akkor vége is a számnak.

Tudjátok már, hol fogtok fellépni ezután a műsor után?

Konstantin: Karácsonyra már van szerződésünk a svájci Connelli Cirkusznál. A következő karácsonyra pedig a Circus Stardustnál. Lesz egy fellépésünk Amszterdamban, és egy másik Stuttgartban, így már három karácsonyra van szerződésünk. És valószínűleg a Nikulin Cirkuszban lépünk fel Moszkvában, miután ez a műsor véget ért.

Terveztek megnézni bármilyen nevezetességet Magyarországon?

Victoria: Természetesen, Budapest egy nagyon gyönyörű város, és szeretnénk meglátogatni a legmagasabb pontját, a János-hegyet.

Konstantin: Igen, onnan látni egész Pestet, a Parlamenttől kezdve. És egy nagyon szép templom is látható ott. Most lesz időnk arra is, hogy múzeumokat és gyönyörű épületeket látogassunk meg.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink