A magyar cirkuszművészet mint nemzetközileg követendő példa

2018. december 07., péntek

A magyar cirkuszművészet mint nemzetközileg követendő példa

Folyamatos nemzetközi érdeklődés övezi a magyar cirkuszművészet megújulását világszerte. A jelentős szakmai munkának, artistaművészeink világsikereinek, a megújulási folyamatoknak, valamint a nemzeti kulturális életben elfoglalt helyének köszönhetően hazánk cirkuszművészete követendő példaként szolgálhat más nemzetek számára is. A legendás Circus Roncalli alapítója és tulajdonosa, Bernhard Paul tett látogatást a napokban Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnál, hogy a magyar tapasztalatokról, valamint a cirkuszművészet jövőjéről folytassanak eszmecserét. 

Bernhard Paul, aki 2018 januárjában Fekete Peter meghívására a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűritagjaként Magyarországon tartózkodott, most visszatért szakmai egyeztetésre. A magyar cirkuszművészet Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Listájára történt felvétele követendő példaként szolgál más országok számára. Németországban is megszületett az igény a cirkuszi szakma képviselőinek részéről, hogy saját cirkuszművészetüket e rangra emeljék, amelyben a magyar tapasztalatok nagy segítséget nyújthatnak. Ha mindezt sikerül elérni, több ország közösen pályázhat a cirkuszművészet UNESCO listára kerülésére is.

A találkozó alatt Bernhard Paul ígéretet tett arra is, hogy szakmai tapasztalatával, tanácsaival segíti a tervezett új közép-európai cirkuszművészeti központ helyszínének megtalálását, valamint a 2020-as budapesti fesztivál zsűrijében is helyet foglal majd. Kifejezte szándékát Fekete Péter felé, hogy közös szakmai munkával együtt dolgozzanak az európai cirkuszművészet megújításán.

Bernhard Paul a napokban vette át Németországban az NRW állami kitüntetést Armin Laschettől, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnökétől, melyhez a cirkuszművészet megújításáért is felelős kultúráért felelős államtitkár szívből gratulált. A világhírű cirkuszművészeti szakember több mint 40 évvel ezelőtt alapította a Circus Roncallit, amely azóta a nemzetközi cirkuszi világ egyik meghatározó pillére.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink