Egyensúly a művészetekben

2015. október 06., kedd

Egyensúly a művészetekben

Újabb fejezetéhez érkezett hétfőn este az ARTista Café a Fővárosi Nagycirkuszban. Ez alkalommal az egyensúlyról volt szó, amellyel kapcsolatban a tánc, a színház, az irodalom, a zene, a pszichológia és a cirkusz szakavatott mesterei osztották meg gondolataikat a közönséggel. S közben maguk a vendégek is katartikus élménnyel gazdagodtak, valamennyien felismerték, hogy, bizony, – az életben bár látszólag merőben más területen dolgoznak - az egyensúlyra törekvés, a belső harmóniából fakadó építkezés a közös pont közöttük.

Balansz, harmónia, kiegyensúlyozottság, magunkba és a partnereinkbe vetett hit és bizalom - aki színpadra vagy porondra lép, vagy bármilyen alkotómunkát végez, ha gondolatokat, érzelmeket, üzenetet szeretne közvetíteni a közönség felé, akkor ezek a fogalmak elengedhetetlenek. A zenében például nemcsak a hallgatósággal, önmagunkkal kell egyensúlyt kialakítani, hanem magával a hangszerrel is, amely a társunk, hozzánk hasonló módon „lelke van”. A színházban is elengedhetetlen az egyensúly, hiszen a művészek közösen hoznak létre egy előadást, amelyben minden szónak, minden színpadon tett gesztusnak kifejezőnek kell lennie, élnie kell. Az artisták esetében is nélkülözhetetlen az egyensúly, nélküle nem sikerül a trükk, elmarad a produkció. Ezek a gondolatok ugyan elindulnak bennünk, de aztán magával viszi őket a nézőtársak által tömött villamos szűkössége, vagy elnyomja a mindenkit szabálytalanul előző autós feletti mérgünk. Beszélnünk kell róla, hogy tudatosuljanak, tudatosulniuk kell, hogy megértsük őket. Gondolatébresztés, beszélgetés, életünk mozgatórugóinak feltárása volt a célja a legutóbbi ARTista Cafénak, amelynek díszvendége Simon Árpád kiváló artista, obermann, aki idén tölti be 90. életévét. A művész 1947-ben vizsgázott az Artista Iskolában, bejárta az egész világot, fellépett Louis Armstronggal, egyensúlyozásban a legjobbak közé tartozott, most pedig izgalmas történeteket mesélt a közönségnek.  

Az est vendégei voltak: Kiss József, a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője, Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművésze, Matola Dávid, a Pécsi Balett táncművésze, Bizják Gábor Artisjus-díjas kürtös, Andó Sándor pszichológus, a Honvéd Kórház Pszichológiai Osztályának vezetője, Fekete Péter, a MACIVA igazgatója, aki pedig kérdezett: Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.

 

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink