„Régi álmunk volt, hogy ebben a nagy múltú épületben műsort rendezhessünk” – interjú Rippel Ferenccel, a világhírű Rippel Brothers tagjával

2019. január 16., szerda

„Régi álmunk volt, hogy ebben a nagy múltú épületben műsort rendezhessünk” – interjú Rippel Ferenccel, a világhírű Rippel Brothers tagjával

Rippel Ferenc artistaművésszel beszélgettünk a Rippel Brothers – Rippel Ferenc és Rippel Viktor – által rendezett, a Fővárosi Nagycirkuszban január 19-től látható Főnix – Tűzcirkusz című klasszikus cirkuszi műsorról.

Sokan mondják, hogy a cirkuszművészet haldoklik, de ez nem igaz, mert néhány zseniális elme felismerte, hogy el kell rugaszkodni a múlttól, de ugyanakkor meg kell tartani a régi tradíciókat. A cirkusz nem szól másról, mint hogy minőségi szórakozást nyújtva elterelje az emberek figyelmét az aktuális problémáikról. Mivel új szemléletek kerültek be a cirkusz világába, ezért a Fővárosi Nagycirkusz vezetősége megbízott elismert magyar artistaművészeket, hogy rendezzenek Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában műsorokat. Testvéremmel a számtalan elfoglaltságunk ellenére nagy örömmel fogadtuk el a felkérést, mert régi álmunk volt, hogy ebben a nagy múltú épületben műsort rendezhessünk. Mondhatni, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban születtünk, hiszen a szüleink is artisták voltak és úgy jövünk ide, mintha hazajönnénk.

A Rippel Brothers mindig innovatív módon gondolkodik, és mivel már volt jég- és vízközpontú műsor a Fővárosi Nagycirkuszban, adta magát, hogy a tűzre, mint őselemre és a főnixre épüljön a műsorunk, mellyel be szeretnénk mutatni a tűz és az emberek kapcsolatát. Erre építettük az előadás koncepcióját. Tűz nélkül nem lenne civilizáció, kezdve egészen a húst sütögető ősemberektől az elektromosságig. A tűz nem csak fizikálisan éghet, hiszen van belső tűz is, ami nagyon fontos, mert motiváció és irányok nélkül nem találhatjuk meg magunkat ebben a világban.

A Főnix – Tűzcirkusz egy klasszikus cirkuszi műsor azzal a különbséggel, hogy a tüzet innovatív módon olvasztottuk bele a műsorba. Olyan produkciót állítottunk össze, amelyben egy szám – az argentin, többszörösen díjazott Diaz Brothers – kivételével, csak magyar, nemzetközi cirkuszfesztivál-díjas világsztárok szerepelnek. Ez ritkaság, hogy sikerült a magyar artisztika elfoglalt csúcs-előadóművészeit egy előadásba összehozni. A világhírű Richter Flórián és fia, Kevin állatprodukciókkal lép fel, melyeket a gyengéd és baráti bánásmód jellemez, valamint egy tradicionális magyar zsokészámban is láthatja őket a közönség. A szintén többszörös fesztiváldíjas Ifj. Simet László is két produkcióval lép a porondra, egy motoros drótkötél- és egy halálkerék-számmal. Nagy Molnár Dávid világbajnok illuzionista és bűvész két műsorszámmal, Faludi Szilvi és Jerabek Csenge görkorcsolya- és levegő-karikaszámmal, a Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémiáról négy 10-11 éves tehetséges kislány, a Tűzangyalok, légtornász-produkcióval ejtik ámulatba a közönséget, a Rippel Brothers FLOW handstand-produkcióban pedig az egymásba vetett bizalmunkat mutatjuk be. Az Anima Prizma tüzes eszközökkel merész bemutatókat tart, mert a műsor összeállításakor fontos szempont volt, hogy olyan mutatványokat és olyan tüzes elemeket vonultassunk fel, melyeket még nem látott a közönség. Maka Gyula lesz a Tűzvarázsló, a segédje Vass Szilárd és Gábor Anita testesíti meg a Tűzmadarat.

Az előadás ötleteit a Fővárosi Nagycirkusz kreatív csapatával dolgoztuk ki, így készültek el a műsor tematikájához illő jelmezek, díszletek, vizuális anyagok és zenék, amelyek mind a tüzet jelenítik meg, de emellett – betartva a szükséges óvintézkedéseket – a tűz valóságos formájában is jelen lesz. A Főnix – Tűzcirkusz minden korosztály számára maradandó élményt és minőségi szórakozást nyújt.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink