A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Axt László artistaművészt

2019. március 13., szerda

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Axt László artistaművészt

Március 15-e alkalmából tegnap a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Axt László, Jászai Mari-díjas artistaművész, amelyet a Várkert Bazárban Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adott át.

A Jászai Mari-díjas Axt László 1970-ben ismerkedett meg későbbi feleségével, Eötvös Ibolyával, akivel Duo Axt néven trapéz számmal kápráztatták el szerte a világon, a legnevesebb cirkuszokban a nagyérdeműt. 1989-ben első helyezést értek el a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Axt László nevéhez fűződik a veszélyes, egyszemélyes saroktrapéz szám, amit az 1984. március elsején bekövetkezett balesete miatt hagyott abba. Egy ideig A Három Axt néven lépett fel feleségével és lányával, Axt Elizabeth-tel, majd apa és lánya 1994-től 1996-ig Duo Axt néven, amikor abbahagyta az aktív munkát.

Kérdésünkre, hogy mit jelent számára ez a díj, így felelt: „Nagyon boldog vagyok, szentül azt hittem, hogy már elfelejtettek, ezért ez egy örömteli ajándék, hogy újból elismertek. Ahogy Fekete Péter államtitkár úr fogalmazott a díjátadón, ez a kormány és a magyar nép által adományozott elismerése a munkámnak és egy ajándék. Érdemes volt élni azért, hogy ilyen elismerésben legyen részem. 69 éves vagyok, egy nagy baleset van mögöttem, 34 évesen zuhantam le a trapézról, akkor egy ország aggódott értem, most pedig egy ország gratulál. Nem lehet szavakkal kifejezni azt az örömöt, amit érzek.”

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink