A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Eötvös Tibor artistaművészt

2019. március 13., szerda

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Eötvös Tibor artistaművészt

Március 15-e alkalmából tegnap a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Eötvös Tibor, a Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, amelyet a Várkert Bazárban Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adott át.

Eötvös Tibor cirkuszi kocsiban született, gyermekkorát az utazó cirkuszuknál töltötte. Édesapja a világhírű zenebohóc, Eötvös Gábor, akivel hat évesen lépett először porondra egy zenei produkcióban. Később az Állami Artistaképző Intézetben zsonglőrként diplomázott. Érettségi után felvételt nyert a budapesti jogi egyetemre, valamint Moszkvába a Cirkusz, Film és Színművészeti Egyetemre, de 1968-69-ben jött egy kihagyhatatlan lehetőség, hogy részt vehet az első Dél-Amerikai turnén, így döntenie kellett, amit sosem bánt meg. Feleségével, Kovács Katival 1972 decemberében házasodtak össze, ezután együtt léptek fel egy rúddobó produkcióban, melynek tagjai voltak még ifj. Eötvös Gábor és felesége, Kati is. Ezzel a számmal diadalmaskodtak az 1978-as Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Afrika kivételével minden kontinensen felléptek a legpatinásabb cirkuszokban. Az egyik dél-amerikai turnéjuk során gerincsérülést szenvedett, melynek folyományaként nem tudott többé részt venni a produkcióban. Miután hazaérkezett, a Fővárosi Nagycirkusz művészeti titkára lett, a felesége pedig műsorvezető. Később a MACIVA Művészeti Osztályának osztályvezető helyettese, majd igazgatóhelyettes lett. 1993-ban hívta életre az új Eötvös Cirkuszt, jelenleg a Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók elnökeként képviseli a cirkuszművészetben dolgozókat. Lánya, Chily is az artistaszakmát választotta.

Kérdésünkre, hogy mit jelent számára ez a díj, így felelt: „Meglepődtem, nem számítottam rá, de nagyon örülök. Megtisztelő egy ilyen díjat átvenni, mert ez tulajdonképpen a cirkuszi szakmát is erősíti és elismeri. Cirkuszi kocsiban születtem, az egész életemet a cirkusz világában töltöttem, a magyar cirkuszművészetért éltem és a hátralévő időmet is ennek szeretném szentelni. Továbbra is segíteni szeretnék leginkább a fiatal és a nyugdíjas artistaművészeknek.”

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink