Érdemes Művész elismeréssel tüntették ki Rippel Ferenc és Rippel Viktor artistaművészeket

2019. március 13., szerda

Érdemes Művész elismeréssel tüntették ki Rippel Ferenc és Rippel Viktor artistaművészeket

Március 15-e alkalmából tegnap Érdemes Művész kitüntetésben részesültek a Rippel Brothers tagjai, Rippel Ferenc és Rippel Vikor Hortobágyi Károly-díjas artistaművészek, amelyet a Várkert Bazárban Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adott át.

Rippel Ferenc és Rippel Viktor szülei is artistaművészek voltak, Trio Cortez néven járták a világ színpadait és manézsait. A Rippel testvérek már az anyatejjel magukba szívták az inspirációt, hogy később kemény munkával, világszerte elismert artistaművészekké váljanak. Szüleik három éves koruktól képezték őket, majd gyermekként szertornászok lettek és sorban nyerték a versenyeket. Ez a kemény sport jó alapot adott a későbbi terveikhez, mert már magas akrobatikai tudással nyertek felvételt az Állami Artistaképző Intézetbe, ahol tíz éves koruktól tizennyolc éves korukig tanulták az artisztika minden ágát. Miután lediplomáztak, a Magyar Cirkusz és Varieté által 1990-ben egy éves szerződést kaptak az akkori Szovjetunióba, ahol lovas zsoké produkcióval és a saját akrobatikus kaszkadőr számukkal léptek fel. Ebben az időben kezdték el gyakorolni az erőemelő számukat, amihez az orosz artista kollégáik segítettek beállítani a jelenlegi Rippel Brothers produkció alapjait, az akkor ritkaságszámba menő páros kézenálló-számot. Ezután egy impresszárió szerződést ajánlott nekik a Bahamákon és elindult a mai napig tartó felfelé ívelő karrierjük. A Hortobágyi Károly-díjas Rippel testvérek többszörös Guinness-rekorderek és a nemzetközi cirkuszfesztiválokon is szép eredményekkel képviselték a magyar cirkuszművészetet. 2009-ben létrehozták a Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémiát, jelenleg két iskolájuk van, több mint ezer tanulóval, akiknek átörökítik a méltán világhírű magyar cirkuszművészetet.

Rippel Ferencet kérdeztük, hogy mit jelent számukra ez a rangos elismerés: „Úgy érezzük, hogy az Érdemes Művész kitüntetés nemcsak nekünk, hanem az artistaművészetnek is szól. Ez a magas állami kitüntetés bizonyítja, hogy a cirkuszművészet az aranykorát éli, az emberek figyelnek ránk, szeretik a művészetünket, tudatosult bennük, hogy a cirkusz örök. Az elmúlt harminc évben több mint tízezerszer, több millió ember előtt léptünk fel a világ számos országában, és ezekben a fellépésekben mindig ott volt egy kis Magyarország. Létünk legmélyebb gyökere, hogy a színpadon állunk és tapsot kapunk. Ez táplálja szívünket, ebből merítkezünk. Biztosak vagyunk benne, hogy a művészetünk nincs díjhoz vagy kitüntetéshez kötve, mert ugyanolyan folyamatos lesz, mint az elmúlt évtizedekben, de nagyon jó érzés, hogy ilyen szép díjjal értékelték a munkánkat és nagyon sokat jelent számunkra, hogy itthon is elismerik a munkánkat. A továbbiakban is rendezőkként és artistákként szeretnénk örömet okozni a közönségnek.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink