A Dumbóban igazi cirkuszi artisták szerepelnek a világ minden tájáról, hogy visszaadják a közeg varázslatát!

2019. március 14., csütörtök

A Dumbóban igazi cirkuszi artisták szerepelnek a világ minden tájáról, hogy visszaadják a közeg varázslatát!

A Disney élőszereplős Dumbó-filmje március 28-ától látható a mozikban, ami ugyan ihletforrásként használja az eredeti filmet, de nem próbálja szolgaian másolni a klasszikus rajzfilmet. Tim Burton adaptációja nem csak új karakterekkel és a történet megcsavarásával próbál elkülönülni az eredeti alkotástól, de azzal is, hogy bohókás világát hihetetlenül excentrikus tehetségekkel népesíti be. A Burton Dumbójában látható artisták a világ minden tájáról érkeztek a produkcióba. Az ő valódi tehetségük teszi ezt a filmet hitelessé, még akkor is, ha a bébielefánt a levegőben repül.

„Ha már cirkuszi előadókat alkalmazol, akkor jobb, ha olyan embereket választasz, akik a maga valójában életre keltik ezt a szakmát!”– nyilatkozta Justin Springer 2017-ben a Pinewood Studiosba, a Dumbó forgatására ellátogató riportereknek. „Csodálatos sokszínűséget eredményez, ha a világ miden tájáról szerepeltetsz embereket!” A jelmezek, kellékek és concept artok forgatagából is kiemelkedik egy fényképekkel teli fal, amelyen az összes nemzetközi cirkuszi előadót láthatjuk. Mindegyik más, lenyűgöző történetet mesél.

Hogy megalkothassák a Danny DeVito által alakított Max Medici és a Michael Keaton által alakított V.A. Vandevere cirkuszában fellépő artistatársulatot, akrobaták, tűznyelők és más cirkuszi artisták léptek fel Burton és kreatív csapata előtt. „Tim megnézte ezeket a produkciókat és megismerkedett a különböző előadókkal,” – mondta Springer –„ közülük választottuk ki a résztvevőket. Ezeket a valódi tehetséggel rendelkező nagyszerű előadókat aztán megpróbálod elhelyezni a történetben és ettől remélhetőleg érezhetően valósághűbb lesz az egész.”

„Amikor valóban tüzet nyelnek vagy bohócszámokat adnak elő előtted,” – tette hozzá Derek Frey producer – „azt nem lehet csak úgy leutánozni”. Springer elmondása szerint az által, hogy professzionális előadókat alkalmaznak, Burton és csapata számára a cirkuszi jelenetek organikussá váltak. Amikor mindenki már rendelkezik a kellő szakértelemmel és nem szükséges cirkuszi tréning, az kellő szabadságot ad mindenkinek, hogy együttműködjön és létrehozzon valamit, ami nagyon menőnek néz ki. „Ettől az egész nagyon szimbolikus lesz” – mondta Springer.

A produkció rendelkezett egy cirkuszi koreográfussal, aki a „Gentlemen Juggler”-ként elhíresült, magyar származású, három évtized cirkuszi tapasztalattal rendelkező, többszörös Guinness-rekorder Kristóf Krisztián volt.

Természetesen a Dumbóban néhány cirkuszművészt hivatásos színészek játszanak. Eva Green egy trapézművészt alakít. Sharon Rooney, akit a My Mad Fat Diary sorozatból ismerhet a közönség, egy „Miss Atlantis” nevű karaktert kelt életre, akinek egy sellőszáma van. A Trónok harca sorozatban fellépő Deobia Oparei szintén a cirkuszi társulat egyik tagját formálja meg. Colin Farrell karaktere, Holt, aki a film emberi főhőse pedig egy rodeóművész. „Nagyon jól áll neki a jóképű cowboy szerepe” – mondta Colleen Atwood jelmeztervező. És ne feledkezzünk meg Keaton V.A. Vanderveréről sem, aki által a film a szórakoztatómágnások és a P.T. Barnum-féle előadók számára állít emléket.

Figyeljétek majd a háttérben fellépő művészeket, mert a trükkjeik nem számítógépes effektek! Dumbó ugyan egy számítógépes effekttel létrehozott elefánt egy fantasztikus Disney-világban, de a filmben látható cirkuszprodukciók száz százalékig valódiak!

Leah Marilla Thomas cikkéből magyarra fordította Pusztai Dániel

Kép: Walt Disney Pictures

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink