Ismét fergeteges sikert aratott a Lúdas Matyi!

2019. március 25., hétfő

Ismét fergeteges sikert aratott a Lúdas Matyi!

Pénteken az Óbudai Kulturális Központban rendezték meg a Gombár-bemutatót, amelyen minden jelentős díjat elnyert a Fővárosi Nagycirkusz előadása által inspirált Lúdas Matyi című darab.

A Fővárosi Nagycirkusz vezérfonala a klasszikus cirkusz, de szívesen kísérletezik más műfajokkal is. Az első, saját újcirkuszi darabját először három évvel ezelőtt mutatták be Lúdas Matyi a cirkuszban címmel. Fazekas Mihály klasszikus művét elsősorban az általános és középiskolai diákok számára öltöztette új köntösbe a Jászai Mari-díjas rendező Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarvezetője, Szakál László és Pál Dániel Levente dramaturg és dalszövegíró. A darabban a lélegzetelállító artista produkciók mellett helyet kapott a tánc-báb-és színházművészet, a költészet és a musical. A magyar népzenei motívumokra épülő dallamok, a képzett artisták által előadott produkciók, a jelmezek, a szimbólumok és hangulatok, az állatszámok, az egyedülálló bábelefánt és a főszerepeket alakító profi színészek által egy igazi összművészeti produkció született. Ekkor indult el a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai programja, melynek lényege, hogy az előadások megtekintése után, különböző témájú rendhagyó órákon vesznek részt a diákok, amelyeken a cirkuszművészet segítségével játszva idézik fel és értelmezik újra az iskolai tananyagot, mely által hasznos és gyakorlati tudást kapnak.

E darab inspirálta a Fővárosi Nagycirkuszban rendszeresen rendhagyó matematika órát tartó Szupertanár-díjjal kitüntetett Számadó Lászlót, hogy az Óbudai Árpád Gimnázium 7. A osztálya a Gombár-bemutató keretében színpadra vigye Tasnádi István átiratában a halhatatlan művet. Az Óbudai Árpád Gimnáziumban immár közel fél évszázados hagyománya van annak, hogy a bejövő osztályok bemutatkozó előadást tartanak szülőknek, tanároknak, ismerősöknek, diáktársaknak. Ezt a napot az iskola legendás latin tanáráról, Gombár Vincéről nevezték el. Az 1952-ben érettségizett diákok megalapították a Gombár Vince Alapítványt, ami lehetővé teszi a humán műveltség legjobbjainak elismerését. A zsűri munkájában az iskola igazgatója, tanárai, politikai személyiségek és a diákság képviselői vettek részt, a zsűri elnöke pedig évek óta Balázs Ágnes színművész.

Móczárné Köves Eszter osztályfőnök rendezésében és Számadó László segítségével, a Fővárosi Nagycirkusz dalszövegeit, zenei anyagát és kellékeit felhasználva született meg a Lúdas Matyi, amely minden fontos díjat elnyert a Gombár-bemutatón: a legjobb rendezést, a Döbrögi vásárért a legjobb csoportos jelenetet, a legjobb női és férfi mellékszereplő díját, a legjobb női és férfi főszereplő díját, amelyet Matyi lúdjának (Horváth Kiara) és Döbröginek (Pacsika Levente) ítéltek, akik megkapták Varga Mihály miniszterelnök-helyettes különdíját is. A zsűri összesítve a legjobb előadás díját is a 7. A osztály darabjának ítélte.

A Fővárosi Nagycirkusz társulatát örömmel tölti el, hogy a Lúdas Matyi a cirkuszban című újcirkuszi darabjukkal inspirálták a diákokat és felkészítő tanáraikat. Gratulálunk a színvonalas darabhoz, az elért eredményekhez és további sok sikert kívánunk.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink