„Ez az eredmény mindkét intézmény sikere” – Interjú Méhes Csabával

2019. április 05., péntek

„Ez az eredmény mindkét intézmény sikere” – Interjú Méhes Csabával

A Baross Imre Artistaképző Intézet felnőtt bohócosztálya kimagasló sikert ért el az odesszai nemzetközi Comediada Clown and Mime Festivalon. A hat növendékből álló Tadam Csoport produkciójával elnyerte a „Legjobb Rendezés és Forgatókönyv” díjat. Méhes Csaba, az egyik osztályfőnök mesélt nekünk az odesszai élményeikről.

Mit lehet tudni a Comediada Clown and Mime Festivalról? Milyen produkciót adott elő a bohócosztály?

Minden évben megrendezésre kerül egy csodás bohócfesztivál Odesszában, a Comediada Clown and Mime Festival, ahol két éve nekem ítélték a Grand Prix díjat. Nagy örömömre szólóelőadásommal tavaly is részt vehettem, mint „headliner”, idén pedig helyet kaptam a zsűriben. Greifenstein Jánossal, a felnőtt bohócosztály másik osztályfőnökével felmerült bennünk, hogy jó lenne, ha a diákjaink a kétéves képzésük vége felé megnézhetnék ezt a fesztivált, tapasztalatokat szereznének, találkoznának szakmabeliekkel és nem utolsó sorban komolyan megmérettetnének. A fesztivál szervezői kérdésünkre igent mondtak, így jutottunk ki hat tanítványunkkal, Brunen Sárával, Kőhalmi Natasával, Dangel Artúrral, Margulius Dáviddal, Sebestény Jakabbal és Turóczi Leventével. Összeállítottunk egy tizenkét perces produkciót, amivel bekerültünk a versenyprogramba.

A fesztiválon a versenyprogramot két gálaest keretében tekinti meg a közönség és a tizenöt tagú szakmai zsűri, amely cirkusz-, színház-, fesztiváligazgatókból, cirkusziskolák, akadémiák vezetőiből, neves szakemberekből állt a világ minden tájáról. Ismét jelen volt Eugene Chaplin, Charlie Chaplin fia is. A fesztiválra a világ számos országából érkeznek bohócok, komédiások és pantomimesek, hogy előadják a produkcióikat. A zsűri a gálaműsorok után dönti el, hogy kinek ítéli a díjakat. A legnevesebb díj a Grand Prix, amit a legjobb produkció kap, ezen kívül kiosztásra kerül a Legjobb Rendezés és Forgatókönyv Díj, a Legjobb Trükk Díj, valamint a Legjobb Előadó Díj. Van egy Közönség Szimpátia Díj, amit a publikum szavazatai alapján ítélnek oda.

Nem volt könnyű a döntést hozni, mert nagyon sok színvonalas és színes produkciókat láthattunk. Április elseje Odesszában a Bohócok napja, amikor egy nagy felvonuláson az egész város kint van az utcán, mindenki valamilyen maskarát ölt. A parádé a főutcán zajlik, ami egy nagy színpadnál ér véget, ahol a zsűri várja a résztvevőket. Itt adják át a díjakat is.

A Tadam Csoport a Legjobb Rendezés és Forgatókönyv Díjat nyerte el. A produkció hat bohócról szól, akik közül az egyik mindig be akar mutatni egy bűvészmutatványt, de a többiek ezt folyton meghiúsítják, és ők mutatnak be egy-egy produkciót. Ám a végén az első hősünk is kiteljesedhet, és egy csapattá válnak. Vicces és kedves történet, aminek szép mondanivalója is van: megmutatja, hogyan kovácsolódhat össze egy olyan társaság, akik azelőtt egymással rivalizáltak.

Milyen hatással volt a fesztivál a diákokra?

Fantasztikus élmény volt számukra, rengetegféle produkciót nézhettek meg, amik megmutatták a bohóc szakma széles spektrumát. Összeismerkedtek szakmabeliekkel a legkülönbözőbb korosztályokból, összességében rengeteget tanultak a fesztiválon. Ez a kétéves bohócképzésünk megkoronázása, mert a diákjaink nemcsak megmutathatták magukat, hanem láthatták, hogy működik a humor és a pantomim más nemzeteknél és művészeknél.

Nagyon örültek a díjnak, meglepetésként érte őket. Amikor összeült a zsűri, a Tadam Csoportot szinte mindenki díjazandóként említette, mindenkit megragadott megjelenésük, a színpadi jelenlétük. Számukra ez egyfelől egy nagy bíztatás, megerősítés volt, másfelől egy felmutatható szakmai referencia.

Nagy köszönetet kell mondjunk a Fővárosi Nagycirkusznak és a Baross Imre Artistaképző Intézetnek, hiszen bár legfőképpen Greifenstein János és én foglalkoztunk a bohócosztállyal, az artistatanároknak is jelentős részük van abban, hogy a tanítványok ilyen eredményt értek el. Ez mindkét intézmény sikere.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink