Egy álom válik valósággá – SLAVA'S SNOWSHOW sajtótájékoztató

2019. április 09., kedd

Egy álom válik valósággá – SLAVA'S SNOWSHOW sajtótájékoztató

A Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) előtt két nappal rendhagyó és rendkívül humoros sajtótájékoztatót tartottak a Fővárosi Nagycirkuszban a fesztivál nyitóeseményével kapcsolatban. A sajtótájékoztatón részt vett Slava Polunin, a SLAVA’S SNOWSHOW alkotója és megálmodója, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja, Kozma András dramaturg, a MITEM Fesztivál egyik szervezője, és az előadásban szereplő két rekeszizom-fájdító, csintalan zöld bohóc.

– Egy álom válik valósággá – nyilatkozta Fekete Péter. – Hosszú évtizedek óta álmodunk arról, hogy hogy a színházművészet és a cirkuszművészet metszéspontjában találkozó csúcsprodukciókat ne csak mi, szakemberek tekinthessünk meg a világ különböző pontjain, hanem elhozhassuk azokat a magyar közönségnek.

A kulturális államtitkár szerint a MITEM Fesztivál Európa vezető színházi fesztiváljai közé nőtte ki magát. Kettős célja van, egyrészt, hogy a hiteles művészek segítségével Magyarország jó hírét vigye a világba, másrészt, hogy elhozzák a magyar közönség számára a világban éppen érdekes, kísérletező, legkülönlegesebb előadásokat. Nagy örömnek tartja azt is, hogy a MITEM Fesztivál nemcsak a Nemzeti Színházban, hanem egy másik nemzeti előadó-művészeti intézményben is bemutatkozik, és hogy ebben az eseményben a Fővárosi Nagycirkusz partnerként részt vehet.

Fekete Péter elmondása szerint azért alkalmas erre a feladatra a Fővárosi Nagycirkusz, mert egyrészt a SLAVA’S SNOWSHOW műfaját tekintve valahol a színházművészet és a cirkuszművészet határán mozog, másrészt mert intim atmoszférát tud biztosítani ehhez a különleges produkcióhoz, miközben sok ember befogadására képes. Fekete Péter gratulációját fejezte ki a Fővárosi Nagycirkusz műszaki gárdájának, mivel az épület fennállása óta ilyen spontán átalakítás nem történt: kettévágták a Fővárosi Nagycirkusz nézőterét és székeket tettek a manézs egyik felébe, a másik részbe pedig egy komplett színpadot építettek fel, ami majd a hat előadás után lebontásra kerül, hiszen április 20-án lesz a Repülőcirkusz című klasszikus cirkuszi produkció premierje.

Kozma András felidézte, hogy azóta, hogy felvételről látta a SLAVA’S SNOWSHOW-t, nagyon szerette volna, hogy Magyarországra is eljöjjön a produkció, és most, hogy sikerült, ez nemcsak hatalmas örömmel tölti el, hanem a fesztivál számára is egy műfaji tágítás.

Pál Dániel Levente egy hatalmas konfetti kupac alól elmondta, többen kérdezték tőle, hogy miről fog szólni az előadás, ezt azonban nehéz elmondani, hiszen nem az a SLAVA’S SNOWSHOW célja, hogy szóljon valamiről, hanem hangulatokat szeretne megjeleníteni, amelyek Slava Polunin gyermekkori emlékeiből és művészi lényéből táplálkoznak. A néző egy mágikus utazást tesz a véget nem érő álmok és asszociációk világába. 1993 óta szerte a világon azzal a célkitűzéssel kápráztatja el nézőit, hogy nem akar mást, mint mindenkiből előhozni a játékos, gyermeki énjét.

A Világ Bolondjai Akadémiájának elnöke, Slava Polunin – miközben bohóc kollégájának köszönhetően egy szendvicsekkel teli tálcát egyensúlyozott a fején – arról mesélt, hogy előadás közben néha a színpadon van, néha pedig a nézőtérről nézi, hogy mit csinál a kollégája. Sokszor előfordul vele, hogy a közönség között ragad még az előadás után egy-két órával is. Véleménye szerint a SLAVA’S SNOWSHOW nem nevezhető klasszikus értelemben előadásnak, mert az a lényege, hogy a felnőttek gyerekek maradjanak, függetlenül attól, hogy valójában hány évesek. Emellett egy idő után az előadók és nézők helyet cserélnek, és a bohócok nevetnek azon, amit a közönség csinál. A sajtótájékoztatót vezető Szabó László kérdésére, hogy mi alapján dönti el az előadás előtt, hogy szerepel-e benne, és milyen szerepet oszt a kollégáira, azt felelte, hogy az előadás előtt fél órával körbenéz, hogy ki milyen hangulatban van és eldönti, hogy aznap kinek, milyen szerep jut. Ezért mindenkinek, mindenkor, mindenre készen kell állnia, mert néha egy lépéssel a porond előtt adja meg a fellépőknek az előadás kulcsát.

A sajtótájékoztató végén Szabó László tájékoztatásul elmondta, hogy csütörtökön 19 órakor veszi kezdetét a MITEM Fesztivál hivatalos megnyitója a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtt. Másnap, 16 órakor a Nemzeti Színházban lesz egy szabadon látogatható beszélgetés Slava Polunin részvételével. A SLAVA’S SNOWSHOW -t április 11-én és 12-én este fél kilenctől, április 13-án és 14-én délután három órától, és este fél kilenctől tekintheti meg közel ötezer néző a Fővárosi Nagycirkuszban.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink