Időutazás a cirkuszművészet aranykorába – Interjú Kristóf Krisztiánnal

2019. április 15., hétfő

Időutazás a cirkuszművészet aranykorába – Interjú Kristóf Krisztiánnal

Kristóf Krisztián artistaművésszel beszélgettünk az általa rendezett, a Fővárosi Nagycirkuszban április 20-tól látható Repülőcirkusz című klasszikus cirkuszi műsorról.

A világhírű gentleman zsonglőr és rendező, Kristóf Krisztián vágya, hogy a nézők egy varázslatos időutazáson vegyenek részt, amely visszarepíti őket a száz évvel ezelőtti nagy cirkuszok pompás világába, megidézve a cirkuszművészet igazi csodáját: ezen a nyáron ugyanis a bohóc és a nevettetés kerül a középpontba. Krisztián azt szeretné, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban töltött közel két órában, minden felnőtt gyermek legyen újra, és minden gyermek megismerhesse azokat az élményeket, melyeket a szüleik kiskorukban átélhettek a cirkuszban.

Kristóf Krisztián rendezte a március végén mozikba került hollywoodi szuperprodukció, a „Dumbó” cirkuszi jeleneteit. Kérdésünkre, hogy a „Repülőcirkusz” című műsor mennyiben lesz hasonlatos a nagy sikerű filmhez, Krisztián azt válaszolta, hogy dramaturgiailag ugyan semmi köze a nyári műsornak a filmhez, közös pontokat mégis felfedezhet majd a néző. A Fővárosi Nagycirkusz porondjára lép például Jana Posna, aki színes kutyáival többször is feltűnik a Dumbóban, akárcsak Szabó Réka – a „Repülőcirkusz” koreográfusa –, valamint Tóth Klaudia – a Fővárosi Nagycirkusz tánckarának egyik tagja –, akik szintén szerepelek a mozifilmben.

Kristóf Krisztián a század eleji cirkuszok hangulatának megfelelően válogatta össze a műsorban látható artistaszámokat. A cirkusz egyik legfontosabb eleme a nevetés, amelyről a világ egyik legünnepeltebb bohócpárosa Daris és Gianni Fumagalli gondoskodik. Fumagalli karaktere azon ritka bohócok közé tartozik, aki nem a közönséget bevonva nevettet meg, hanem saját maga a komikum tárgya. A Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál aranyérmes bohócait először sikerült Magyarországra csábítani.

Különleges meglepetés a Repülőcirkusz címadó produkciója, Daniel Golla repülő attrakciója. A többszörös fesztivál győztes Mongol Cirkusz Társulat izgalmas ugrókötélszámmal és golyókon egyensúlyozó dobóakrobata produkcióval lép fel. Érdekességként feltétlenül meg kell említeni, hogy a golyóakrobatikának is magyar gyökerei vannak: a közönség először a Sallai csoporttól láthatta ezt a produkciót, még a negyvenes évek végén, melynek technikáját átvették és továbbfejlesztették a mongol cirkuszművészek.

A műsorban rúddobó akrobatákat is láthat a közönség, a Trio Dandy’s jelenleg a zsánerük legjobbjai: többféle hármas szaltós ugrást mutatnak be - biztonsági kötél és szivacs nélkül!

Jana Posna – aki a Dumbó című filmben is szerepelt Danny DeVito, Michael Keaton és Colin Farrel társaságában – az ember és állat feltétlen szeretetét és bizalmát mutatja be kutyaszámában.

Kristóf Krisztián fontosnak tartja, hogy teret adjon a fiatal pályakezdő tehetségeknek, ezért felkérte a Kijevi Cirkuszakadémia frissen végzett diákját, Lena Dolinskayat, hogy egy kifejezetten erre a műsorra koreografált levegőszámmal kápráztassa el a közönséget.

A magyar cirkuszművészet egyedüli képviselőiként, a hosszú külföldi turné után hazatérő Trio Sárközi zsonglőr produkciójában a gyorsaság és az elegancia ötvöződik.

Oleg Spigin egyedülálló Washington-trapézszámának köszönhetően soha nem látott veszélyt és kockázatot élhet át a nagyérdemű.

Az eredetileg a sportakrobatikából érkező Trio Arabey gúlaszámában a nőiesség, a szépség és az erő dominál.

A Fővárosi Nagycirkusz hivatásos táncosokból álló tánckara szintén a kornak megfelelő jelmezekben táncol Charlestont, swinget és keringőt a látványos bevonuláskor, a fináléban, valamint a műsorszámok között. A műsor konferansziéja ezúttal is Maka Gyuszi lesz.

Kristóf Krisztián hangsúlyozta, hogy a „Repülőcirkusz” korhatárok nélküli, célja pedig, hogy visszarepítse a nézőket a korabeli cirkuszok pompás világába. A rendező azt szeretné, hogy a néző dőljön hátra a székében, érezze jól magát és csak annyit mondjon az előadás végén:

„Jaj de jó volt!”

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink