Charlestonnal a gyermekkorba – Interjú Szabó Rékával

2019. április 16., kedd

Charlestonnal a gyermekkorba – Interjú Szabó Rékával

A Fővárosi Nagycirkusz legújabb előadásának koreográfusával, Szabó Rékával beszélgettünk pályájáról, kihívásokról, a cirkusz világáról és a Repülőcirkusz című előadásról.

Szabó Réka táncos-koreográfus mindössze huszonegy éves, hét éve költözött Balatonalmádiból Budapestre. Négy éves kora óta táncol, az általános iskolai évek alatt több versenytánc és rock and roll táncversenyen vett részt. A sikereken felbuzdulva felvételizett a Budapest Táncművészeti Stúdió Szakközépiskolába, ahol színházi táncosként végzett. Iskolás évei alatt sok lehetősége nyílt rá, hogy többféle színpadon megmérettesse magát, például, színházi előadásokban, videoklipekben, rendszeres fellépő Mága Zoltán újévi koncertjén és táncosként szerepelt Tim Burton Dumbó című filmjében. A Fővárosi Nagycirkuszban a Repülőcirkusz az ötödik műsor, amelyben részt vesz, de koreográfusként ez az első munkája.

Mi a véleményed a Repülőcirkusz című előadásról?

A műsor rendezője Kristóf Krisztián, aki egy világszerte ismert és elismert artistaművész és rendező, akinek kétség sem fér a profizmusához. Több évtizednyi tudását és tapasztalatát vitte bele a Repülőcirkuszba, lenyűgöző artistaszámokat hívott meg azért, hogy egy varázslatos előadás szülessen belőle, amely minden korosztály számára élvezhető. A történet a múlt század elejének cirkuszi világba nyújt betekintést, miközben visszarepíti a felnőtt nézőket a gyermekkor problémamentes világába és ráébreszti őket, hogy a gondtalan nevetés csodákra képes.

Milyen táncelemeket láthat a közönség a Repülőcirkusz című előadásban és honnan merítettél inspirációt a koreográfiákhoz?

Az adott korból merítettem, ezért a tánckar a látványos elemek mellett leginkább Charlestont fog táncolni és a műsorszámok között tölt be átkötő szerepet. Gatsby-stílusú csajokként, többféle ruhában lépünk a manézsba, amiket Polyák Eszter, a Fővárosi Nagycirkusz jelmeztervezője direkt erre a műsorra készített. Van egy számunk az emelvényen, amelyhez artisták és a Fővárosi Nagycirkusz csalogánya Gábor Anita is csatlakozik hozzánk, ezáltal még különlegesebbé és látványosabbá téve a produkciót.

A próbák zökkenőmentesen, négy héten át zajlottak a főpróbahét előtt, minden tudásunkat és szenvedélyünket beleadjuk az előadásba. A tánckar profikból áll, így mindent maradéktalanul végrehajtottak, amit kértem tőlük.

Hogy érzed magad a Fővárosi Nagycirkuszban?

Imádok itt lenni, nagy szerelmem a Fővárosi Nagycirkusz, először négy évvel ezelőtt léptem fel itt, de valahogy mindig visszatérek. Nagyon szeretem a cirkusz világát, a profikból álló stábot, ami olyan, mint egy nagy család. Mindig örömmel tölt el, ha visszatérek. Ez egy nagyon változatos, színes és művészi világ, ezért nagyon megtisztelő, hogy Kristóf Krisztián felkért a koreográfusi munkára és bízik bennem. Ez az első ilyen munkám ebben a nagy múltú épületben, nagy kihívás volt számomra, de mindent megtettem annak érdekében, hogy rászolgáljak a belém vetett bizalomra és hozzájáruljak ahhoz, hogy a Repülőcirkusz felejthetetlen élményt nyújtson az ide látogató családoknak.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink