Cirkuszi Világnap a Fővárosi Nagycirkuszban

2019. április 20., szombat

Cirkuszi Világnap a Fővárosi Nagycirkuszban

2007-ben hívta életre a Cirkuszművészeti Világszövetség (Fédération Mondiale du Cirque) az Európai Cirkusznapot, amely hamarosan akkora népszerűségre tett szert, hogy 2010 óta Cirkuszi Világnap néven, minden április harmadik szombatján világszerte megünneplik a sokszínű cirkuszművészet műfajtát. E jeles napot ünnepelve a Fővárosi Nagycirkusz is izgalmas programokkal várta a családokat április 20-án, a világhírű gentleman zsonglőr, Kristóf Krisztián rendezte Repülőcirkusz előadás premierje előtti órákban.

A cirkuszművészet már régen túllépte a puszta szórakoztatás határait: önálló, magas színvonalú művészeti ággá nőtte ki magát, amely egyenértékű az operával, a színház- és táncművészettel. A cirkuszművészet fennállása óta folyamatos kölcsönhatásban van a társművészetekkel, valamint hatást gyakorol az irodalomra és a képzőművészetekre is, és napjainkban egyre nagyobb szerepet kap az oktatásban is: a Fővárosi Nagycirkusz nevelési-oktatási programjai az iskolakezdés első pillanatától végigkísérik a gyermeket egészen a középiskola végéig.

A cirkuszművészet amellett, hogy szórakoztat, fontos társadalmi üzeneteket közvetít: összetartást, erőt, kitartást, egyenlőséget, alázatot, szorgalmat, felelősségtudatot, egyenlőséget. Magyarország élen jár a cirkusznemzetek között, magasszintű cirkuszi tradíciókkal bírunk, amelyek megőrzése és továbbfejlesztése közös ügyünk, hiszen a cirkuszművészet kiváló közvetítője a magyar kultúrának.

A Cirkuszi Világnapot különleges programokkal ünnepelték a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren: arcfestés, óriás buborékfújás várta a kicsiket, miközben a Baross Imre Artistaképző Intézet tehetséges diákjai érdekfeszítő bemutatókat tartottak a legkülönbözőbb cirkuszművészeti zsánerekből. Rezván Nikolett állatszelidítő nyuszikat, kiscsibéket, kiskacsákat, kislibákat, egy fekete kakast, egy fekete kecskét és kutyus barátait mutatta be az állatsimogatóban, miközben ismertette a felelős állattartás szabályait. A jó hangulatot tovább emelte a Fővárosi Nagycirkusz csalogánya, Gábor Anita valamint a konferansziéja, Maka Gyuszi, akik ismert slágerekkel szórakoztatták a cirkuszművészet rajongóit. A Repülőcirkusz című klasszikus cirkuszi műsor premierje előtt még ízelítőt adott a műsorból a Fővárosi Nagycirkusz tánckara, Anastasia Trushina handstand produkciójával lépett a közönség elé, a Trio Sárközi pedig pörgős zsonglőr számával.

A Gyermek Cirkusz Világ interaktív téren a cirkuszművészethez kapcsolódó különböző nehézségi szintű ügyességi feladatok, matematikai, szövegértelmezési gyakorlatok, ügyesség- és készségfejlesztő játékok, valamint 3D feladványok várták a családokat. A Fővárosi Nagycirkusz artista végzettséggel rendelkező, tapasztalt animátorai, Csürke Tibor és Hornyák István cirkuszi alaptechnikákkal és mozgásformákkal ismertette meg a gyermekeket: felügyeletük mellett kipróbálhatták a golyó egyensúlyozást, a tányérpörgetést, az egykerekű biciklizést, a diabolót, az ördögbotot, a drót egyensúlyozást, és a különböző eszközökkel – buzogány, labda, karika – történő zsonglőrködést. Aki pedig legalább három játékban ügyeskedett, megforgathatta a cirkusz szerencsekerekét, amelyekkel értékes nyereményeket nyerhetett.

Idén három napon át ünneplik a Cirkuszi Világnapot a Fővárosi Nagycirkuszban, április 21-én és 22-én, 13:00 és 15:00 között folytatódnak a kicsik és nagyok számára szóló színes programok.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink