Vérében van a cirkusz – Kristóf Krisztián a Dumbó forgatásán

2019. április 26., péntek

Vérében van a cirkusz – Kristóf Krisztián a Dumbó forgatásán

Április 20-tól látható Repülőcirkusz előadásunkat a világhírű Kristóf Krisztián rendezte, akit Tim Burton kért fel, hogy a Dumbó cirkuszszakmai tanácsadója és koreográfusa legyen, illetve, hogy ő rendezze a film cirkuszi jeleneteit is. Azonban emellett Kristóf Krisztiánt a kész filmben is láthatjuk, mivel a munkájával annyira elégedett volt Burton, hogy felajánlotta, szerepeljen a Dumbó egyik jelenetében.

Természetesen Kristóf Krisztián ezt a jelenetet is maga koreografálta, amely során saját kalapját egyensúlyozza.

– A folytonosságra összpontosítottam – hogy újra és újra képes legyek előadni ugyanazokat a mozdulatokat – mesélte. – A kihívás az volt, hogy egy nagyon is precíz módon pörgessem és pöccintsem a kalapot. Így amikor úgy kívánta a helyzet, a kezemben maradjon, amikor pedig arra volt szükség, akkor megpördüljön és az orromon maradjon – amit aztán újra és újra meg tudtam ismételni, mindig ugyanazon a helyen.

A produkció jelmeztervezője, a négyszeres Oscar-díjas Colleen Atwood Kristóf Krisztián kalapja alapján tervezte meg a parádé során viselt jelmezt is.

– Csodálatos egy figura – dicsérte őt Atwood. – Rengeteg nyelven beszél, jól ismeri a cirkusz világát, tudja, hogyan kell összerakni egy cirkuszt. Nagyon sokat segített nekem és a részlegemnek, ahogy, biztos vagyok benne, mindenkinek. Mindnyájan nagyon örültünk, amikor végül ő állt a parádé élére!

Miután megtudta, hogy Kristóf Krisztián a jelenet során a saját kalapját szerette volna viselni, Atwood az egész jelmezt eköré tervezte, így a frakkja és a mellénye is a fekete mellett részben a kalap sárga színében pompázott. Azonban nemcsak Atwood nyilatkozott elismerően Kristóf Krisztiánról.

– Az egész élete a cirkusz körül forgott, egész életében előadó volt, így az egész a vérében van – mesélte Colin Farrell. – Emlékszem, egyszer a Kolosszeum díszletei között ültünk, én pedig a pisznin háttal ültem a manézsnak, Kristóf Krisztián pedig azt mondta: „ilyet soha nem teszünk a cirkuszban, soha nem ülünk háttal a manézsnak.” Mire én: „Ó, ez tiszteletlen?” Ő pedig: „Igen, nálunk ez a szokás”, és ekkor értettem meg. Az egész már a DNS-ében van, és nehéz munkával sikeresen összehozott egy tarka társaságot a legelképesztőbb fellépőkből!

– A cirkuszban születtem és nőttem fel – mondta Kristóf Krisztián. – A szüleim, a nagyszüleim és az ő szüleik is cirkuszban dolgoztak. Így ez az életem, ez az otthonom!

A Dumbó cirkuszjelenetei által inspirált Repülőcirkusz szeptember 8-ig látható a Fővárosi Nagycirkuszban!

Forrás: Leah Gallo: The Art and Making of Dumbo

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink