Teltház a Cirkuszok éjszakáján

2019. július 14., vasárnap

Teltház a Cirkuszok éjszakáján

Tegnap a Cirkuszok éjszakáján, este hét órától megtartottuk a csak erre az alkalomra összeállított, kibővített előadásunkat, amely a világhírű Kristóf Krisztián rendezésében létrejött Repülőcirkusz című műsorra épült. A közel négyórás előadást Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője álmodta meg, aki a Baross Imre Artistaképző Intézet jelenlegi és nemrég végzett diákjainak produkcióival dúsította fel a nyári előadást. A sztárvendég Vastag Tamás énekes, előadóművész volt.


Graeser József úgy válogatta össze a fiatal tehetségek műsorszámait, hogy azok szervesen illeszkedjenek a Repülőcirkusz előadásba, hogy egy igazi maratoni cirkuszművészeti élményt kapjanak a cirkuszművészet rajongói. A századeleji cirkuszok grandiózus világát megjelenítő műsor a Fővárosi Nagycirkusz tánckarának revütáncával és a Maka Gyula porondmester által előadott cirkuszi himnusszal vette kezdetét, azonnal frenetikus hangulatot teremtve.

A négy blokkra osztott műsor Terebesi Tamás és Szabó Kira álló zicc produkciójával vette kezdetét, majd az átszerelés alatt a Baross Imre Artistaképző Intézet frissen végzett felnőtt bohóc osztálya, a Tadamm csoport – Brunen Sára, Dangel Artúr, Kőhalmi Natasa, Margulius Dávid, Sebestyén Jakab, Túróczi Levente – szórakoztatta a közönséget. Heil Anna káprázatos hálószáma után Gábor Anita érzéki hangja töltötte be a teret és simította végig a dobhártyákat két dal erejéig, amibe a tánckar is bekapcsolódott, megidézve az 1920-as évek mulatóinak fergeteges hangulatát.

Miután a Tadamm csoportnak hála megismertük a „világ legnagyobb bűvészeit”, Gróf Olivia pörgős lábzsonglőr produkciója következett, majd Simon András és Bakk Diana jelenítette meg a férfi és nő közötti szenvedélyt emelő akrobata számukban. Ezután egy újabb mókás varázslat és közös éneklés következett Gianni és Daris Fumagallinak köszönhetően, majd a grandiózus műsor első részét Kánya Alex és Pfeiffer Roland kínai rúd száma zárta.

A szünet után a Repülőcirkusz című nyári előadás első részét láthattuk, melynek nyitó jelenetében Gianni és Daris Fumagalli, korunk egyik leghíresebb bohócpárosa adott elő egy karmester produkciót. Az artistaművészek bevonulása után Gábor Anita hangja csendült fel, majd a magyar Trio Sárközi robbant be a porondra dinamikus zsonglőrszámukkal, amit Daniel Golla különleges, címadó produkciója követett.

Ezután a Dumbo című film sztárjai, Jana Posna és mókás uszkárjai okoztak kellemes perceket, majd a Fővárosi Nagycirkusz tánckara felvezette a többszörös cirkuszfesztivál győztes Mongol Cirkusz Társulatot, akik látványos ugrókötélszámukban egy gyönyörű marionett bábut és hét manót keltettek életre. A varázslat nem ért véget, Lena Dolinskaya, a Kijevi Cirkuszakadémia frissen végzett diákja egy csillár rekviziten mutatta be lenyűgöző kecsességgel, bájjal és eleganciával direkt erre a műsorra készített koreográfiáját. Majd Daris és Gianni Fumagalli, a Keresztapa című film ikonikus dallamaira adtak elő egy ötletes hollywoodi filmrészletet, őket pedig a Trio Arabey gúlaszáma követte.

A szünet után a High5 gumiasztal csoport tagjai – Lukács Petra, Bényei Marcell, Fülemen Tamás – következtek, akik fiatal koruk ellenére máris számos sikert könyvelhetnek el. A wiesbadeni XXV. Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon arany- és közönségdíjat nyertek, és a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Newcomer Show-ban is arany-díjjal jutalmazta őket a szakmai zsűri. Emellett rendszeres fellépői a Fővárosi Nagycirkusz újcirkuszi darabjainak. Russnák Regina először lépett a porondra rövid gurtni számával, mégis ámulatba ejtő profizmus jellemezte a produkcióját.

A műsor sztárvendége, Vastag Tamás énekes lépett a manézsba ezután, akit tavaly szeptemberben Szenes Iván Művészeti díjjal tüntettek ki. Az előadást a tánckar kísérte. Bakk Diana érzéki rúdszáma után ismét Vastag Tamás következett, aki mellett ezúttal a tánckar vezetője, Balogh Kata lépett fel levegő karika számával.

Duchaj Dani focilabdákkal előadott zsonglőrszáma után a XI. Asztanai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ezüst- és különdíjjal jutalmazott Vellai Krisztina varázsolta el a közönséget kecses és egyáltalán nem veszélytelen tissue produkciójával, ugyanis Európában ő az egyetlen, aki négyes leforgást mutat be. A harmadik részt Patonai Zsolt, Nagy Andrea, Mészáros Máté és Várkonyi Bálint tánckoreográfiával fűszerezett dobószáma zárta.

Az előadás utolsó blokkja a Repülőcirkusz előadás második részéből állt, amelyet csakúgy, mint az első részt, a Fővárosi Nagycirkusz profi zenészekből álló zenekara kísérte végig. A tánckar swing elemekkel tűzdelt felvezetése után a Trio Dandy lezser eleganciával előadott rúddobó számával vette kezdetét, majd a 6. Monte-carloi Ifjúsági Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjjal jutalmazott AnastasiaTrushina Eső című handstand száma következett.
Ezután a többszörös cirkuszfesztivál-díjas OlegSpigin ejtett ámulatba és egyben hozta ránk a frászt Washington-trapéz produkciójával. Az emelkedett adrenalin szintet Daris és Gianni Fumagalli csillapította Maka Gyula segítségével, Adj mézet! című leghíresebb entréjükkel. A Cirkuszok éjszakájának maratoni műsorát a Mongol Cirkusz Társulat golyókon egyensúlyozó dobóakrobata száma zárta.

Kristóf Krisztián Repülőcirkuszának és Greaser József műsorának párosításával a Fővárosi Nagycirkusz méltón folytatta a Cirkuszok éjszakájának nemes hagyományát.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink