Teltház és ováció Szarvason

2019. július 31., szerda

Teltház és ováció Szarvason

Tegnap este a Szarvasi Vízi Színházban hatalmas sikerrel mutatták be a Fővárosi Nagycirkusz Repülőcirkusz című nyári műsorát. A teltházas közönség vastapssal jutalmazta a századeleji cirkuszok grandiózus világát megidéző előadást.

Kedden a Hazatalálás című mozgásszínházi cirkuszi darab nagysikerű szarvasi bemutatója után tartották a Fővárosi Nagycirkusz nyári műsorának főpróbáját, amelyre rengeteg néző volt kíváncsi, de a tegnapi előadáson már egy tűt sem lehetett leejteni a Szarvasi Vízi Színház nézőterén. Szerencsére az időjárás is kedvezett a világhírű Kristóf Krisztián által rendezett Repülőcirkusz című előadás gondtalan megtekintéséhez. A kilencedik évadában járó Szarvasi Vízi Színház a Hármas-Körös holtágának partján fekszik, a félkör alakú nézőtérről nemcsak a színpadra, de mielőtt besötétedik, a holtág festői szépségére is rálát a néző, ezáltal nemcsak akusztikai, de látvány szempontjából is különleges élményt nyújt a kultúrára éhes nézőknek.

A Fővárosi Nagycirkusz szinte már küldetésének érzi, hogy minden nyáron elhozza a szarvasi közönségnek a cirkuszművészet sokszínű élményét. Idén nyáron a századeleji cirkuszok grandiózus világát hozta el, amely a gyerekek legnagyobb örömére egy karmester paródiával vette kezdetét: a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst-és Arany-díjas bohócfivérei, Gianni és Daris Fumagalli a Fővárosi Nagycirkusz képzett zenészeinek segítségével alapozta meg a jó hangulatot. Ezután Maka Gyula konferanszié a csábos tánckarral hamisítatlan revü hangulatot varázsolt, majd a műsor egyetlen magyar fellépői, a vagány Trio Sárközi robbant be pörgős zsonglőrszámával.

A Tim Burton által rendezett Dumbó című film sztárjai, Jana Posna és hat mókás partnere az élő bizonyíték az ember és állat közötti harmóniára, amit a különböző stílusokban megjelenő uszkárok látható örömmel mutattak meg.

A többszörös cirkuszfesztivál győztes Mongol Cirkusz Társulat látványos produkciójában az artisták maguk is ugrókötéllé váltak a közönség legnagyobb meglepetésére, majd a varázslatos mesevilágot tovább fokozta Lena Dolinskaya, a Kijevi Cirkuszakadémia frissen végzett diákja, aki ámulatba ejtő égi jelenésként tündökölt levegő karika számában.

Ezután ismét a humoré volt a főszerep, ugyanis az ikonikus Keresztapa című film betétdalára megelevenedett Al Pacino és Robert De Niro, akik egy lassított párbajban mérték össze erejüket, miközben jól megtornásztatták a közönség nevetőizmait. A Repülőcirkusz előadás első részét a Trio Arabey gúlaszáma zárta, amely Gábor Anita búgó hangjával és a becsatlakozó tánckarral a női erőt, kitartást és kecsességet szemléltette.

A szünet után a profi tánckar felvezette a zsánerükben legjobbjainak számító Trio Dandy-t, akik lezser eleganciával előadott rúddobó számukban többféle hármas ugrást mutattak be szivacs nélkül.

A látványos produkció után a Fumagalli testvérek varázsoltak hamisítatlan olasz hangulatot, a közönséggel közös éneklés után egy először komolynak tűnő bűvésztrükköt mutattak be, de természetesen a végén kiderült a turpisság. Ezután Anastasia Trushina Eső című handstand produkciója következett, amelyet a 6. Monte-carlói Ifjúsági Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjjal jutalmazott a zsűri. A produkció fénypontján a tehetséges artistaművész csupán a fogával tartotta meg a testsúlyát.

Miután Gábor Anita színésznő és a tánckar megidézte a századeleji revük világát, a hangulat a tetőfokára hágott, szem nem maradt szárazon, ugyanis a Fumagalli testvérek Maka Gyula segítségével előadták leghíresebb entréjüket, amely a Kérek mézet! címet viseli. A valódi olasz commedia dell’arte hatalmas sikert aratott a szarvasi közönségnél is, kicsik és nagyok is szó szerint dőltek a nevetéstől.

Az előadást a nyolc tagú Mongol Cirkusz Társulat golyószáma zárta, amelyben a golyókon egyensúlyozó artistaművészek golyóról golyóra, és egymás vállára érkezve hajtottak végre lélegzetelállító szaltókat.

A Repülőcirkusz előadást szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a hálás közönség, kétszer is el kellett köszönniük a fellépőknek, akik a közönség ovációját meghálálva még búcsúzóul egy látványos szaltóval kedveskedtek a publikumnak.

Szarvason is létrejött a cirkuszművészet teremtette egyedi csoda, amely három generációnak nyújtott tartalmas szórakozást, mert csak a cirkuszművészet képes arra, hogy egy teljes család minden tagját képes legyen ugyanúgy lekötni, ezáltal feledhetetlen közös kulturális élményekhez és emlékekhez juttatva őket.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink