Megtapsoljuk vagy sajnáljuk az ügyes cirkuszi állatokat?

2015. október 29., csütörtök

Megtapsoljuk vagy sajnáljuk az ügyes cirkuszi állatokat?

Izgalmas témát választottunk a november 2-ai, 18 órakor kezdődő ARTista Caféra: ember és állat viszonyát, együttműködését vizsgáljuk meg a porondon.

Vannak, akik azt vallják, cirkusz nem létezik állatszámok nélkül, a kisgyerekek például rajongva imádják ezeket a produkciókat. Mások az ellentétes nézőpontot képviselik a kérdésben: az állatokat nem szabad emberek által épített épületekben idomítva mutogatni. Vannak országok, ahol betiltották a közelmúltban az állatszámokat a cirkuszokban. A legtöbben talán a középutas véleményen vannak: lenyűgözi őket ez a fajta különleges partnerség, főleg, ha tudják, megfelelő körülmények között tartják az állatokat, sőt, akadnak olyan idomárok is, akik családtagként élnek együtt az állataikkal.

A műsoros pódiumbeszélgetés moderátora Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos lesz.

A vendégek között köszöntjük majd az állatos számokkal dolgozó, többgenerációs cirkuszi család két tagját, Richter Józsefet és ifj. Richter Józsefet; Balance című műsorunkból az állatos számok előadóit: az olasz oroszlánidomárt, Denny Monticot, valamint Eva Christ. A német hölgy az este folyamán be is mutatja majd macskaszámát.

A pódiumbeszélgetés hozzászólói között lesz állatkert igazgató, etológus, állatvédő, vakvezetőkutya-oktató és állatorvos is.

Szokásunkhoz híven műsorszámokkal inspiráljuk a beszélgetést: a Békéscsabai Jókai Színház fiatal művésze, Nagy Róbert A dzsungel könyve című musicalből énekel részletet, és egy állatos verset ad elő, Tallián Mariann színésznő-hegedűművész pedig hangszerével készül meglepetésprodukcióra.

A Fővárosi Nagycirkuszban köszöntjük majd Mundruczó Kornél filmrendezőt, a nemrég nagy sikert aratott, egy egész kutyasereget szerepeltető Fehér isten című film alkotóját is.

Az ARTita Cafét most is kötetlen beszélgetés zárja kávé és tea mellett a Dallmayr cég jóvoltából, ekkor már szűkebb körökben lehet majd megvitatni az este során felvetett kérdéseket.

A program ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött a www.mitnekedcirkusz.hu oldalon.

Minden hónap első hétfőjén új cirkuszművészeti témával várják a közönséget az ARTista Caféban a Fővárosi Nagycirkuszban, legközelebb december 7-én a „street art” témáját járják körbe: miként és milyen formákban szólítja meg a művészet már az utcán a nézőket.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink