Zsilák György „Fudi” artistaművész véleménye a Nemzeti Cirkuszművészeti Központról

2019. augusztus 08., csütörtök

Zsilák György „Fudi” artistaművész véleménye a Nemzeti Cirkuszművészeti Központról

Személy szerint nagyon örülök, hogy létrejön a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. A Fővárosi Nagycirkuszhoz tartozó intézmények egy helyen, központi irányítás alatt fognak működni. A Nyugati pályaudvarnál kiváló helyen lesz, mert még vonattal is tudnak jönni cirkuszlátogatók, valamint a számos tömegközlekedési járatnak köszönhetően szinte bárhonnan meg lehet közelíteni. Ráadásul ötször nagyobb, zöld közösségi parkban lesz, amit egy sétány köt majd össze a Városligettel.

Az artistaművészek is végre szállodai körülmények között lesznek elhelyezve, nem úgy, mint a jelenlegi épületben, amik nem szállásoknak, hanem inkább kisméretű öltözőknek felelnek meg. A Cirkuszművészeti Központ a tervek szerint az egész világon egyedülálló létesítmény lesz, aminek mélygarázsa és cirkuszmúzeuma is lesz adattárral, történetekkel, amikből az újabb generációk is tanulhatnak.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ígéretet tett rá, hogy később össze fog hívni a cirkuszi szakmából is pár személyt, akikkel átbeszéli a cirkusz épületének technikai részét, amikor már olyan stádiumban tart a projekt, hogy szükség van a szakmai véleményekre, például a próbamanézzsal kapcsolatban, ami Nyugat-Európában egyedül a müncheni Krohne Cirkuszban található meg. Ez szintén kiemelkedősen lényeges eleme lesz az épületnek, hiszen nagyon fontos nemcsak az állatoknak, de az artistáknak is a próbalehetőség és a bemelegítés. Ezen kívül több témában különböző konferenciákat is lehet majd tartani, ami szintén elengedhetetlen a cirkuszművészet fejlődéséhez. Nagy örömmel és izgalommal várjuk a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ átadásának időpontját.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink