„Egyedül nem megy…”

2019. szeptember 05., csütörtök

„Egyedül nem megy…”

Csapatmunka, összetett szó. Más néven összjáték, együttműködés, kooperáció. De ezek csak szavak, az igazán lényeges mögöttük rejtőzik, mert leírva csak üres kifejezések, megvalósítva viszont már nemes tettekké magasztosulnak. „Egyedül nem megy” – szól a híres Presser Gábor és Sztevanovity Dusán által közösen szerzett nóta. Valóban nem. Akkor vagyunk a legsikeresebbek az élet minden területén, akkor valósulnak meg nagy projektek és elképesztő álmok, ha tudunk csapatban dolgozni. Amikor egy szent cél lebeg a szemünk előtt, amikor összeadjuk a tudásunkat, ügyességünket, tapasztalatunkat, bátorságunkat, erőnket, hitünket, szívünket, és ez által létrehozunk valami újat, ami mindannyiunkból magukban hordoz egy darabot és több a részek egészénél. Ahogy a természetben annyi más élőlény, úgy mi is közösen, összetartva, egyként mozgó csapatként tudjuk átvészelni a ránk nehezedő feladatokat és az örömteli kihívásokat.

Így van ez a cirkuszművészetben is. Ahhoz, hogy megszülessen a csoda, rengeteg ember munkája szükséges. Először is, az ifjú artista támogató családja, majd a tanárai és diáktársai, koreográfusok, jelmeztervezők- és készítők, idősebb kollégái tanácsai, a fellépése során a háttérszakmák dolgozói – porondosok, fény- és hangtechnikusok –, fotósok, videósok, jegyszedők és még hosszan sorolhatnám. Ha csak egyetlen embert látunk is fellépni a manézsban, a produkciója csapatmunka eredménye. Egy óraműpontos precizitással összehangolt munkáé, amiből mindenki kiveszi a maga részét. A cirkusz világában ezt soha nem kényszerből, hanem szerelemből teszik, mert, ahogy az idős, nagymúltú artistaművészeink szokták mondani, „aki egyszer megérzi a fűrészpor szagát, örökre rabul ejti.”

Igazán nagyot és maradandót csak csapatmunkával lehet létrehozni. Merni kell álmodni és hasonló vakmerő álmodozókat kell találni a megvalósításhoz vezető rögös úton. Ezt tette a Fővárosi Nagycirkusz nyári műsorában fellépő Mongol Cirkusz Társulat is, akik kapva az intézmény által biztosított gyakorlási lehetőségen és az ott dolgozók hozzáértő segítőkészségén, továbbfejlesztették az eleve kétszeres cirkuszfesztivál-díjas golyószámukat, amellyel a zsánerben teljesen egyedülálló, és addig lehetetlennek hitt produkciót hoztak létre.

Fekete Péter kulturális államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, az Országos Színházi Évadnyitó ünnepségen az ott is fellépő Mongol Cirkusz Társulat produkciójából merítkezve mondta el a csapatmunka fontosságára felhívó beszédét, amelynek egy részletét idézem:

„Magasra törni, és onnan széjjelnézni. Fentről nézni, RÁ- látni a világra! Feljutni oda, ahonnan minden látszik, ahonnan látszik a lentről láthatatlan. Megismerni az ismeretlent! Az addig megismerhetetlent. Magasra akarsz feljutni? Magasabbra? Akkor fuss neki bátran! Én doblak. Te ugrasz. Ő elkap, a vállára állsz. Ha megbillensz, elkap. Ha megbillen, elkapom. Mi vigyázunk rád. Nem fogsz lezuhanni. Nem fog fájni a repülés sem. Megcsináljuk. S majd elmondod nekünk is, mit látsz... Onnan fentről. Jövünk, tesszük a dolgunkat. Feljutsz, és meglátod. Feljutunk – és meglátjuk. És látnak téged. És meglátnak minket is általad. Általad... aki elmeséled. Mind együtt. Mind magasabbra. Csak együtt. Csapatban, így.”

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink