Jakutföld, a csodák országa – Interjú Kerezsi Ágnes néprajzkutatóval – V. rész

2019. október 02., szerda

Jakutföld, a csodák országa – Interjú Kerezsi Ágnes néprajzkutatóval – V. rész

A Hófödte álom – Ősi cirkuszi mese című előadásunk október 12-én kerül műsorra, amiben jakut artistaművészek produkcióit csodálhatja meg a közönség. Ennek kapcsán Kerezsi Ágnes néprajzkutató izgalmas jakutföldi élményeiről mesélt nekünk, amit egy cikksorozat keretében közlünk oldalunkon! Az ötödik részben a mamut csontfaragásról és az élő sámánizmusról mesél.


Jól tudom, hogy Jakutföld gazdag lelőhelye a mamutcsontoknak? Hogy találják meg őket?

A jakutoknál ősi hagyomány a csontfaragás. Manapság is úgy találnak mamutcsontot, hogy a Léna jégzajlásakor hatalmas földdarabok is beomlanak a jéggel együtt a folyóba. Ekkor feltárul egy hatalmas földmetszet, amiben jégbefagyott mamutokat és csak csontmaradványokat is könnyűszerrel találnak. Ezért a mamutcsontfaragást a mai napig űzik a helyieknek.

Jakutföldön az ott élők ápolják sámánisztikus hagyományaikat. Mennyire van jelen ez a hétköznapokban?

Jakutiában népi vallás szintre van emelve a sámánizmus. Természetesen van néhány pravoszláv templom, de nem is vallási szinkretizmus van náluk, mint a finnugor népeknél, például egy hanti sámán sátrában, hogy kint van az ikon is és a sámándob is. A főváros főterén építettek egy hatalmas, téglából épült, három-négy egybe tartozó sátorformájú szentélyt, ahol föl van írva, hogy milyen időpontban, milyen problémával, melyik sámánhoz lehet jelentkezni. Ez ott egy szolgáltatás.

Vannak olyan természetes adottságokkal megáldott fiatalok, akik jelentkezhetnek olyan iskolába, ahol meg lehet tanulni bizonyos dolgokat. Hiába jelentkezik valaki sámán tanulónak, de ha semmiféle adottsága nincs, nem fog bekerülni. A távoli falvakban jelenleg is funkcionálnak sámánok, és ha akad a lakosság körében egy tehetséges fiatal, akkor elküldik a fővárosba, hogy megtanuljon olyan praktikákat, imákat, szövegeket, amiket esetleg az ő falujukban már nem ismernek, de a központban megtalálhatók és elsajátíthatók. Igyártó Gabriellával voltunk egy sámán szertartáson, aminek az volt a célja, hogy szerencse kísérjen minket az ott töltött két hét alatt. A sámán tüzet gyújtott, elmondta az imát, tájékoztatott, hogyan kerüljük meg a tüzet, hogyan hajlongjunk, és mit csináljunk. Az egy órás szertartás után természetesen kötelező volt a kumiszivás.

Ez nem egy veszélyeztetett kultúra, ami a szibériai apróbb, vagy az Urál mentén élő rengeteg népről elmondható. A jakutok, mint egy igazi lovas, szabad, szilaj nép, nem adják fel az identitásukat.


Szekáry Zsuzsanna

 

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink