Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese szakmai díszbemutató

2019. október 14., hétfő

Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese szakmai díszbemutató

A Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese október 12-i premierjének másnapján, délután három órakor tartották a Fővárosi Nagycirkuszban a műsor szakmai premierjét. Az elsősorban a cirkuszi szakmának szóló díszbemutató mindig hangsúlyos szerepet játszik az intézmény életében.


A teltházas közönséget Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos köszöntötte. „Egy nemzeti előadó-művészeti intézménynek felelőssége és feladata, hogy felkutassa más népek kultúráját, elhozza és megismertesse Magyarország lakosságával” – emelte ki beszédében Fekete Péter. A jobbján álló Sergei Rastorguiev, a Szaha Köztársaság Állami Cirkuszának igazgatója, a tízezer kilométer távolságra található Jakutföldről érkezett, ahol jelenleg mínusz 20 fok van, de év végére mínusz 50 fokra is lecsökken a hőmérséklet, de ennek ellenére is működni fog a cirkuszuk. Sergei Rastorguiev a közönséget a jakutok nemzeti hangszerének számító dorombon előadott dallal köszöntötte. A cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos beszédének zárásaként jó szórakozást kívánt a Fővárosi Nagycirkusz karácsonyi műsorához.

A szakmai díszbemutató előtt Fekete Péter egyeztető megbeszélést tartott a magyar artista szakma képviselőivel, majd a díszelőadás után a manézsban tájékoztatta az artista társadalmat a jelenlegi legfontosabb történésekről. Elsőként megosztotta, azt a tervet, hogy a Baross Imre Artistaképző Intézet egy osztályát a Szaha Köztársaság Állami Cirkuszához hasonlóan Kínába, a Nemzeti Artista Iskolába küldjék tanulni. A másik fontos téma a 2020. január 8-tól 13-ig tartó Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál volt, a harmadik pedig a kormányhatározat alapján kijelölt Nemzeti Cirkuszművészeti Központ helye, amely Magyarország legértékesebb telkén, a Nyugati Pályaudvarnál fog állni, valamint ismertette a központ épületeinek és zöld parkjának jelenlegi terveit.

Szekáry Zsuzsanna

 

 

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink