Hópehely és jégkristály – Geometria a porondon

2019. november 09., szombat

Hópehely és jégkristály – Geometria a porondon

Tegnap délután, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai programjához tartozó rendhagyó matematika órát tartott a Szupertanár-díjas Számadó László az Óbudai Árpád Gimnázium nyolcadik osztályos tanulóinak. Az óra a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című téli műsorhoz kapcsolódó játékos feladatokból állt.

A Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai programjai közé tartoznak a több, mint három évvel ezelőtt elindított rendhagyó órák. Ezeken a cirkuszi előadások után tartott, az iskolai tananyaghoz kapcsolódó, negyvenöt perces, személyiségfejlesztő, interaktív órákon eddig több ezer diák vett részt.

Tegnap a matematikáé, azon belül elsősorban a geometriáé volt a főszerep. Számadó László hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a tanóra megtartásába, melynek első részében a hópelyhek felnagyított szerkezetét állította párhuzamba a műsorban látott csoportos artista produkciók kivetítőn megjelenő fotóival. Az alakzatok térbeli ábrázolásához stílszerűen zsonglőr karikákat használt.

Miután a porond szélén helyet foglaló diákokkal alaposan átismételte a háromszögszámokat, a bővelkedő számokat, valamint a hiányos-és tökéletes számokat, egy három kérdéses feladatsor megoldása következett.

A megoldások közös értelmezése és átbeszélése után, kapcsolódva a megtekintett téli műsorhoz és az évszakhoz, Számadó László bemutatta a diákoknak, hogyan lehet tökéletes hópehely-szerű díszítéseket készíteni papírlapokból és milyen eszközök szükségesek hozzá. Ezután egy karácsonyi ajándékötlettel fejezte be az óráját: a geometriai szerkesztést szemléltette a kivetítőn a hópelyhek megrajzolásával.

A rendhagyó óra végén, levezetés gyanánt, a diákok a manézsban különböző zsonglőreszközöket – buzogány, labda, karika, tányér – próbáltak ki a manézsban.

Biztos vagyok benne, ha anno én is ilyen játékos, szemléltető módszerekkel tanultam volna a matematikát, sokkal könnyebben megértettem volna az összefüggéseket, és nem egy távoli, száraz, unalmas tantárgyként maradt volna meg az emlékeimben.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink