Kulisszatitkok a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese jelmeztárából  

2019. november 12., kedd

Kulisszatitkok a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese jelmeztárából   

 

Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című téli előadásunkhoz a Fővárosi Nagycirkusz jelmeztervezője, Polyák Eszter készítette a darab két magyar mesélőjének, Gábor Anitának és Maka Gyulának a kosztümjeit. Interjúnkban a jelmezek megszületéséről kérdeztük.

Honnan merítetted az inspirációt a mesélők jelmezeihez?

Elsősorban Jakutföld különleges tradicionális öltözködéséből inspirálódtam, vegyítve egy modern mesebeli világgal. Mivel Jakutföldön télen a hőmérséklet mínusz hatvan fok alá csökken, az ott élőknek melegen kell tartaniuk magukat. Ezt régen állati eredetű bőrből és szőrméből készült ruhadarabokkal érték el. A fehér és fekete mesélő ruhájának alapszínéhez a kék színt választottam, ami egy hideg szín, így könnyen asszociálhatunk a hóra és a jégre.

Hogy zajlott a jelmezek tervezése egészen a megfogant ötlettől kezdve a kész darabokig?

A tervezés első lépése a téma megismerése, jelen esetben Jakutföld öltözködési szokásai. A második az inspirációgyűjtésé, ez lehet több irányú is, így elég sok mindennel kiegészülhet. A harmadik fázis a rajzok elkészítése, kiegészítve anyagmintákkal. Ezekből kell kiválasztani azt egy tervet, amely minden szempontnak megfelel, esztétikus és kényelmes is. Ezután történik a kiválasztott anyagok megvásárlása, a szereplők méretlevétele, majd a jelmezek megvarrása, illetve díszítése. Az elkészült darabokat ruhapróbán kell ellenőrizni, hogy az előadáson már semmilyen probléma ne merüljön fel.

Milyen anyagokat használtál fel a jelmezekhez?

Maka Gyuszi jelmezének alapja egy fényes felületű, fehér műbőr, amelyet világoskék műszőr díszítéssel próbáltam különlegesebbé és autentikusabbá tenni. Gábor Anitánál is megjelenik a műbőr, csak fekete verzióban, a még hangsúlyosabb csillogás elérése érdekében tükör hatású plexikkel kiegészülve. A kék szín egyensúlyba helyezése érdekében, sötétkék flitteres anyag is megjelenik a jelmezén.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink