Felépülés a példátlan összefogás és szeretet által  

2019. november 25., hétfő

Felépülés a példátlan összefogás és szeretet által   

 

A szombat esti Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című előadásunk előtt a páholyban különleges vendéget köszöntött virágcsokorral Graeser József szakmai vezető: Sziráczky Picard Lily artistaművészt, aki szeptemberben fellépés közben szenvedett súlyos balesetet Szerbiában. A szívélyes fogadtatás után a nagy múltra visszatekintő Picard cirkuszi dinasztiából származó Lily felépüléséről, az őt segítő példátlan összefogásról és jövőbeli terveiről mesélt.

Súlyos baleseten vagy túl, szeptemberben fellépés közben, hat méter magasból leestél a trapézról Boszniában. Hogy érzed most magad?

A történtekhez képest nagyon jól. Rengeteget segített, hogy annyian összefogtak értem és önzetlenül segítettek, nap-mint nap meglátogattak a kórházban.  Hálával tartozom a családomnak, a barátaimnak és az artista társadalomnak. Rengeteget köszönhetek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztosnak, valamint Graeser József „Dodinak”, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetőjének, akik annak ellenére, hogy nem is ismertük annyira egymást, csak mindannyian tagjai vagyunk az artista társadalomnak, ilyen jósággal fordultak felém. Fekete Péter segített abban, hogy hazaszállítsanak Szerbiából és itthon megfelelő kórházi ellátásban részesüljek. A hazaszállításomat Marosi Antal, a Fővárosi Nagycirkusz sajtófőnöke szervezte meg. Biztos vagyok benne, hogy az összefogásnak és a szeretetnek köszönhetően sikerült ilyen hamar felépülnöm.

Mennyi ideig tart a teljes rehabilitációd?

Amikor leestem a trapézról, szilánkosra tört alulról a harmadik csigolyám, ezért öt csigolyát rögzítettek össze az orvosok, hogy tartsák a sérült részt. Gyógytornákon vettem részt, még úszni kell eljárnom.

Egy évig tart a teljes rehabilitáció, de még egy műtét vár rám, melynek során kiszedik a csigolyáimnál lévő rögzítéseket. Nemrég jó híreket kaptam, lóghatok már trapézon, de csak óvatosan. Most még merev a hátam, akkor funkcionál majd ismét normálisan, ha kiszedik a rögzítőelemeket.

Hatalmas lelkierő kell, ahhoz, hogy egy ilyen baleset után vissza tudj térni a porondra. Mi hajt előre?

Imádom a porondot! Ha nem szeretném ennyire a trapézt és a cirkuszt, akkor nem is hajtana a vágy, hogy gyorsan felépüljek, és újra fellépjek. A közönség hatalmas szeretetet ad fellépés közben, a baleset után pedig sok kisgyermek küldött nekem rajzokat a szüleik által, ami nagyon jól esett és hihetetlenül sok erőt adott nekem. Úgy érzem, hogy a félelemnél jóval nagyobb a cirkuszi szakmai iránti szeretetem, ezért minél hamarabb vissza szeretnék térni a manézsba. Emlékszem a baleset körülményeire, de érdekes módon akkor sem féltem.

Hogyan tovább, mik a jövőbeli terveid?

Egyelőre pihenek és óvatosan gyakorolok. Jövőre Eötvös Suzy által kaptam egy lehetőséget, hogy felléphessek a cirkuszukban. Már közösen tervezzük, hogy az állapotomból fakadóan milyen trükköket tudok majd végrehajtani.

Szekáry Zsuzsanna

 

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink