Elkezdődött a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál – Beszámoló az „A” versenyprogramról

2020. január 09., csütörtök

Elkezdődött a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál – Beszámoló az „A” versenyprogramról

Tegnap este kezdetét vette a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amelyet a legnagyobb ilyen események – Moszkva, Párizs, Monte-Carlo, Wiesbaden – között tartanak számon, így nem csoda, ha a világ egy héten át Budapestre figyel. Az 1996-ban Kristóf István és fia, Kristóf Krisztián, valamint a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat szakemberei által elindított fesztivál egyik különlegessége az artistaművészek ünnepélyes bevonulása, a Red Carpet Show után, 19 órakor kezdődött az első, „A” versenyprogram.

A látványos parádé után Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere nyitotta meg a rendezvényt. „Ez a nagyszerű esemény a cirkuszvilág figyelmének középpontjába állítja a fővárosunkat. Nagy büszkeség a magyarok számára, hogy a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál immár 24 esztendős hagyománnyal rendelkezik és most is lehetővé teszi, hogy Budapesten lássuk vendégül a világ cirkuszművészeti elitjét. A magyar kulturális örökség fontos eleme a komoly hagyományokkal bíró cirkuszművészet, ami hatalmas nemzeti kincsünk – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Bizalom, egyensúly, csapatmunka és az erő szimbóluma az üzenete minden versenyprogramnak, így az első számnak is, amelyet a Peruból érkezett Duo Vitalys is prezentált erőemelő produkciójával. A Giunness rekorder páros elegancián és erőn alapuló erőemelő számukkal számos nemzetközi cirkuszfesztiválon aratott sikereket; a magyar közönség is hangos tapssal jutalmazta őket. A következő fellépő két fiatal hölgy volt, Anastasiya Dochanka és Anastasiya Putsiata Fehéroroszországból, akik lengőtrapéz produkciójukkal tavaly sikert sikerre halmoztak a különböző nemzetközi cirkuszfesztiválokon. A cirkuszművészetet azért is nevezik a bizalom művészetének, mert a fellépők csak egymásra és a tudásukra támaszkodhattak, ugyanis sem londzs, sem biztonsági háló nem védte őket a magasban.

A kecsesség után a humoré volt a főszerep, ugyanis a Fővárosi Nagycirkusz téli műsorában már nagy sikert aratott ukrán Equivokee bohóctrió robbant be a manézsba mókás zsonglőrszámukkal, majd az átszerelés alatt Maka Gyula műsorvezető társa, Kelly Endrész Bánlaki színésznő és előadóművész énekelt el egy dalt. Ezután az első magyar fellépő, a Duo Tessa következett az 1930-as éveket megidéző álló sitz számukkal, majd a nemzetközi zsűri bemutatása következett. A zsűri elnöke Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa. A neves szakemberekből álló zsűri tagjai: Fabio Montico, az Olasz Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke, Gia Eradze, az Orosz Állami Cirkusz művészeti igazgatója, Joseph Bouglione , a Cirque d'Hiver Bouglione igazgatója, Maria Teresa Chirinos Versace, a Podartes Circus Perú igazgatója és producere, László Endresz, a  Blackpool Tower Circus igazgatója és producere, Pavel Kotov, a Cirque du Soleil Senior casting directora, Sun Lili, a Kínai Nemzeti Cirkusz kreatív igazgatója és a Bejing Akrobata Iskola igazgatója, Vladimir Shaban, a Belarusian State Circus igazgatója, Vladislav Kornienko az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója, és Mata Zsuzsa, a Cirkusz Világszövetség ügyvezető igazgatója.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik különlegessége, hogy a magyarországi utazócirkuszok igazgatói egy külön zsűrit alkotnak, akik szintén díjazzák az általuk legjobbnak ítélt artistaművészeket. A magyar cirkuszigazgatók zsűrijének elnöke Eötvös Loránd, a Magyar Cirkuszigazgatók Szövetségének elnöke, az Eötvös Cirkusz igazgatója. A zsűri tagjai: Ádám Krisztina, a Budapest Utazó Cirkusz igazgatója, Richter Richárd, a Circus Richter Ricardo igazgatója, Kraj Edwárd, a Horror Cirkusz igazgatója, Varga Krisztián, a Las Vegas Vargas Cirkusz igazgatója, Wertheim István, a Wertheim Cirkusz igazgatója és Varga Robert Vargas, az Americano Vargas Cirkusz igazgatója.

A következő versenyprodukció a Black and White Fantasy különleges handstand száma volt. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos részt vett a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra készülő artistaművészek próbáin, amikor Pekingben meglátogatta a Nemzeti Akrobata Iskolát. Kérésére egészítették ki az öt főből álló, tízéves gyerekcsoporttal a díjnyertes produkciót. Az előadás tökéletes példával szolgál arra, hogy mikor és hogyan kell elkezdeni az artista növendékek képzését. A számot a közönség felállva tapsolta meg. Az Equivokee bohóctrió félresikerült bűvésztrükkjei után a Spanyolországból érkezett Duo Laos páros emelőszámában a férfi és a nő szenvedélyes kapcsolatát mutatta be, majd a Yakut Boys többszörös cirkuszfesztivál-díjas akrobatikus kínai karikaszámában adott számot magasfokú talajakrobatikai tudásáról.

A szünet után az eddig tizenöt nemzetközi cirkuszfesztiválon kitüntetett, orosz Virtuoso 5 csoport következett lengőpiedesztál számukkal, ami a cirkuszművészet folytonos megújulásának ékes bizonyítéka, ugyanis egy teljesen új szám, amihez új rekvizitet is kellett tervezni. Hatalmas bizalom és csapatmunka szükségeltetik ahhoz, hogy egymás vállán állva, majd kolléganőjét a homlokán egy perzsen egyensúlyozva átlendüljenek egyik piedesztálról a másikra. A produkció okozta feszültséget a bolondos Equivokee trió oldotta klasszikus bohóctréfáival, majd az etiópiai Trio Black Diamond gúlaszáma következett. Ezután a versenyprogram második magyar fellépője, a Baross Imre Artistaképző Intézet diákja, Szlavkovszki Zsolt lépett a manézsba, aki dupla hammock számával kápráztatta el a közönséget. Az átszerelés alatt Kelly Endrész Bánlaki elénekelte a Hallelujah című dalt, miközben a közönség soraiban spontán kigyulladtak a telefonok fényei. Az igazán megható pillanatot az Oroszországból érkezett Duo Parshins hangaperzs száma követte, majd a Jakutföld ősi energiáit megidéző Trio Attar zsonglőrszámával. Az Equivokee bohócok ismét gondoskodtak a rekeszizmok megdolgozásáról, majd az „A” versenyprogram méltó befejezéseként Oszétia vad sztyeppéinek hangulatát idézte meg az Alania Troupe dinamikus dzsigit számával.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink