ECA szakmai konferencia    

2020. január 11., szombat

ECA szakmai konferencia      

 Tegnap a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében került megrendezésre az ECA szakmai konferencia a Mezőgazdasági Múzeumban. A szimpózium két nagy témája az artistaképzés és a cirkuszi utazó gyerekek oktatása-nevelése volt.

 A European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáján részt vettek mindkét szakterület jeles előadói és kutatói. Bemutatkoztak a világ vezető artistaképző intézetei, valamint a Baross Imre Artistaképző Intézet és Szakkollégium. Szó esett az artistaképzés jövőjéről, a felnövekvő, fiatal artistaművészek hazai és nemzetközi szakképzéséről és mozgásfejlesztéséről. A konferencia otthont adott továbbá a European Network for Traveller Education (ENTE) szervezet bemutatkozásának is, amelyen a résztvevők megismerhették, hogyan történik a nem iskolarendszerben tanuló, utazó cirkuszos gyerekek tanítása.

 Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos és az esemény fővédnökének köszöntő beszéde  után a jelenlévő szakemberek - Ronald Wendorf (Staatliche Artistenschule Berlin), Thomas Zimmermann (Europäisches Bildungswerk und Artistenschule "Die Etage", Berlin), Andrea Togni (Accademia d'arte circense, Verona), Anna Ovcharenko, (Kiev see attachment), Losonczi György(Szakmai igazgatóhelyettes-Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola) – bemutatták az intézményeiket, a célkitűzéseiket és azokat a kihívásokat, amelyekkel szembesülnek az oktatás során.

A konferencia második részében a European Network for Traveller Education (ENTE) szervezet mutatkozott be. Maria Jernstörm, az Európai Cirkusz Szövetség től tájékoztatott, hogy mivel minden gyermeknek joga van a tanuláshoz, a cirkuszos családok gyermekeinek is elérhetővé kell tenni az alap-és középfokú, ingyenes oktatást. Ezért nem csak mobil iskolákat hoztak létre, hanem egy európai oktatási online hálózatot, amit részletesen bemutatott Heinz Gniostko.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink