Otthon, édes otthon

2012. máj. 22., kedd

szociális cirkusz

Szokatlan Kelet-európai akrobatikus színházi előadásra invitál a Fővárosi Nagycirkusz: május 29-én egy olasz, lengyel és magyar tagokból álló társulat vendégszerepel a porondon. A főszerep azonban nem a csillogó jelmezekben, pazar sminkben fellépő, felkészültségük és tudásuk maximumát nyújtó artistáké.

Zsonglőrök és bohócok persze lesznek, akik hajléktalanokként egy szemétdomb lomjai közt élnek. Az Otthon, édes otthon című előadás kicsit cirkusz, kicsit színház, önfeledt és szívszorító produkció.

 

Időpont: 2012. május 29. 18:00-kor

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

Jegyár: 100 Ft/ fő (ebben az esetben további kedvezmények nem érvényesek)

Jegyeket elővételben vagy az előadás előtt a Fővárosi Nagycirkusz jegypénztárában lehet váltani!

Az előadásról videó részletet erre a linkre kattintva tekinthet meg

 
További háttér információk az előadásról:

A Hajléktalan projekt

Az Otthon, édes otthon című előadást 2011 decemberében mutatták be az olaszországi Bagnacavalloban, 2012-ben pedig európai turnéra indul. Ennek egyik helyszíne a Fővárosi Nagycirkusz. Az alkotók februárban a IX. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon rendezett konferencián számoltak be a Hajléktalan projekt és a szociális cirkusz tapasztalatairól.

A Hajléktalan projekt a cirkuszban a kulturális kifejezés lehetőségét és a társadalmi problémákra való reflexió eszközét látja. A társulatot olasz, magyar és lengyel tagok alkotják, így a közös munka maga is példázza az interkulturális dialógus. A projekt a társadalmi kirekesztettség ellen lép fel, ezzel erősítve a cirkusz gyakorlati „hasznát”.

Az Otthon, édes otthon című kelet-európai akrobatikus színházi előadást Primo Levi Ember ez?, Alekszandr Szolzsenyicin Ivan Gyeniszovics egy napja című műve, Beckett Godot-ra várva című drámája és a Teremtés Könyve inspirálta.

A szociális cirkusz

Az újcirkusz megjelenése – vagyis a színházi és táncelemek beemelése a cirkuszi produkciókba – radikálisan megújította a cirkuszt mint előadóművészetet, átalakította az artisták és a közönség közötti interakciót. A cirkusz funkciójának átértelmezése napjainkban is zajlik: az utóbbi években egyre gyakrabban esik szó a szociális cirkuszról, amely abból indul ki, hogy a cirkuszi tevékenység a fejlődés lehetőségét biztosítja a hátrányos helyzetben élő gyerekeknek és fiataloknak. Míg a hagyományos cirkusz fellépői különleges karakterek – a bohóc, a világ legerősebb embere, a gravitációval dacoló légtornászok –, akik tehetségük, speciális tehetségük okán különböznek a közönségtől, a szociális cirkusz esetében ennek ellenkezőjéről van szól: a nézők azonosulnak a szereplőkkel, közösséget vállalnak velük.

Az erős hagyományokkal rendelkező európai cirkusz, amely különböző kultúrákból érkező, különböző nyelvet beszélő művészeket fogad be, éppen a nyitottsága miatt alkalmas arra, hogy elősegítse a más etnikai és szociális háttérrel érkezők kommunikációját.

Az előadás a Hajléktalan. A cirkusz vándorlása című projekt része, amelyet az Európai Unió Kulturális program (2007–2013) támogatott. (Budget 2011. Cooperation Project Strand 1.2.1.)

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink