A cirkusz képviselőit fogadta a pápa

2012. december 04., kedd

A cirkusz képviselőit fogadta a pápa

Első alkalommal kapott vatikáni meghívást a MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft., amelyet dr. Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató, valamint a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, Richter József képviselt.

XVI. Benedek pápa csupán 15 főt, a világ legkiválóbb cirkuszi szakembereit és művészeit fogadta személyesen. Nagy megtiszteltetés, hogy Magyarországot két fő is képviselhette a cirkuszvilág legkiválóbbjait, így a Monte Carloi Cirkuszfesztivál szervezőbizottságának elnökét és az európai cirkuszvilág legjelentősebb dinasztiáinak vezetőit felvonultató személyes audiencián.

A találkozót az Elvándorlók és Úton Levők Pápai Tanácsa rendezte a Hit Éve alkalmából. December elsején, szombaton délelőtt a hatalmas, mintegy 7000 fős vatikáni VI. Pál termet megtöltő zsonglőrök, bohócok, mutatványosok, bábosok, utcai zenészek előtt - a Szentatya beszédét megelőzően - artisták és mutatványosok léptek fel.

XVI. Benedek pápa az audiencia során egy kisoroszlánt is megsimogatott – kifejezve ezzel támogatását egy jelenleg aktuális törvényalkotási folyamattal szemben, melynek célja az állatszámok betiltása az olaszországi cirkuszokban. A Szentatya jelezte, hogy az állat-produkciók a hagyományos cirkusz részei, melyek semmilyen erkölcsi normát nem sértenek.

A Szentatya elismerte a cirkuszi műfaj jelentőségét, mely hozzájárul az értékes életminőséghez. XVI. Benedek pápa szerint a cirkusz világától sokat tanulhat az egyház és a társadalom is: felelősséget, bátorságot, kitartást, barátságot, a hagyományok és a csoportmunka szeretetét. A felnőtteket és gyermekeket szórakoztató cirkusz mögött nagy áldozat, kemény munka áll. A cirkuszi mesterséghez lemondásra, áldozatra, felelősségre és kitartásra, valamint bátorságra és nagylelkűségre van szükség. A pápa hozzátette, hogy mindezek mellett a cirkusz környezete őrzi a nemzedékek közötti párbeszédet is.

Richter József, aki az egyik leghíresebb magyar cirkuszdinasztia képviselője is, úgy érzi, hogy a hagyományos cirkuszdinasztiák és a cirkuszi értékek nagy elismerésben részesültek, az audiencia pedig számára lelki megerősítést és az elvégzett munka visszaigazolását is jelentette.
„Felejthetetlen és felemelő élmény, hogy a világ legkiválóbb cirkuszosai társaságában vehettünk részt a pápai audiencián” – emlékezett vissza a látogatásra dr. Kriza Zsigmond.


Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink