Európai cirkuszvezetők konferenciája az Európai Parlamentben

2017. június 05., hétfő

Európai cirkuszvezetők konferenciája az Európai Parlamentben

Legyen-e a Michelin-csillaghoz hasonló megkülönböztető jelzés az európai utazó cirkuszokon? Ha igen, milyen kritériumoknak kellene megfelelniük azoknak, akik „BIG TOP LABEL"-t kapnak? – Erről tartottak elemző megbeszélést vezető cirkuszművészek Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Uls Pilz, a Cirkuszművészeti Világszövetség (FMC) elnökének beszédét követően Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója tartott előadást, amelyben a rendszer megalkotóinak felelősségét elemezte. „Harmónia a cirkuszművészek között!” – Ennek megőrzése elsődleges feladat, nem lehet, hogy egy minőségbiztosító rendszer széthúzást, megosztottságot eredményezzen. A magyar miniszteri biztos felszólalását többen helyeselték, Christian Nolens, a belga cirkuszszövetség elnöke, valamint Laszlo Endresz, a Blackpool Tower magyar származású igazgatója is csatlakozott a felszólaláshoz.

A jövőben létrehozandó minőségbiztosítási rendszerhez Ujhelyi István EP-képviselő biztosít európai parlamenti hátteret, s irányítja az előkészületeket a rendszer kidolgozásához.

A konferenciát követően Laszlo Endresz és Fekete Péter Navracsics Tibor EU-biztossal tárgyalt a 2018 - A kulturális örökség európai évéhez kapcsolódó programsorozatról.