Megállt az előadás, a roma holokausztra emlékeztünk

2017. augusztus 02., szerda

Megállt az előadás, a roma holokausztra emlékeztünk

Augusztus 2-a a Roma Holokauszt emléknapja, az artisták is megálltak egy percre a Fővárosi Nagycirkuszban.


1944. augusztus másodikáról harmadikára virradó éjszaka, az auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábor felszámolásának éjjelén mintegy 3000 romát végeztek ki a koncentrációs táborban. A Roma Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. A szervezet kezdeményezte, hogy augusztus 2-án délben egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt roma áldozatairól.

A Fővárosi Nagycirkusz Antarktisz gyermekei – Jégbe zárt cirkuszvilág augusztus 2-ai előadásának második része előtt a cirkusz művészei, munkatársai és közönsége egy perces csenddel emlékezett az áldozatokra. Vadász Gábor színművész, a Játékszín idei Kránitz Lajos-díjának tulajdonosa, az Életrevalók című produkció sztárja, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarának kíséretével elénekelte a roma himnuszt.

„A cirkuszművészet, az előadó-művészet e speciális ága, a maga sokszínűségével, nemzetköziségével mindig is egymás elfogadását, az egymásba vetett bizalmat és hitet, a toleranciát hirdette és hirdeti. Ma roma művésztársaink iránti tiszteletből cselekszünk. Nemzeti előadó-művészeti intézményként feladatunk és kötelességünk, hogy ha kell, megálljunk, s felemelt mutatóujjal megemlékezzünk.” - mondta el Fekete Péter igazgató.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink