Ötödik alkalommal tartottak audionarrált bemutatót és előadást a Fővárosi Nagycirkuszban!

2017. augusztus 05., szombat

Ötödik alkalommal tartottak audionarrált bemutatót és előadást a Fővárosi Nagycirkuszban!

2017. augusztus 5-én a Fővárosi Nagycirkuszban, a világon egyedülálló módon ötödik alkalommal tartottak audionarrált bemutatót és előadást.


Délelőtt tíz órától Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója és az Antarktisz gyermekei előadás artista sztárjai egyedülálló bemutatót tartottak a jégbe borult manézsban, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének tagjai számára. Az izgalmas program keretében bemutatásra kerültek az előadásban használt rekvizitek, többek között kosztümök, egykerekű biciklik, buzogányok, diabolok, magasított gólyaláb korcsolyák és rönrádok. A manézs szélén helyet foglaló közönségnek minden eszközt egyesével megmutattak, és ki is próbálhatták őket. Fekete Péter átfogóan ismertette a műsorban bemutatott trükkök lényegét, a rekvizitek anyagát, formáját, méretét és használatát.

A Fővárosi Nagycirkusz a világon egyedülállóként vezette be a cirkuszi narrálást, mellyel a vak és látássérült emberek hátrányainak enyhítését, esélyegyenlőségük megalapozását, és a társadalom szemléletmódjának alakítása céljából az előadások akadálymentesítésével speciális szolgáltatást nyújtson, hiszen a látássérült emberek társadalmunk egyenlő tagjai, akiket ugyan úgy megilletnek az alapvető emberi jogok, és a magas szintű szórakozás. Nagy kihívás volt kialakítani a megfelelő programot, mert a narrálás a verbális művészetek terén megszokott, de a nonverbális területen egyáltalán nem. A megfelelő technikát Fekete Péter miniszteri biztos több színésszel kísérletezte ki a színházból merítkezve, de a cirkuszi előadásoknak megfelelően. Az előadások alatt mobil audio-rendszerrel zajlik a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy az egyik fülön keresztül a narrátor – akár egy sportközvetítésen – percről percre közvetíti az előadás mozzanatait, a szabadon hagyott fül, pedig a zenét és a közönség hangulatát juttatja el a látássérült vendégekhez. Az előadás után pedig átbeszélik az ismeretlen elemeket és fogalmakat a még teljesebb élmény érdekében.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink