El lehet-e sajátítani a bohócszakmát? – Balog Ibolyát és Christian Folcót kérdeztük

2017. szeptember 02., szombat

El lehet-e sajátítani a bohócszakmát? – Balog Ibolyát és Christian Folcót kérdeztük

Idén szeptemberben, negyven év elteltével újra indul bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-Művészeti Szakgimnáziumban, amely kétéves, érettségire épülő, nappali tagozatos képzésben zajlik majd.

Ennek kapcsán kérdeztük Balog Ibolya artistát, Zoboky Zoltán (Zozo bohóc) édesanyját és Christian Folcót, a Varsói cirkuszfesztivál Arany Bohóc díjának nyertesét, hogy a bohóc szakmát el lehet-e sajátítani vagy születni kell rá?

Balog Ibolya: El lehet sajátítani, de kell egy belső indíttatás hozzá. Emellett tudomásul kell venni, hogy változik a szakma, változnak az elvárások. Régebben bohóccsoportok adtak elő, ma sokan egyedül állnak a közönség elé, ami jóval nehezebb feladat. Különösen, hogy az embereket ma már nehezebb megnevettetni, mint egykor.

Egy bohócnak sok mindenhez kell értenie, tudnia kell zsonglőrködnie, tudnia kell hangszereken játszania. Az ő feladata szórakoztatni a közönséget, miközben a következő artistaszámhoz szerelik fel a köteleket.

Az én fiam 1996-ban diplomázott, képes trombitán, zongorán, harmonikán játszani. Sokoldalú tehetség, egyedül a levegőbe nem megy fel. Így tapasztalatból mondom, hogy ehhez kell egy fajta tehetség és elszántság, hiszen nem mindegy, hogy nevetnek a bohóc előadásán, vagy kinevetik őt.

Christian Folco: A legfontosabb kérdés, hogy valaki elég tehetséges-e ahhoz, hogy bohócnak álljon. Ezt a szakmát leginkább munka közben tudjuk elsajátítani, hiszen akkor látjuk, mi tetszik a közönségnek és mi nem.

Hosszú folyamat, míg valakiből tényleg jó bohóc lesz. Ebben segítségünkre lehet, ha olyasvalakihez tudunk tanácsért fordulni, akinek tapasztalata van ebben a szakmában. Viszont tudnunk kell azt is, hogy ez az illető mekkora tapasztalattal rendelkezik, hol lépett fel korábban.

De a legfontosabb mégis csak az, hogy tudjunk, nem létezik olyan, hogy „legjobb bohóc”, hiszen mindenkinek más az az erőssége, amivel megnevetteti a közönséget.

 

E kérdés kapcsán elbeszélgettünk az idén induló képzés első évfolyamának osztályfőnökeivel, Greifenstein Jánossal és Méhes Csabával.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink