Tudtad-e? Izgalmas titkok és érdekességek a Fővárosi Nagycirkusz kiállításán

2019. július 03., szerda

Tudtad-e? Izgalmas titkok és érdekességek a Fővárosi Nagycirkusz kiállításán

A Fővárosi Nagycirkusz idén ünnepli fennállásának 130 éves évfordulóját. Ennek alkalmából egy különleges és izgalmas kiállítás nyílt az épületben, amely a cirkuszművészet teljes palettájába betekintést nyújt. Szonday Szandra cirkuszkutató, a kiállítás kurátora, Joó Emesével, a Fővárosi Nagycirkusz muzeológusával, a tárlat rendezőjével, és Szlávik Ágnes grafikai munkájának köszönhetően egy korokon átívelő, érdekfeszítő utazásra invitálja a látogatókat, melynek során betekintést nyerhetnek a cirkuszművészet csillogó, de zárt világába és a kulisszák mögé.

Az artistaművészektől, a közönségtől, a cirkusz dolgozóitól, valamint különböző múzeumokból és magángyűjteményekből származó archív fotók, filmek, plakátok, valamint a kiállított tárgyak segítségével olyan kérdésekre kapunk választ, mint például:

- Mire való a kopfring vagy a cangi, és hogy néznek ki közelről?
- Miből készültek anno, és most a zsonglőrözéshez használt buzogányok?
- Hogy néznek ki a több, mint nyolcvan éves zsonglőrkarikák?
- Mekkora a magyar cirkuszművészet leghíresebb vízilovának agyara?
- Hogy néz ki egy a világot bejárt elefánt fejdísze, és egy artista által finálékor viselt fejdísz?
- Hogy hívják más néven az egykerekű biciklit?
- Mit jelent a manezséria és a szelídidomítás fogalma?
- Melyek voltak a leghíresebb ugródeszka-csoportok?
- Kinek a nevéhez fűződik az első trapéz szám?
- Milyenek voltak az első ponyva-és deszkacirkuszok a Városligetben?
- Kiknek a nevéhez fűződik a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál létrehozása?
- Honnan ered Eötvös Gábor, világhírű zenebohóc szállóigévé vált mondata és egyben leghíresebb számának címe?
- Mennyire csillognak a világhírű artistaművészeink fellépő kosztümjei?

Ezekre a kérdésekre, és még számtalan izgalmas cirkuszművészeti témában kaphatnak választ az érdeklődők az egy éven át ingyenesen látogatható, gazdag tárlaton, amely a Fővárosi Nagycirkusz közönségforgalmi tereiben 2020. június 26-ig folyamatosan nyitva tart és látogatható a cirkuszi előadások idejében: az előadás kezdési időpontja előtt egy órával kezdődően az előadás végét követő egy óráig. A kiállítás a földszinti aulában, valamint az emeleten és a hozzá tartozó mindkét folyosó teljes hosszában tekinthető meg.

Ezen kívül, július 13-án, a Cirkuszok Éjszakája rendezvénysorozathoz csatlakozva, a meghosszabbított Repülőcirkusz előadásunk mellett, a földszinti információs pulttól induló, ingyenes kurátori tárlatvezetésen vehetnek részt 18 és 20 órai kezdettel.

Szekáry Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink