Tanév előtti cirkuszpedagógiai foglalkozás a Fővárosi Nagycirkuszban

2019. augusztus 29., csütörtök

Tanév előtti cirkuszpedagógiai foglalkozás a Fővárosi Nagycirkuszban

A szünidő utolsó napjaiban ismét óvodás és kisiskolás gyermekeket láttunk vendégül Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállításunkban. Kis vendégeinket először a kiállítás rendezője, Joó Emese muzeológus vezette. Közösen körbejárták a cirkuszt: felfedezték a kör formájú épületet, a körfolyosókat, a kerek manézst és porondot.

Megcsodálták gyakorlás közben Oleg Spigin artistaművészt. Megtanulták, hogy ő éppen egy trapézon dolgozik, és hogy az artisták "cuccait" rekviziteknek nevezik. A kiállításban megkeresték Jubile, a világhírű cirkuszi elefánt fejdíszét és borotváját, meglepődtek az ágyúgolyót elkapó erőművész izmain és Herkules kosztümén, és alaposan megvizsgálták a tányérokat forgató kötéltáncosnőt és a vastag drótot, az egykerekűn egyensúlyozó artistát és a zsiráf biciklit.

Ennyi éppen elegendő volt ahhoz, hogy a gyerekek maguk is nagy lelkesedéssel kezdjenek el gyakorolni. Csürke Tibor artista segítségével kipróbálhatták érzékeiket és reflexeiket, miközben tányérokat egyensúlyoztak, labdákkal zsonglőrködtek, mini pisznin és gólyalábakon egyensúlyoztak, célba dobtak. A sok mozgás után jól esett egy kis lazítás. Az alagsorban, a jelmeztár kosztümjei között, Kis Judit jelmeztervező közreműködésével találgathatták, vajon kik viselik a különböző cirkuszi kosztümöket. Aki kedvet érzett hozzá, egy-egy kosztümöt, kelléket, fejdíszt felpróbálhatott, és készíthetett magának cirkuszi sminket is.

Aki jelentkezni szeretne hasonló, kiállításunkhoz kapcsolódó csoportos foglalkozásra, keresse Joó Emese muzeológust a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 20/414-4344 telefonszámon egy héttel előre.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink