Reménységeink a cirkuszvarázslat földjén – Artistaosztályt indítunk Kínában  

2020. január 31., péntek

Reménységeink a cirkuszvarázslat földjén – Artistaosztályt indítunk Kínában   

 

Egy éve kezdődtek a tárgyalások, amelyek alapján, a megújuló kínai-magyar kultúregyezmény keretében, a Baross Imre Artistaképző Intézet szeptembertől induló artistaosztálya bekapcsolódhat a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskola világhírű képzésébe. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos tavaly novemberben személyesen és alaposan megismerte a Művészeti Iskola infrastruktúráját, feltételrendszerét, módszertanát. Úgy látja, minden adott a korszakalkotó álom megvalósításához: egy szeptembertől Kínában tanuló magyar artista osztály elindításához!

A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon január 9-én, a „B” versenyprogram előadásán, – amelyben felléptek a pekingi intézmény kitűnő növendékei – bejelentette, hogy a kínai képzés feltételei adottak, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elindítja a magyar artistareménységek kiválasztását. Olyan 13 – 15 éves, valamint 18 év feletti diákok jelentkezését várják, akik a világhírű és fesztivál-győztes kínai artistaművészek nyomába akarnak lépni, a kétezer éves hagyománnyal büszkélkedő, részleteiben is tökéletesen kidolgozott művészetoktatási módszertan révén akarnak fejlődni.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ tervei szerint a gondosan kiválasztott és felkészített, maximum 14 fős osztály tagjai szeptembertől Pekingben tanulhatják az artistaművészet mesterfogásait, de ehhez részt kell venniük egy több fordulós kiválasztási folyamatban.  Ez utóbbihoz kapcsolódóan, egy tehetségkutató televíziós műsorban mutatkozhatnak be. A diákok világszámok létrehozásában működhetnek majd közre, díjnyertes iskolatársak között, egy húsz éve töretlenül sikeres iskolában tanulhatnak, ahol kiemelkedő tudású tanárok segítségével már 200 külföldi hallgató indult el a világhír felé. Az egytől hat évig terjedő képzési idő alatt a tanulókat magasan képzett tanárok oktatják. A kiemelkedő színvonalú képzésnek köszönhetően az iskola tanulói a legjobb eredményeket érik el a legrangosabb nemzetközi cirkuszfesztiválokon. A pekingi Nemzeti Akrobata Iskola oktatása, a tradíciók megtartása mellett, az innovációra és a világ legjobb artistaművészeinek képzésére összpontosít.

A Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában első osztályú oktatási létesítményekkel – közel harminc modern edzőterem, multimédiás tanterem, ebédlő, kollégium, 24 órás orvosi szolgálat – felszerelt, 66 ezer négyzetméteres campus területén tölthetnek egy tanévet (két részben, összesen 8 hónap) Pekingben.

A tanév díja 5.000.000 Ft, amely 90%-ban állami finanszírozású, 10%-ban önköltséges (500.000 Ft)

Jelentkezés 2020. január 9-től folyamatosan, a létszámkeret erejéig!

A kiválasztás kezdete: 2020. március 14.

A kiválasztott diákok és magyar tanáraik fél év múlva utaznak Kínába, de csak abban az esetben, ha teljesen elmúlt a koronavírus jelentette veszély. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ egyetlen gyermeket, vagy tanárt sem enged olyan helyre utazni, ahol az egészségügyi veszély legkisebb kockázata is fennáll. A kiemelt nemzeti intézmény ezen a szakterületen is bízik a kínai szakértelemben, hogy heteken, hónapokon belül megoldják ezt a problémát.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink